Voluven 6%, solutie perfuzabila

Citeste prospectul medicamentului Voluven 6%, solutie perfuzabila si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Terapia si profilaxia hipovolemiei prin tehnica hemodilutiei acute normovolemice (HAN).

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

60,00 g

9,00 g

1000 ml solutie perfuzabila contin:

Poli(O-2-hidroxietil)amidon = HES 130/0,4

(Substitute molara 0,38 - 0,45)

(Masa moleculara medie 130000) Clorura de sodiu

Na+ 154 mmol/l

308 mosm/l

4,0 - 5,5

1/10), frecvente (> 1/100 si < 1/10), mai putin frecvente (> 1/1000 si 1/10000 si < 1/1000), foarte rare (< 1/10000).

In cazuri foarte rare, medicamentele care contin hidroxietilamidon pot produce reactii anafilactoide (hipersensibilitate, simptome usoare asemanatoare gripei, bradicardie, tahicardie, bronhospasm, edem pulmonar non-cardiogen). In cazul aparitiei unei reactii anafilactoide in timpul administrarii, perfuzia trebuie oprita imediat si se va initia tratamentul medical adecvat de urgenta. Administrarea prelungita a unor doze mari de hidroxietilamidon produce frecvent, prurit, care este o reactie adversa cunoscuta la hidroxietilamidon.

Frecvent, concentratia plasmatica a amilazei poate creste in timpul administrarii de hidroxietilamidon si poate interfera cu diagnosticul de pancreatita.

La doze mari, efectul de dilutie poate determina, adesea, dilutia corespunzatoare a componentelor sanguine, cum sunt factorii de coagulare sau alte proteine plasmatice si scaderea hematocritului. Rar, in functie de doza, apar tulburari de coagulare a sangelui, la administrarea HES 130/0,4.

Supradozaj

Similar altor substituenti volemici, supradozajul poate produce supraincarcarea sistemului circulator (de exemplu edem pulmonar). In acest caz, perfuzia trebuie oprita imediat si, daca este necesar, trebuie administrat un diuretic.

PROPRIETATI FARMACOLOGICE

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: substituenti de sange si fractiuni proteice plasmatice, combinatii, codul ATC: B05AA07

Voluven 6% este un coloid artificial pentru substitutie volemica, ale carui efecte de crestere a volumului intravascular si hemodilutie depind de substitutia molara cu grupari hidroxietil (0,4), cu masa moleculara medie 130000 Da si concentrate 6 %. De asemenea, efectele de crestere a volumului intravascular si hemodilutie depind de doza si viteza de perfuzare.

La voluntari sanatogi, perfuzarea a 500 ml Voluven 6%, in interval de 30 minute, determina o cregtere non-expansiva a volumului plasmatic, de tip platou, de aproximativ 100% din volumul perfuzat, cregtere care se mentine timp de aproximativ 4-6 ore.

Inlocuirea izovolemica a sangelui cu Voluven 6% mentine volumul sanguin timp de cel putin 6 ore.

Proprietati farmacocinetice

Farmacocinetica hidroxietilamidonului este complexa gi depinde de greutatea moleculara gi, in special, de gradul substitutiei molare.

Dupa administrarea intravenoasa a hidroxietilamidonului, moleculele mai mici decat pragul renal de filtrare glomerulara (60000-70000 Da) sunt rapid excretate in urina, in timp ce moleculele mai mari sunt metabolizate prin intermediul a-amilazei plasmatice, inainte ca produgii de degradare sa fie excretati renal.

Imediat dupa perfuzare, in vivo, in plasma, greutatea moleculara medie a Voluven 6% este de 70000¬80000 Da gi ramane deasupra "pragului" renal de-a lungul perioadei de administrare. Volumul aparent de distributie este de aproximativ 5,9 litri. In primele 30 minute de perfuzare, concentratia plasmatica a Voluven 6% este de 75% din concentratia plasmatica maxima.

Dupa 6 ore, concentratia plasmatica scade la 14%. Dupa administrarea unei doze unice de 500 ml hidroxietilamidon, concentratia plasmatica revine la valoarea initiala dupa 24 de ore. Dupa administrarea unei doze unice de 500 ml Voluven 6%, clearance-ul plasmatic este 31,4 ml/min, iar ASC (aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp) este 14,3 mg/ml gi ora, indicand o farmacocinetica neliniara.

Dupa administrarea unei doze unice de 500 ml Voluven 6%, timpul de injumatatire plasmatica este t1/2a=1,4 ore, respectiv t/2 p=12,1 ore.

La pacientii cu insuficienta renala stabila ugoara pana la severa, cu clearance-ul creatininei < 50 ml/minut, administrarea aceleiagi doze a determinat o cregtere moderata a ASC de 1,7 ori (95%, interval de incredere 1,44-2,07), comparativ cu subiectii care aveau clearance-ul creatininei > 50 ml/minut.

Timpul de injumatatire plasmatica gi concentratia plasmatica maxima a hidroxietilamidonului nu se modifica in insuficienta renala. La pacientii cu cu clearance-ul creatininei > 30 ml/minut, 59% din doza administrata se regasegte in urina, comparativ cu 51% la pacientii cu clearance-ul creatininei 15¬30 ml/minut.

Nu s-a observat acumulare plasmatica semnificativa, nici chiar dupa administrarea zilnica, timp de 10 zile, a cate 500 ml dintr-o solutie 10% care contine hidroxietilamidon 130/0,4. Pe un model experimental, la gobolani, la care s-au administrat doze repetate de 0,7 g Voluven 6%/kg gi zi, timp de 18 zile, la 52 de zile dupa ultima administrare, acumularea la nivel tisular a reprezentat 0,6% din doza totala administrata.

Nu exista date disponibile privind utilizarea Voluven 6% la pacientii care efectueaza gedinte de hemodializa.

5.3 Date preclinice de siguranta

Toxicitate subcronica

La gobolani gi caini, administrarea intravenoasa de 9 g hidroxietilamidon/kg gi zi, continut in Voluven 6%, timp de 3 luni, nu a evidentiat semne de toxicitate, cu exceptia unei toxicitati datorate suprasarcinii la nivelul rinichiului gi ficatului, captarii gi metabolizarii hidroxietilamidonului la nivelul sistemului reticulo-endotelial, parenchimului hepatic gi a altor tesuturi. Aceste modificari au fost asociate cu status-ul non-fiziologic al animalelor, in timpul perioadei de testare. Doza toxica minima este mai mare de 9 g hidroxietilamidon continut in Voluven 6%/kg gi zi, fiind de cel putin 3 ori mai mare decat doza terapeutica maxima la om.

Toxicitatea asupra functiei de reproducere

Tipul de hidroxietilamidon continut in Voluven 6% nu are efecte teratogene la gobolan gi iepure. Efecte letale asupra embrionului au fost observate la iepure, la o doza de 50 ml/kg gi zi. La gobolan, injectarea acestei doze in bolus, in timpul sarcinii gi alaptarii, a dus la scaderea greutatii corporale a urmagilor gi la intarzierea dezvoltarii. La mame au fost observate semne de supraincarcare volemica.

Nu au fost efectuate studii privind toxicitatea asupra fertilitatii la animalele de experienta, direct expuse.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Hidroxid de sodiu Acid clorhidric

Apa pentru preparate injectabile

6.2 Incompatibilitati

A se evita amestecul cu alte medicamente.

Daca, in cazuri exceptionale, este necesar amestecul cu alte medicamente, se va acorda o atentie deosebita compatibilitatii (tulburarea sau precipitarea solutiei perfuzabile), injectarii in conditii aseptice si bunei omogenizari a amestecului.

6.3 Perioada de valabilitate

Flacoane din sticla: 5 ani

Pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex: 3 ani Pungi din PVC: 2 ani Flacoane din PE KabiPac: 3 ani

Medicamentul trebuie utilizat imediat dupa deschiderea ambalajului primar.

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A nu se congela.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu 10 flacoane din sticla a cate 250 ml solutie perfuzabila Cutie cu 10 flacoane din sticla a cate 500 ml solutie perfuzabila

Cutie cu 10 pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex a cate 250 ml solutie perfuzabila Cutie cu 20 pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex a cate 250 ml solutie perfuzabila Cutie cu 30 pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex a cate 250 ml solutie perfuzabila Cutie cu 35 pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex a cate 250 ml solutie perfuzabila

Cutie cu 40 pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex a cate 250 ml solutie perfuzabila Cutie cu 10 pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex a cate 500 ml solutie perfuzabila Cutie cu 15 pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex a cate 500 ml solutie perfuzabila Cutie cu 20 pungi din poliolefine cu folie protectoare Freeflex a cate 500 ml solutie perfuzabila Cutie cu 25 pungi din PVC a cate 250 ml solutie perfuzabila Cutie cu 15 pungi din PVC a cate 500 ml solutie perfuzabila

Cutie cu 10 flacoane din polietilena KabiPac a cate 250 ml solutie perfuzabila, prevazute cu sistem de inchidere DuoCap

Cutie cu 20 flacoane din polietilena KabiPac a cate 250 ml solutie perfuzabila, prevazute cu sistem de inchidere DuoCap

Cutie cu 30 flacoane din polietilena KabiPac a cate 250 ml solutie perfuzabila, prevazute cu sistem de inchidere DuoCap

Cutie cu 10 flacoane din polietilena KabiPac a cate 500 ml solutie perfuzabila, prevazute cu sistem de inchidere DuoCap

Cutie cu 20 flacoane din polietilena KabiPac a cate 500 ml solutie perfuzabila, prevazute cu sistem de inchidere DuoCap

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si instructiuni de manipulare

Medicamentul este destinat unei singure administrari. A se utiliza imediat dupa deschiderea ambalajului primar. A nu se folosi dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Solutia ramasa nefolosita se arunca.

A se folosi doar solutiile limpezi, din ambalaje nedeteriorate.

A se indeparta folia protectoare a pungilor din poliolefine (Freeflex) sau a pungilor din PVC, inainte de utilizare.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Fresenius Kabi Deutschland GmbH D-61346 Bad Homburg v.d.H., Germania

Telefon: +49 6172 686 0

Telefax: +49 6172 686 8119

E-mail: kundenberatung@fresenius-kabi.com

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...