Votrient

Citeste prospectul medicamentului Votrient si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Votrient se utilizeaza pentru tratamentul carcinomului cu celule renale în stadiu avansat (un tip de cancer al rinichilor).

Votrient este un medicament care contine substanta activa pazopanib. Este disponibil sub forma de comprimate de forma unei capsule (roz: 200 mg; albe: 400 mg).

Pentru ce se utilizeaza Votrient?

Votrient se utilizeaza pentru tratamentul carcinomului cu celule renale in stadiu avansat (un tip de cancer al rinichilor). Se utilizeaza la pacientii care nu au mai fost tratati anterior sau la pacientii a caror boala in stadiu avansat a fost deja tratata cu medicamente impotriva cancerului numite "citokine". Prin "avansat" se intelege ca cancerul a inceput sa se raspandeasca.

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Votrient?

Tratamentul cu Votrient trebuie initiat doar de un medic cu experienta in administrarea medicamentelor impotriva cancerului. Doza recomandata este de 800 mg o data pe zi, dar ar putea fi necesara reducerea dozei in cazul in care pacientul sufera de efecte secundare. Votrient trebuie luat fara alimente, cu apa, cel putin cu o ora inainte sau cu doua ore dupa masa. Comprimatele trebuie inghitite intregi si nu trebuie rupte sau zdrobite.

Cum actioneaza Votrient?

Substanta activa din Votrient, pazopanibul, este un inhibitor al protein kinazei. Aceasta inseamna ca blocheaza anumite enzime specifice cunoscute sub denumirea de proteinkinaze. Aceste enzime se gasesc in anumiti receptori de pe suprafata celulelor care sunt implicate in cresterea si raspandirea celulelor canceroase, precum "VEGFR", "PDGFR" si "KIT". Prin blocarea acestor enzime, Votrient poate reduce cresterea si raspandirea cancerului.

Cum a fost studiat Votrient?

Efectele Votrient au fost testate pe modele experimentale, inainte de a fi studiate la oameni.

Votrient a fost comparat cu placebo (un preparat inactiv) intr-un studiu principal care a implicat 435 de pacienti cu carcinom cu celule renale in stadiu avansat, unii dintre pacienti fiind tratati anterior cu citokine. Principalul indicator al eficacitatii a fost durata de supravietuire a pacientilor fara agravarea bolii.

Ce beneficii a prezentat Votrient in timpul studiilor?

Votrient a fost mai eficace decat placebo pentru tratarea carcinomului cu celule renale in stadiu avansat. Pacientii care au luat Votrient au trait in medie 9,2 luni fara ca boala lor sa se agraveze, comparativ cu 4,2 luni pentru pacientii care au luat placebo.

Care sunt riscurile asociate cu Votrient?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Votrient (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt lipsa poftei de mancare, disgeuzia (alterarea gustului), hipertensiunea (tensiune arteriala crescuta), diareea, greata, varsaturile, durerile abdominale (de burta), schimbarea culorii parului, oboseala si cresterea nivelului in sange a enzimelor hepatice alanin aminotransferaza si aspartat aminotransferaza. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Votrient, a se consulta prospectul.

Votrient nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la pazopanib sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este contraindicata utilizarea sa la pacientii cu afectiuni hepatice grave.

De ce a fost aprobat Votrient?

CHMP a hotarat ca beneficiile Votrient sunt mai mari decat riscurile sale si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs.

Votrient a primit "aprobare conditionata". Aceasta inseamna ca se asteapta dovezi suplimentare despre acest medicament. În fiecare an, Agentia Europeana pentru Medicamente va examina orice informatie nou aparuta, iar prezentul rezumat va fi actualizat, dupa caz.

Ce informatii se asteapta in continuare despre Votrient?

Societatea care produce Votrient urmeaza sa prezinte in 2012 rezultatele unor studii care compara Votrient cu sunitinib (un alt medicament impotriva cancerului utilizat pentru carcinom cu celule renale).

Alte informatii despre Votrient:

Comisia Europeana a acordat societatii Glaxo Group Limited o autorizatie conditionata de introducere pe piata pentru Votrient, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 14 iunie 2010.

Autorizatia conditionata de introducere pe piata este valabila timp de un an, dupa care poate fi reinnoita.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Votrient, a se consulta prospectul.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 03-2010

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului FLUOROSINDAN 250 mg , Solutie injectabila i.v. si afla pentru ce este indicat si...
Citeste prospectul medicamentului Fluorosidan 250 mg , Solutie injectabila i.v. si afla pentru ce este indicat si...
Citeste prospectul medicamentului ESTRACYT, pulbere injectabila; capsule si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...