Yentreve

Citeste prospectul medicamentului Yentreve si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Yentreve este un medicament care contine substanta activa duloxetina.

Medicamentul este disponibil sub forma de capsule de culoare albastra (20 mg) si portocalie (40 mg).

Pentru ce se utilizeaza Yentreve?

Yentreve se utilizeaza in tratarea formelor moderate pana la severe de incontinenta urinara de efort (IUE) la femei. IUE inseamna pierderi accidentale de urina in timpul efortului fizic sau al tusei, rasului, stranutului, ridicarii de greutati ori al exercitiilor fizice.

Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Yentreve?

Doza recomandata de Yentreve este de 40 mg de doua ori pe zi. Unii pacienti pot beneficia la inceputul tratamentului de o doza de 20 mg de doua ori pe zi timp de doua saptamani, inainte ca aceasta sa creasca la 40 mg de doua ori pe zi, pentru reducerea gretei (starii de voma) si a senzatiei de ameteala. Beneficiile tratamentului trebuie reevaluate la intervale regulate.

Combinarea tratamentului cu Yentreve cu exercitii pentru musculatura planseului pelvian poate aduce beneficii suplimentare.

Cum actioneaza Yentreve?

Substanta activa din Yentreve, duloxetina, este un inhibitor al recaptarii serotoninei si norepinefrinei (IRSN). Actioneaza impiedicand neurotransmitatorii 5-hidroxitriptamina (numit si serotonina) si noradrenalina sa fie recaptati in celulele nervoase din creier si maduva spinarii. Neurotransmitatorii sunt substante chimice care permit celulelor nervoase sa comunice intre ele. Prin blocarea recaptarii lor, duloxetina mareste cantitatea de neurotransmitatori in spatiile dintre aceste celule nervoase, marind nivelul de comunicare dintre celule.

Modalitatea de actiune a duloxetinei in IUE nu este clara, dar se crede ca, prin cresterea concentratiilor de 5-hidroxitriptamina si noradrenalina la nivelul nervilor care controleaza muschiul uretrei (canalul care conduce de la vezica spre exterior), duloxetina determina o inchidere mai puternica a uretrei in timpul acumularii de urina. Inchizand mai puternic uretra, Yentreve previne pierderea nedorita de urina in timpul efortului fizic, precum tusea sau rasul.

Cum a fost studiat Yentreve?

Yentreve a fost studiat pe un total de 2 850 de femei cu IUE. Cele patru studii principale, la care au participat 1 913 femei si care au durat 12 saptamani au comparat Yentreve (in special in doza de 40 mg de doua ori pe zi) cu placebo (un preparat inactiv). Principalele unitati de masura ale eficacitatii au fost frecventa episoadelor de incontinenta (FEI, numarul episoadelor de incontinenta pe saptamana) inregistrate in jurnalele pacientelor si rezultatul obtinut la un chestionar privind calitatea vietii specific pentru incontinenta (I-QOL).

Ce beneficii a prezentat Yentreve in timpul studiilor?

In toate cele patru studii, pacientii tratati cu Yentreve au prezentat mai putine episoade de incontinenta dupa 12 saptamani (mai putin cu aproximativ patru sau cinci episoade de incontinenta pe saptamana, fata de numarul de episoade anterioare studiului). FEI a scazut cu 52% in grupul tratat cu Yentreve, fata de 33% in grupul tratat cu placebo. Rezultatele la chestionarul I-QOL au fost, de asemenea, mai bune in grupul tratat cu Yentreve, fata de grupul placebo. Yentreve s-a dovedit mai eficace decat placebo doar in cazul pacientelor care aveau peste 14 episoade de incontinenta pe saptamana (IUE moderata pana la severa) la inceputul studiului.

Care sunt riscurile asociate cu Yentreve?

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Yentreve (observate la mai mult de 1 din 10 paciente) sunt greata, senzatia de gura uscata, constipatia si fatigabilitatea (oboseala). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Yentreve, a se consulta prospectul.

Yentreve nu trebuie utilizat in cazul pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la duloxetina sau la oricare din celelalte ingrediente. Yentreve nu trebuie utilizat la pacientii cu anumite tipuri de afectiuni hepatice sau de afectiuni renale grave. Yentreve nu trebuie utilizat cu inhibitori de monoaminooxidaza (grupa antidepresivelor), fluvoxamina (alt antidepresiv) ori ciprofloxacina sau enoxacina (tipuri de antibiotice). Tratamentul cu Yentreve nu trebuie inceput la pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata, din cauza riscului de criza hipertensiva (cresterea brusca si periculoasa a tensiunii arteriale).

De ce a fost aprobat Yentreve?

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Yentreve sunt mai mari decat riscurile sale pentru tratarea formelor moderate pana la severe de incontinenta urinara de efort. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Yentreve.

Alte informatii despre Yentreve:

Comisia Europeana a acordat Eli Lilly Nederland B.V. o autorizatie de introducere pe piata pentru Yentreve, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 11 august 2004.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 05-2008.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...