Yervoy

Citeste prospectul medicamentului Yervoy si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Yervoy se utilizeaza pentru tratamentul melanomului în stadii avansate (un tip de cancer de piele care afecteaza celulele numite melanocite).

Yervoy este un medicament care contine substanta activa ipilimumab. Acesta se prezinta sub forma de concentrat care se reconstituie într-o solutie perfuzabila (picurare în vena).

Pentru ce se utilizeaza Yervoy?

Yervoy se utilizeaza pentru tratamentul melanomului în stadii avansate (un tip de cancer de piele care afecteaza celulele numite melanocite). Medicamentul se utilizeaza la adulti care au fost tratati anterior, dar la care tratamentul nu a functionat sau a încetat sa mai functioneze.

Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Yervoy?

Tratamentul cu Yervoy trebuie initiat si monitorizat de un medic specialist cu experienta în tratamentul cancerului.

Medicul trebuie sa efectueze analize de sange pentru a verifica functia hepatica si tiroidiana a pacientului înaintea tratamentului si cu regularitate pe durata acestuia.

Yervoy se administreaza sub forma de perfuzie într-o vena în decurs de 90 de minute. Pacientul primeste în total patru doze, administrate la intervale de trei saptamani. Doza recomandata pentru fiecare perfuzie este de 3 mg pe kilogram de greutate corporala.

Cum actioneaza Yervoy?

Substanta activa din Yervoy, ipilimumabul, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care a fost conceput sa recunoasca si sa se lege de o structura specifica (numita antigen) întalnita în anumite celule din organism.

Ipilimumabul a fost conceput sa se lege de si sa blocheze activitatea unei proteine numite CTLA-4 care se întalneste pe suprafata celulelor T, un tip de celule albe din sange. CTLA-4 inhiba activitatea celulelor T. Prin blocarea CTLA-4, ipilimumabul determina activarea si raspandirea celulelor T, care se infiltreaza si distrug celulele tumorale ramase în organism în urma tratamentului anterior.

Cum a fost studiat Yervoy?

Efectele Yervoy au fost testate initial pe modele experimentale înainte de a fi studiate pe subiecti umani.

A fost realizat un studiu principal la care au participat 676 de pacienti si în care pacientii au primit tratament cu Yervoy, tratament cu un medicament experimental numit "gp100" sau tratament cu Yervoy în asociere cu gp100. Toti pacientii fusesera tratati în prealabil pentru melanom în stadii avansate. Principala masura a eficacitatii a fost supravietuirea totala (cat timp traiau pacientii).

Ce beneficii a prezentat Yervoy pe parcursul studiilor?

S-a demonstrat ca Yervoy îmbunatateste supravietuirea totala. Pacientii au supravietuit aproximativ 10 luni în cadrul tratamentului cu Yervoy sau al tratamentului combinat fata de 6 luni cu gp100 în monoterapie.

Care sunt riscurile asociate cu Yervoy?

Yervoy este asociat în mod frecvent cu efecte secundare cauzate de activitatea excesiva a sistemului imunitar, incluzand reactii severe si inflamatie. Cele mai multe efecte dispar în urma tratamentului adecvat sau la încetarea administrarii de Yervoy. Cele mai frecvente efecte secundare individuale, care afecteaza mai mult de 10% din pacienti, sunt diaree, eruptii cutanate, prurit (mancarime), fatigabilitate (oboseala), greata (senzatie de rau), varsaturi, scaderea poftei de mancare si dureri abdominale (dureri de stomac). Pentru lista completa a efectelor secundare raportate în urma tratamentului cu Yervoy, a se consulta prospectul.

Yervoy nu se administreaza persoanelor care pot fi hipersensibile (alergice) la ipilimumab sau la oricare dintre celelalte ingrediente.

De ce a fost aprobat Yervoy?

CHMP a luat nota de faptul ca Yervoy s-a dovedit eficace în îmbunatatirea supravietuirii într-o afectiune în care ratele de supravietuire totala sunt mici. În ceea ce priveste efectele secundare ale medicamentului, cele mai frecvente au fost usoare pana la moderate ca intensitate. Prin urmare, CHMP a hotarat ca beneficiile Yervoy sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs.

Ce masuri se iau pentru a asigura utilizarea în siguranta a Yervoy?

Compania care produce Yervoy trebuie sa se asigure ca toti profesionistii din domeniul sanatatii care urmeaza sa prescrie medicamentul, precum si pacientii primesc o brosura cu informatii referitoare la siguranta medicamentului, incluzand efectele secundare asociate cu activitatea excesiva a sistemului imunitar. Pacientii vor primi, de asemenea, de la medicul lor un card de alerta în care sunt centralizate principalele informatii referitoare la siguranta medicamentului.

Alte informatii despre Yervoy

Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Yervoy, valabila pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 13.07.2011.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Yervoy, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data în 06-2011

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...
Citeste prospectul medicamentului Wellferon, injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Wellferon...