Zinnat, tablete

Citeste prospectul medicamentului Zinnat, tablete si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Zinnat (Cefuroxime axetil) este un pro-antibiotic bactericid de uz oral din grupa cefalosporinelor avand ca substanta activa cefuroxime: substanta rezistenta la majoritatea beta-lactamazelor si avand efect asupra unui larg spectru de germeni grampozitivi si gramnegativi.

Este indicat in tratamentul infectiilor produse de germeni sensibili. Indicatiile includ: Infectii ale tractului respirator superior: otite medii, sinuzite, tonsilite (amigdalite) si faringite. Infectii ale tractului respirator inferior: pneumonia, bronsita acuta si exacerbarile acute ale bronsitei cronice. Infectii ale tractului genitourinar: pielonefrite, cistite si uretrite.

Infectii ale pielii si tesuturilor moi: furunculoze, piodermite si impetigo. Gonoreea, uretrita gonococica acuta necomplicata si cervicita. Tratamentul fazei precoce a bolii Lyme si ulterior prevenirea fazei tardive a bolii Lyme la adulti si copii peste 12 ani. Cefuroximul se prezinta si sub forma de sare de sodiu (Zinacef) pentru administrare parenterala.

Aceasta permite utilizarea terapiei secventiale cu acelasi antibiotic, cand o schimbare de la calea de administrare parenterala la cea orala este clinic indicata. Zinnat este eficient cand este folosit dupa tratamentul initial cu Zinacef (Cefuroxime sodium) in cazul pneumoniei sau al exacerbarilor acute ale bronsitei cronice.

Forma de prezentare: tablete

Producator: Glaxo Wellcome

Clasificare ATC: cefuroximum, J01DA

Forma de prezentare: Zinnat tablete 125 mg: albe, acoperite cu pelicula, in forma de capsula; tabletele au pe o parte stantat "GLAXO" iar pe cealalta "125". Fiecare tableta contine 125 mg cefuroxime sub forma de cefuroxime axetil. Zinnat tablete 250 mg: albe, acoperite cu pelicula, in forma de capsula; tabletele au pe o parte stantat "GLAXO", iar pe cealalta "250".

Fiecare tableta contine 250 mg cefuroxime sub forma de cefuroxime axetil. Zinnat tablete 500 mg: albe, acoperite cu pelicula, in forma de capsula; tabletele au pe o parte stantat "GLAXO", iar pe cealalta "500". Fiecare tableta contine 500 mg cefuroxime axetil.

Proprietati farmacodinamice: Bacteriologie: Zinnat datoreaza efectul bactericid in vivo, componentei sale principale, cefuroxime. Cefuroxime este un agent antibacterian eficient, bine definit, cu o activitate bactericida cu spectru larg de actiune, incluzand germenii patogeni uzuali, inclusiv tulpinile producatoare de beta-lactamaze.

Cefuroxime are o buna stabilitate fata de beta-lactamazele bacteriene si in consecinta este activ si fata de multe tulpini rezistente la ampicilina si amoxicilina. Actiunea bactericida a medicamentului rezulta din inhibitia sintezei peretelui celular prin legarea de proteine specifice din structura acestuia.

Produsul este in mod uzual activ, in vitro, fata de urmatorii germeni: Aerobi gramnegativi: Haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile rezistente la ampicilina); Haemophilus parainfluenzae; Moraxella (Branhamella) catarrhalis; Neisseria gonorrhoeae (incluzand atat tulpinile producatoare cat si cele neproducatoare de penicilinaze); Escherichia coli; Genul Klebsiella; Proteus mirabilis; Providencia spp.; Proteus rettgeri. Aerobi grampozitivi: Staphylococcus aureus si Staphylococcus epidermidis (inclusiv tulpinile penicilinazo-secretoare, dar exclusiv tulpinile meticilin-rezistente); Streptococcus pneumoniae; Streptococcus pyogenes (si alti streptococi beta-hemolici); Streptococcus de grup B (Streptococcus agalactiae). Anaerobi: Cocii grampozitivi si gramnegativi (inclusiv speciile de Peptococcus si Peptostreptococcus); Bacilii grampozitivi (inclusiv genul Clostridium); Bacilii gramnegativi (inclusiv genurile Bacteroides si Fusobacterium); Genul Propionibacterium.

Alte microorganisme: Borrelia burgdorferi. Urmatoarele microorganisme nu sunt sensibile la Cefuroxime: Clostridium difficile; Genul Pseudomonas; Genul Campylobacter; Acinetobacter calcoaceticus; Listeria monocytogenes; Staphylococcus aureus si Staphylococcus epidermidis: tulpinile meticilin-rezistente; Genul Legionella. Unele tulpini din urmatoarele genuri nu sunt sensibile la Cefuroxime: Enterococcus (Streptococcus) faecalis; Morganella morganii; Proteus vulgaris; Genul Enterobacter; Genul Citrobacter; Genul Serratia; Bacteroides fragilis.

Mod de administrare, doze: Durata uzuala a tratamentului este de 7 zile (limite 5-10 zile). Pentru o absorbtie optima, Zinnat trebuie administrat imediat dupa masa.

Adulti:

Majoritatea infectiilor

250 mg la 12 ore

Infectii ale tractului urinar

125 mg la 12ore

Infectii usoare, medii ale cailor respiratorii inferioare (ex. bronsita)

250 mg la 12 ore

Infectii mai severe ale cailor respiratorii inferioare sau

cand se suspecteaza pneumonia

500 mg la 12 ore

Pielonefrite

250 mg la 12 ore

Gonoree necomplicata

doza unica de 1 g

Boala Lyme la adulti si copii peste 12 ani

500 mg la 12 ore, timp de 20 zile

Copii: Pentru majoritatea infectiilor doza uzuala este de 125 mg (o tableta), administrata de doua ori pe zi, pana la maxim 250 mg pe zi. La copiii cu virsta de peste 2 ani, cu otite medii sau cu infectii mai severe, se poate utiliza o doza de 250 mg (o tableta de 250 mg sau 2 tablete de 125 mg) administrata de doua ori pe zi, pana la maxim 500 mg/zi. Tabletele nu vor fi zdrobite; de aceea, nu sunt recomandate copiilor mici care nu pot inghiti tablete. Pentru copii se va folosi suspensia orala. Nu exista experienta in folosirea Zinnat la copii mai mici de 3 luni.

Contraindicatii: Hipersensibilitatea la antibiotice din clasa cefalosporinelor.

Precautii: In general cefalosporinele se pot administra fara riscuri la pacientii cu hipersensibilitate la peniciline, desi au fost raportate reactii incrucisate. Este necesara o atentie deosebita in cazul pacientilor care au avut reactii anafilactice la peniciline. Asemeni altor antibiotice, folosirea prelungita a cefuroxime axetil poate determina dezvoltarea unor microorganisme insensibile la cefuroxime axetil (de tipul Candida, Enterococi, Clostridium difficile), ce poate necesita oprirea tratamentului.

Au fost raportate cazuri de colita pseudomembranoasa in cazul folosirii antibioticelor cu spectru larg, de aceea este important a considera acest diagnostic la pacientii care dezvolta diaree severa dupa utilizarea de antibiotice. Se recomanda ca la bolnavii tratati cu cefuroxime axetil determinarea glicemiei sa se faca prin metoda hexokinazei sau glucozo-oxidazei. Antibioticul nu influenteaza determinarea creatininei prin metoda cu picrat alcalin.

Reactia Jarisch-Herxheimer a fost observata dupa tratamentul bolii Lyme cu Zinnat. Este rezultatul activitatii bactericide a Zinnatului asupra spirochetei Borrelia burgdorferi (agentul cauzal al bolii Lyme). Pacientii trebuie linistiti deoarece aceasta reactie este o consecinta a tratamentului cu antibiotice a bolii Lyme.

Sarcina si alaptare: Nu exista dovezi experimentale despre efectul embriopatic sau teratogen atribuibile produsului; dar, ca si alte medicamente, trebuie administrat cu prudenta in primele luni de sarcina. Cefuroxime se excreta in laptele de mama si deci sunt necesare precautii cand tratamentul este administrat femeilor care alapteaza.

Reactii adverse: Reactiile adverse sunt in general usoare si tranzitorii. O mica parte dintre pacientii tratati cu cefuroxime au prezentat tulburari digestive incluzand diaree, greturi si varsaturi. Ca si in cazul altor cefalosporine, s-au semnalat cazuri rare de eritem polimorf; sindrom Steven-Johnson; necroliza toxica a epidermului (necroliza exantematica); si reactii de hipersensibilitate (rash cutanat; urticarie; prurit; febra medicamentoasa; boala serului si extrem de rar reactii anafilactice).

Ca si in cazul altor antibiotice cu spectru larg, s-au semnalat cazuri rare de colita pseudomembranoasa. Se mentioneaza si cefaleea. Se mentioneaza eozinofilie si cresteri tranzitorii ale enzimelor hepatice ALAT(GPT) si ASAT(GOT).

Rar au fost raportate trombocitopenie si leucopenie. Ca si in cazul altor cefalosporine, s-au semnalat foarte rar cazuri de icter. Cefalosporinele pot fi absorbite la nivelul suprafetei membranei celulare a eritrocitelor si pot reactiona direct cu anticorpii, determinind testul Coombs pozitiv (la acesti bolnavi determinarea grupului sanguin poate fi dificila din cauza unei reactii incrucisate) si foarte rar anemie hemolitica.

Interactiuni medicamentoase: Medicamentele care reduc aciditatea gastrica pot determina reducerea biodisponibilitatii Zinnatului, tinzand sa anuleze beneficiul creat prin administrarea postprandiala.

Precautii farmaceutice: Zinnat tablete trebuie pastrat la temperaturi sub 30 grade Celsius. In SUA, Zinnat tablete se depoziteaza la temperatura camerei (15 - 30 grade Celsius).

Alte informatii: Imediat dupa administrarea orala, medicamentul este absorbit din tubul digestiv, hidrolizat rapid in mucoasa intestinala si ulterior trecut in circulatie sub forma de cefuroxime. Absorbtia optima apare cand medicamentul este administrat dupa mese. Concentratia serica maxima apare dupa 1-2 ore de la administrarea orala.

Aproximativ 33-50% din concentratia serica de cefuroxime este legata de proteinele plasmatice. Cefuroxime nu se metabolizeaza si se excreta prin filtrare glomerulara si secretie tubulara. Administrarea concomitenta de probenecid intarzie eliminarea produsului, prelungind cu 50% timpul de mentinere a concentratiei active. Reducerea nivelului seric de cefuroxime se poate face prin dializa.

Incompatibilitati: Nu au fost raportate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zinnat, granule suspensie si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Wobenzym x 200 Drajeuri si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...
Citeste prospectul medicamentului Wilzin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Wilzin este un...