De ce se poarta voalul de mireasa

Voalul de mireasa este accesoriul perfect pentru orice nunta autentic romaneasca. Daca ti-ai pus intrebarea de ce se poarta voalul de mireasa la nunta, atunci iti vom oferi raspunsurile de care ai nevoie in continuare.

Voalul de mireasa, intre superstitie si traditie

Traditia voalului de mireasa a inceput in Grecia Antica, iar mai tarziu, acest accesoriu a devenit un must have pentru nuntile traditionale, fiind purtat de placere si nu din superstitie. Din punct de vedere etimologic, cuvantul voal are origini latine si inseamna a ascunde sau a acoperi ceva. In cazul de fata este vorba despre chipul miresei.

Pe vremuri, cand casatoriile erau aranjate intre parintii tinerilor insuratei, voalul era purtat doar cu scopul de a acoperi chipul miresei. Aceasta era obligata sa isi ascunda fata pana la sfarsitul cununiei, de teama ca mirele sa nu se razgandeasca in privinta casatoriei. Practic, mirele isi vedea pentru prima oara aleasa dupa incheierea formalitatilor.

Daca in perioada medievala voalul de mireasa simboliza puritatea celei care urmeaza sa se marite, treptat, a aparut credinta ca voalul o protejeaza pe mireasa de spiritele rele. Obiceiurile de acum cateva secole nu mai sunt valabile in secolul XXI, insa traditia voalului de nunta ramane.

Ce voaluri mireasa se poarta in prezent?

Miresele din vremurile actuale poarta voal lung, mediu sau scurt din diferite motive. De exemplu, la cununia religioasa sunt preoti care nu le permit mireselor sa intre in biserica cu capul descoperit. In aceasta situatie, se poate opta pentru un voal scurt cu blusher (stratul care acopera fata miresei) sau pentru un voal de mireasa lung, in tendinte.

In primul rand, obiceiul voalului face parte la romani din traditia gatitul miresei, cand nasa, impreuna cu mama miresei si cu domnisoara de onoare o ajuta pe aceasta sa imbrace rochia si sa isi aranjeze voalul pe cap. In al doilea rand, voalul de mireasa adauga o nota de eleganta si mister intregii tinute.

Indiferent de istoria voalului, acest accesoriu demn de nuntile regale, ramane obligatoriu pentru nuntile traditionale. Chiar daca nimeni nu impune unei mirese ce tip de voal sa poarte la cununie, aceasta isi poate alege accesoriile de nunta potrivite, in functie de personalitate.

Sfat: Alege voalul de mireasa potrivit pentru stilul nuntii tale, fie ca vrei sa porti un voal scurt care acopera doar fata, un voal pana la cot sau un voal modern, in stil spaniol, care depaseste lungimea trenei.