Ingrediente paste cu calamari(4 portii):
- 900 grame de calamari (medii)
- 300 grame de paste (fettuccine ori in forma de scoici)
- o jumatate de legatura de patrunjel;
- 8 linguri de ulei extravirgin de masline;
- 4 linguri de suc de lamaie;
- coaja rasa de la o lamaie mica;
- sare;
- piper;
- fulgi de chili
Mod de preparare:
- scoate pielea calamarilor cu punctisoare visinii incepand de la coada, din acea zona se desprinde foarte usor.
- trage afara capul (tentaculele). Va iesi cu un intestin care trebuie indepartat.
- curata tubul alb in interior. Initial, iese un os transparent cu aspect de plastic si apoi scoate tot ce e gelatinos in interior. Introdu tubul sub jet de apa si curata interiorul bine
- cura capul: intre tentacule este un cartilaj cu un punct negru in mijloc, scoate-l strangand de la baza asa cum ai elimina un cos ; taie ochii folosind o foarfeca sau un cutit.
- taie tuburile inele.
- pune calamarii intr-un bol si adauga peste ei coaja si sucul de lamaie, uleiul, patrunjelul tocat fin, sarea si chili-ul.
- adauga putina apa rece cat sa stea calamarii lejer in marinata.
- baga calamarii la frigider sa se marineze circa 6 ore.
- pune pastele la fiert in multa apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Fii atent sa le scoti cu 1-2 minute inainte de a expira timpul.
- scoate calamarii din marinata si scurge-i cat poti de bine.
- incinge o tigaie/cratita larga si adauga calamarii in ea. Soteaza scurt, in jur de 90 secunde, pana inelele devin albe.
- scoate calamarii intr-un bol.
- cand pastele sunt aproape de a fi scoase din apa, pune restul de marinata in tigaia in care ai sotat calamarii. Adu marinata la fierbere si in acel moment adauga pastele scurse.
- fierbe pastele in marinata pentru inca 1-2 minute, pana nu se mai vede aproape deloc lichid in tigaie.
- amesteca des sa se acopere pastele cu sos.
- la final, adauga calamarii si putin piper macinat, apoi amesteca din nou. Serveste pastele cu calamari imediat.
Pofta buna!