Budinca de salau

Salaul este cel mai important peste rapitor de apa dulce dupa stiuca.

El  poate fi intalnit in apele tulburi cu un curs domol, in lacuri si in apele din porturile Europei. Salaul  are un auz mai bun decat al crapului. El este un peste apreciat pentru carnea sa gustoasa.

Salaul poate fi preparat in diverse forme, pentru ca este un peste gustos si hranitor. In acest sens, noi va propunem o reteta de budinca de peste delicioasa, apreciata inclusiv de copiii mofturosi care au implinit 4 ani.

Pentru budinca de peste se poate folosi un singur salau mare sau un salau si o stiuca.

Ingrediente:

- 1 salau de 1,500 kg sau salau+stiuca (aceeasi cantitate de peste, in caz ca preferati varianta combinata),

- 2 galbenusuri,

- 1 felie de paine,

- 1 ceapa mica,

- 3 linguri de unt,

- cateva frunze de patrunjel,

- 2 sardele tip Lissa sau 1 lingurita de pasta de peste (anchois),

- condimente: sare, piper.

Pentru sosul de budinca aveti nevoie de:

- ½ lingura de ulei,

- ½ lingura de faina,

- zarzavat de supa,

- 1 galbenus,

- zeama de lamaie.

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata salaul. ##END STEP##

##STEP##

Se taie capul si coada, se scoate de pe oase si se indepareaza pielea. ##END STEP##

##STEP##

Jumatate de peste se taie in bucati mici potrivite, se da sare si se lasa acoperit la o parte. ##END STEP##

##STEP##

Din cealalta jumatate se face o tocatura la care se adauga galbenusurile, miezul de la o felie de paine, inmuiata si storsa bine, ceapa taiata marunt si prajita in unt, patrunjel taiat fin, sardelele spalate bine si fara oase sau o lingurita de pasta de peste, sare si piper. ##END STEP##

##STEP##

Se amesteca totul bine. ##END STEP##

##STEP##

Se unge o forma de tabla cu unt, se asaza un rand de umplutura, apoi un rand de bucatele de peste si asa mai departe, pana am asezat totul in forma. ##END STEP##

##STEP##

Se fierbe o ora in baie de apa. ##END STEP##

##STEP##

Intre timp se fierbe in apa cu sare zarzavatul de supa, capul, oasele si pielea. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa scada. Se amesteca pe foc jumatate lingura de unt cu tot atata faina, se stinge cu zeama de peste strecurata si se lasa sa dea cateva clocote. ##END STEP##

##STEP##

Se adauga galbenusul si putina zama de lamaie. Budinca se rastoarna si se serveste cu sosul de mai sus. ##END STEP##

Timp de preparare: o ora.

Puteti servi budinca cu garnitura de orez.