Lin rasol

Peste de apa dulce, linul poate fi intalnit pe fundul apelor cu un curs domol.

La noi in tara linul traieste inclusiv in balti si parcuri ca si peste ornamental. Pentru gurmanzi, este bine de stiut ca linul poate fi recunoscut dupa corpul indesat si lat in jurul cozii si dupa solzii marunti.

Acest peste micut in lungime atinge o greutate de maxim 2-3 kilograme, iar carnea sa este mai apreciata decat cea a crapului.

In bucatarie, linul poate fi preparat in mai multe moduri. Noi va recomandam rasol de lin ca si reteta dietetica si usor de preparat.

Ingrediente:

- 1,5 kg lin,

- 1 ceapa,

-  zarzavat de supa,

- o frunza de dafin,

-  5 boabe de piper, sare.

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata linul si se spala bine in mai multe ape, ca sa piarda acel mucus antimicrobian specific acestui peste, precum si gustul de mal. ##END STEP##

##STEP##

Se curata de solzii desi oparindu-l intai cu apa clocotita. ##END STEP##

##STEP##

In vasul special de fiert pestele, se fierb un morcov taiat felii, o ceapa, o radacina subtire de patrunjel,  cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper. ##END STEP##

##STEP##

Pestele capata un gust deosebit daca se adauga la fiert otet sau vin alb. ##END STEP##

##STEP##

Inainte de a pune pestele la fiert, se opareste cu 4 - 5 linguri de otet, ca sa pastreze culoarea albastruie a pielitei. ##END STEP##

##STEP##

Acest otet se poate adauga apoi la fiert. ##END STEP##

##STEP##

Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se asaza pestele pe gratarul vasului si se lasa in apa. ##END STEP##

##STEP##

In momentul cand se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca pestele este cuprins  brusc de o caldura prea mare, pielea se strange si carnea se desface. ##END STEP##

Se serveste cald cu sos de unt.