Piftie de crap

Piftia sau racitura de crap face parte din categoria antreurilor reci care se prepara in special iarna. Preparat traditional in Polonia, aspicul de peste este pregatit cu ocazia meselor festive (de Craciun si de Paste).

Iata cum se prepara la noi piftia de crap.

Ingrediente:

- 1,5 kg peste

- 2 litri apa

- foi de dafin, sare

- cativa catei de usturoi

Mod de preparare:

##STEP##

Pestele se curata ca pentru rasol, fara sa i se indeparteze coada, capul si inotatoarele. ##END STEP##

##STEP##

Se taie bucati potrivite si se pun impreuna cu capul intr-o cratita cu atata apa, cat sa le cuprinda. ##END STEP##

##STEP##

Se fierb la foc potrivit cu sare si foi de dafin. ##END STEP##

##STEP##

Se spumeaza si se lasa pestele sa fiarba in lichidul limpede pana cand scade zeama. ##END STEP##

##STEP##

Daca pestele este fiert, acesta se scoate si se lasa  zeama sa fiarba pana scade la jumatate si lipeste atunci cand este testata intre degete. ##END STEP##

##STEP##

In caz ca este posibil ca zeama sa nu se inchege in caserole dupa racire, pentru mai multa siguranta adaugati o foaie de gelatina. ##END STEP##

##STEP##

Dupa finalizarea procesului termic se scoate pestele si se aseaza intr-o farfurie sau o caserola. ##END STEP##

##STEP##

Puneti in zeama fiarta usturoiul pisat inainte de a strecura lichidul. ##END STEP##

##STEP##

Adaugati in final zeama strecurata peste peste. ##END STEP##

##STEP##

Lasati la racit timp de cateva ore pana se incheaga. ##END STEP##

Similar se procedeaza si cu piftia de carne (pasare, vita, porc), cu exceptia ca aceasta fierbe pana se desprinde carnea de pe os. Dupa ce ati spumat carnea, se adauga la fiert legume, zarzavaturi si diferite condimente.

Pont: Pentru a conferi piftiei de crap aspect comercial, puneti la fiert impreuna cu pestele morcovi, iar apoi taiati-i rondele si asezati cateva bucatele in fiecare bol.