Salau rasol

Salaul este un peste apreciat pentru carnea sa alba, frageda, gustoasa si fara prea multe oase.

Acest peste de apa dulce si usor salmastra se caracterizeaza prin corpul alungit, spatele de culoarea cenunusiu-verzuie si abdomenul argintiu, capul lung si ochii mari si gura cu o multime de dinti mici.

Carnea sa cu gust delicios se poate prepara in multe variante.

Iata cum l-au gatit cunoscatorii: salau la cuptor, salau in crusta de bere, file de salau pane, salau cu smantana, salau cu ciuperci, plachie de salau, salau in folie, rasol de salau cu mujdei de usturoi.

Ingrediente:

- 1 salau cam de 1,5 kg,

- ceapa,

- zarzavat de supa,

- 1 paharel de otet,

- 2 l apa,

- 1 frunza de dafin,

- sare,

- 5 boabe piper

- patrunjel verde

- lamaie

- cartofi.

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. ##END STEP##

##STEP##

Se curata inauntru si se spala. In vasul special de fiert pestele, se fierb un morcov taiat felii, o ceapa, o radacina subtire de patrunjel, cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper. ##END STEP##

##STEP##

Pestele capata un gust deosebit daca se adauga la fiert otet sau vin alb. Inainte de a pune pestele la fiert, se opareste cu 4 - 5 linguri de otet, ca sa pastreze culoarea albastruie a pielitei. ##END STEP##

##STEP##

Acest otet se poate adauga apoi la fiert. Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se asaza pestele pe gratarul vasului si se lasa in apa. ##END STEP##

##STEP##

In momentul cand se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca pestele este cuprins  brusc de o caldura prea mare, pielea se strange si carnea se desface. ##END STEP##

##STEP##

Numai atunci cand exista o indoiala asupra  prospetimei pestelui, acesta se pune la fiert direct in apa clocotita. ##END STEP##

##STEP##

Timpul cat se tine pestele la fiert depinde de marimea lui. Se cunoaste daca este gata atunci cand, tragand de o aripioara, se desprinde usor. ##END STEP##

##STEP##

Pestele rasol servit rece se lasa sa se raceasca in apa. ##END STEP##

##STEP##

Se scoate apoi cu gratarul, se asaza cu grija pe o farfurie lunga, ca sa nu se sfarame, si se garniseste imprejur cu zarzavatul fiert si cu frunze verzi de patrunjel sau cu felii de lamaie. ##END STEP##

Rasolul de salau se poate servi si cu cartofi natur.