Saramura de biban

Bibanul este un peste rapitor de apa dulce, care poate fi pescuit tot timpul anului.

Din acest motiv, saramura de biban se prepara chiar si iarna cand acest peste este pescuit la copca. De pe urma bibanului putem folosi atat carnea lui alba, dulce si gustoasa, cat si icrele sale, considerare o delicatesa.

Pentru saramura de biban, pestele se frige pe gratar, la grill sau pe plita, dupa preferinte.

Ingrediente

- 1,500 kg biban,

- 1 lingurita de boia sau ardei iute.

- 3-4 rosii

- 2 ardei graso

- o capatana usturoi pisat

- condimente: sare, piper, cimbru

- patrunjel

- ulei. otet

Cum se prepara saramura?

##STEP##

Se pun intr-o oala cu 1 litru de apa clocotita rosiile feliate, ardeiul tocat, ardeiul iute maruntit, usturoiul pisat, sare, cimbru si piper dupa gust. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa la fiert pana se inmoaie legumele. ##END STEP##

##STEP##

Cand sunt fierte se adauga patrunjelul, uleiul,otetul, se mai potriveste de sare,piper, cimbru, se mai adauga apa daca este prea groasa saramura si se mai lasa sa dea in 2-3 clocote. ##END STEP##

Pregatirea bibanului

##STEP##

Bibanul se curata mai greu de solzi si ca sa nu il consumam ca atare, avem posibilitatea sa il aceea frigem mai intai, inainte de a-i  curata solzii. ##END STEP##

##STEP##

Se scot intestinele si branhiile din peste, se spala, se usuca si se pun la fript direct pe plita incinsa si bine presarata cu sare. ##END STEP##

##STEP##

Se intorc pe o parte si pe cealalta, incet ca sa nu se sfarame. Pe masura ce sunt gata, se pun pe un fund si usor, cu un cutit, se curata solzii si negreala ramasa de la fript. ##END STEP##

##STEP##

Se introduc in saramura fierbinte si se lasa in acest sos circa 10 minute. ##END STEP##

Saramura de biban se poate servi cu mamaliga.

Ponturi:

- Cine tine sa-i curete intai de solzi, poate sa incerce cu razatoarea de legume.

- Daca frigeti pestele pe plita, puteti frige si rosiile.