Zacusca de peste

Zacusca de peste face parte din grupa conservelor de iarna.

Ca si in cazul marinatei de peste, la aceasta reteta se poate folosi orice peste, cu conditia sa fie unul proaspat, cu putine oase. Zacusca de peste este ideala la masa de dimineata, cand se poate servi pe paine, asemeni aceluiasi preparat obtinut din legume.

Pentru zacusca de peste, se folosesc urmatoarele ingrediente:

- 3 kg peste curatat de marime medie

- 2 kg morcovi

- 2 kg ceapa

- 750 ml ulei,

- 500 g rosii in bulion/pasta de tomate

- 8 linguri de otet,

- mirodenii: cimbru, dafin, 2 lingurite de piper boabe, sare.

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata pestele, se spala si se taie felii. Se sareaza. ##END STEP##

##STEP##

Pestele impreuna cu otetul si mirodeniile se fierb intr-o oala si se lasa pe foc pana se inmoaie inclusiv si oasele. ##END STEP##

##STEP##

In continuare, se pregatesc legumele. Ceapa se taie pestisori iar morcovul se da prin razatoarea mica, apoi se pun in uleiul fierbinte intr-un vas larg pana cand se inmoaie bine. ##END STEP##

##STEP##

Pestele fiert se scoate cu spumiera din oala minune, se dezoseaza pe cat posibil si se amesteca in acelasi vas in care se afla legumele. ##END STEP##

##STEP##

Se amesteca des la fundul vasului pana cand zacusca scade si se omogenizeaza. ##END STEP##

##STEP##

La urma se adauga bulionul sau pasta de tomate, se potriveste de sare si se mai clocoteste 15-20 de minute, sau pana cand este bine scazuta. ##END STEP##

##STEP##

Cu cat este mai scazuta zacusca, cu atat va tine mai mult timp la camara. Se mai adauga piper si dafin, dupa gust, si se inchide focul la aragaz. ##END STEP##

##STEP##

Zacusca se asaza in borcane imediat dupa racire, iar recipientele de sticla se inchid ermetic, eventual se capseaza si se sterilizeaza. Zacusca de peste se depoziteaza in boxa sau in alt loc racoros si uscat. ##END STEP##

Zacusca de peste se poate pastra mai multa vreme, cu conditia sa se tina cont de conditiile optime pentru depozitarea conservelor.

Grad de dificultate: mediu.