Cum influenteaza educatia relatiile de dragoste

Cum influenteaza educatia relatiile de dragoste

Educatia familiala are un efect major asupra relatiilor de dragoste viitoare. Daca te-ai intrebat vreodata de ce relatiile tale de iubire nu avut succes, trebuie sa cauti raspunsuri adanci in trecut. Conexiunile pe care le-ai construit cu parintii au un rol esential in relatiile viitoare, in asteptarile pe care le vei avea de la partener/a, dar si in modul in care primesti si exprimi dragostea.

Iata 6 tipuri de parteneri/e. Comportamentele au stransa legatura cu copilaria!

1. Cel/cea care face mereu pe plac. Cei care vor sa multumeasca mereu partenerul/a sunt cei care au crescut cu parinti duri, mereu in control agresiv si judecatori fara mila. Daca parintii tai au gasit intotdeauna greseli in ceva ce ai facut sau daca ai simtit ca ti-au aratat dragostea doar cand ai luat o nota buna la scoala, atunci nu te mira pentru comprotamentul de azi! Vrei sa fii pe plac, cautand mereua acceptarea si validarea, asa cum faceai si in fata parintilor! Te asiguri mereu de fericirea celorlalti, uitand ca trebuie sa traiesti pentru tine! Astfel, iti va lipsi mereu initiativa, vei fi intotdeauna indecis/a si pasiv in relatie! Schimba comportamentul, altfel vei trai o nefericire puternica, iar partenerul/a va face tot ce doreste din tine!

2. Victima. Victimele au crescut in familii dezorganizate , in care parintii lor au fost violenti si aspri. Nu le placea sa fie observati sau sa se vorbeasca despre ei, ci erau mai degraba secretosi, invatand cum sa treaca peste insuportabilul. Din cand in cand, unii dintre acesti copii isi construiau o intreaga lume interioara ,pentru a ramane departe de realitatile lumii lor abuzive. Ca adulti, le este dificil sa-si gaseasca valoarea si se pot simti adesea nelinistiti, dezinteresati si apatici. S-ar putea chiar sa se regaseasca intr-o relatie cu un partener care controleaza si sa respecte nevoile partenerului lor, asa cum au facut-o cu parintii lor.

3. Cel/cea care tine sub control. Controlorii au nevoie, evident, sa axtiveze contorlul asupra anumitor aspecte ale vietii, deoarece astfel pot renuta la emotiile nedorite prin care au trecut in copilarie. Acest control este, de fapt, garda lor in fata emotiilor negative, cum ar fi frica, jena si neputinta. Furia este pentru ei unul dintre sentimentele sigure, asa ca o folsoesc pentur a dirija relatia. Pe masura ce devin adulti si isi gasesc un partener, devin indrazneti, duri si rigizi. Tind sa se bazeze mai pe ei insisi sinu vor cere ajutorul in relatie.

4. Ezitantul a crescut cu parinti imprevizibili, care erau nesiguri, instabili si extremi in exprimarea dragostei fata de copii. Daca parintii tai ti-au facut o promisiune in copilarie, dar nu s-au tinut de cuvant, probabil ca ti-a fost greu sa te bazezi din nou pe ei, ceea ce te-a facut sa te simti neglijat. Ca adult, esti in cautarea unei relatii de incredere si stabile, ceva ce ti-a lipsit in copilarie. Cauti dragostea perfecta si nu iti place sa fii parasit/a.

5. Cel/cea care evita. O astfel de persoana a crescut bazandu-se pe propriile actiuni, invatand repede sa devina independenta - asta pentru ca erau obisnuiti ca parintii lor sa nu le ofere prea multa dragoste si atentie. Parintii l-au invatat ca a fi emotional inseamna a fi slab. Din aceasta cauza, ca adult, el tinde sa-si ascunda emotiile si rareori cere ajutor. In relatii, s-ar putea sa ii fie frica sa arate apropiere si intimitate fata de partener/a.

6. Sigur pe sentimente. In relatii, cel/cea sigur/a pe propriile sentimente este capabil sa primeasca si sa ofere. E un mod sanatos si stabil de a-si exprima atat propriile greseli si puncte forte, cat si pe ce ale partenerului/ei, fara a dispretui pe nimeni. Nu are probleme in a-si comunica emotiile. Asta pentru ca, de-a lungul copilariei, a fost invatat sa rezolve disputele si sa accepte atunci cand a gresit. De asemenea, nu are nicio problema cu dezacordurile sau stabilirea granitelor in relatie.

Citeste si: 5 tipuri de cupluri. Afla unde te incadrezi si daca ai atins fericirea

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Viata ta se poate transforma intr-o inchisoare, daca parintii iti spun constant ca nu esti suficient de...
Copiii japonezi sunt aparte, dand mai mereu dovada de politete si chiar de prietenie. In Japonia, intalnesti...
Nu orice adult are o rabdare de fier, in ceea ce priveste copiii. Exista, din fericire, metode...