Cum sa te comporti in societate. Evita aceste tipare

Cum sa te comporti in societate. Evita aceste tipare

Oamenii au, uneori, tendinta de a face lucruri gresite. Din pacate, isi dau seama prea tarziu sau deloc... Mai jos, iti prezentam o lista de comportamente pe care oamenii destepti le evita.

Daca obisnuiesti sa te comporti ca in exemplele prezentate in acest articol, e cazul sa iti revizuiesti atitudinea.

1. Esti categoric. O persoana inteligenta nu exclude si alte puncte de vedere si are capacitatea de a intelege cand greseste. Daca, in schimb, cineva este categoric si respinge alte opinii, probabil ca nu este suficient de inteligent. Charles Darwin a spus: Ignoranta da mai multa incredere decat cunoasterea. Oamenii de stiinta au demonstrat ca, cu cat oamenii stiu mai putine, cu atat devin mai increzatori in propriile persoane. Acest fenomen este numit efectul Dunning-Kruger( eroare de apreciere in care persoane incompetente apreciaza eronat competenta lor ca fiind mult mai mare decat in realitate.)

2. Iti impui punctul de vedere de fiecare data. Acest comportament este rezultatul celui de mai sus. Daca o persoana inteligenta admite ca s-ar putea sa greseasca, ceilalti vor sa aiba mereu dreptate. Iata de ce:

- au nevoie de timp si efort.

- ii deranjeaza pe oameni.

- nu suporta opiniile celorlalti.

3. Rezolvi un conflict prin intermediul agresivitatii. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au descoperit ca nivelul de IQ este direct proportional cu nivelul de agresivitate. Cu cat opersoana este mai agresiva, cu atat este nivelul sa de inteligenta este mai scazut. Un nivel scazut de inteligenta determina o tendinta de agresiune DE la o varsta frageda, iar situatia se schimba parcurs: comportamentul distructiv blocheaza dezvoltarea inteligentei.

4. Renunti, daca nu reusesti. Desigur, putem spune ca esecul ne face mai buni - devenim mai puternici, incercam sa gasim variante alternative si asa mai departe. In realitate, oamenii inteligenti nu renunta deloc usor. Un exemplu celebru? Joanne Rowling a fost respinsa de 14 edituri, inainte de publicarea cartii sale Harry Potter si Piatra Filosofala, ce avea sa devina un succes international.

5. Tii cont doar de opiniile altora. Se crede ca oamenii care apreciaza opiniile altora sunt extrem de timizi si modesti. In realitate, cei mai multi dintre acesti oameni cred ca lumea se invarte in jurul lor. Nu uita: parerile celorlati sunt de ascultat, ideile proprii sunt de pus in practica. Sigur, orice om trebuie sa tina cont de cerintele legale ale societatii din care face parte.

6. Cauti perfectiunea. Ar trebui sa iti urmezi doar visurile si fericirea, iar acestea nu au nimic in comun cu perfectiunea. Nimic nu este ideal in lume. De aceea, astfel de obiective sunt abstracte si obscure. Mai mult, un interes prea mare pentru perfectionism duce la depresie.

7. Incerci sa ii impresionezi pe cei din jur. Noi, romanii, avem o vorba: se da mare. Asta arata ca nivelul de inteligenta al celui in cauza nu e la cote inalte. A impresiona nu inseamna a te lauda cu diverse obiecte(telefoane, haine etc), ci a demonstra prin fapte ca esti un om capabil.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Un obicei se formeaza in timp. Unele studii arata ca o actiune devine automatism dupa 21-23 zile;...
Viata trece destul de repede, fie ca ne place sau nu. Tocmai pentru ca nu apucam sa...
Anxietatea este o reactie normala, pe care oamenii o resimt, atunci cand se simt amenintati sau in...