De ce divortam? Genele au rolul lor. Studiu

De ce divortam? Genele au rolul lor. Studiu

Rata divorturilor a crescut semnificativ la nivel global, incepand cu 1970. Acest fenomen destul de galopant i-a determinat pe oamenii de stiinta sa caute, necontenit, cauzele rupturilor familiale. De asemenea, s-au studiat si factorii care pot face o casnicie reusita si armonioasa, tinand cont de de varsta si de nivelul de educatie al membrilor cuplurilor.

Exista si studii aparte care au gasit corelari intre genele umane si calitatea casniciilor.

Legatura dintre gene si casnicia fericita. Cercetatorii de la Universitatea din Arkansas au studiat 71 cupluri, proaspat casatorite! In timpul cercetarii, au fost create sondaje in care participantii au raspuns anumitor intrebari legate de relatiile lor. Aceste sondaje au fost faucte la fiecare 4 luni, vreme de 3 ani. Intre timp, cercetatorii au recoltat si probe ADN de la subiecti. Astfel, s-a descoperit faptul ca o variatie genetica ar putea fi responsabila pentru o casatorie de succes . Potrivit rezultatelor, persoanele care au avut gena casatoriei au raportat relatii mai fericite in comparatatie cu cei care nu aveau aceasta gena(variatie genetica).

Cuplurile care au gena casatoriei dezvolta o legatura mai puternica. Studiul sugereaza si faptul ca genele pot avea un impact asupra pconexiunii care are loc in primele zile ale mariajului. O legatura puternica este cruciala pentru doua persoane care vor sa traiasca tot restul vietii impreuna; iar cei care au gena casatoriei au raportat o legatura mai puternica si mai putine dificultati cu partenererii/ele lor.

ADN-ul poate influenta nivelul de incredere, iertare si satisfactie intr-o relatie. Oamenii de stiinta care au efectuat studiul au descoperit o legatura clara intre gena casatoriei si alti factori importanti intr-o relatie. Cei care au o variatie genetica au mai multa incredere in partenerii/ele lor, ii/le pot ierta mai usor si sunt mult mai multumiti, in genere, de viata in cupu decat cei carora le lipseste gena.

Alte studii au gasit legaturi intre gene si casatorie. Cercetarile anterioare par sa demonstreze ca genetica joaca un rol important in succesul unui mariaj! Potrivit unui studiu din 2017 , realizat de oamenii de stiinta de la 2 universitati: Virginia Commonwealth si Lund University din Suedia divortul ar putea avea cauze genetice, ratele mari de divort putand fi mostenite, la fel ca alte atribute. De asemenea, un studiu mai recent, realizat la Yale in 2019, reliefeaza faptul ca oxitocina, cunoscuta in mod popular sub numele de hormonul iubirii, ar putea fi cheia unei casnicii de succes. Potrivit oamenilor de stiinta, gena responsabila cu reglarea productiei de oxitocina ar putea avea un impact asupra satisfactiei pe care oamenii o simt in relatiile lor intime.

Cuplurile carora le lipseste gena casatoriei pot avea o relatie sanatoasa. Chiar daca niciunul dintre parteneri nu este dotat cu gena casatoriei genetic, asta nu inseamna ca mariajul lor este sortit esecului. Vor exista probabil mai multe probleme de cuplu, insa cu multa implicare pot depasi situatiiile grele, construind o relatie lunga si sanatoasa.

Citeste si: Mituri false despre casnicie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Relatiile au reprezentat mereu un element de studiu pentru oamenii de stiinta. Unora le-a luat o viata...
O relatie sanatoasa inseama respect reciproc si iubirea sincera. In timp, relatia se stabilizeaza, iar respectul atinge...
Despartirile sunt dificile pentru orice om, fie ca acesta recunoaste sau nu. Emotiile tale sunt violente, dupa...