Relatii. Cum sa reconstruiesti increderea

Relatii. Cum sa reconstruiesti increderea

Poate ca sotul/ia  te-a inselat, cel mai bun prieten te-a tradat sau un coleg a cules roadele de pe urma muncii tale. Pe de alta parte, intr-o alta perioada, poate ca ti-ai mintit iubita, ai furat iubitul sau iubita unui prieten bun sau nu ti-ai ajutat colegul de serviciu cand s-a aflat in impas. Toate aceste fenomene slabesc increderea dintre oameni.

Chiar daca nu e deloc confortabil, increderea presupune si o doza de vulnerabilitate. Adica, la un moment dat increderea poate fi inselata. La fel de bine, insa, ea poate fi recastigata. E necesara o dorinta sincera de ambele parti si putin efort. Iata cateva sfaturi in acest sens:

ASUMA-TI RESPONSABILITATEA PENTRU FAPTELE TALE

1. Curaj si asumare. Daca ai inselat increderea cuiva, trebuie sa recunosti. In relatiile interpersonale, este deosebit de important sa spui adevarul.  Daca ai tradat pe cineva, transmite-i parerile de rau, regretul tau. Negarea greselii il va indeparta si mai mult pe cel inselat, iar senzatia de neincredere va fi la cote maxime. Numai recunoasterea unei greseli iti va aduce iertarea. Nu minti la nesfarsit! Minciuna chiar are picioare scurte! Daca persoana tradata afla de la altcineva ca l-ai inselat, iertarea va fi aproape imposibila.

2. Asteapta-te la o reactie emotionala din partea inselatului.  Cand o persoana apropiata afla ca a fost tradata, e foarte posibil sa aiba reactii adverse: tipete, plans, jigniri. Accepta-le, fara sa raspunzi agresiv. Sunt reactii normale.

3. Scuza. Nu uita sa iti ceri scuze sincere. Evita justificarile care te disculpa.  De exemplu, nu pune inselatoria pe seama copilariei nefericite. Cel din fata ta chiar n-are nicio vina in trecutul tau...  E important sa iti asumi. Daca te speli pe maini, cel tradat va constientiza ca nu regreti nimic si ca te scuzi din mila sau dintr-un fals bun-simt. Aceste fapte vor perima relatia ireversibil.

4. Iarta-te. Atunci cand incalci increderea cuiva, s-ar putea sa te invinuiesti prea mult. Accepta ca esti un om si gresesti. Daca vina ramane in minte, sufletul iti va fi chinuit, iar celalalt nu se va mai putea bucura de adevaratul TU.

DESCHIDERE TOTALA

1. Transparenta fata de celalalt. Toti oamenii vor sa tina anumite informatii doar pentru ei. E o chestiune de intimitate, pana la urma. In cazul in care ai tradat o persoana draga, uita de aceste reticente, macar o perioada. E bine sa impartasesti din experientele tale cotidiene, pentru a recastiga increderea celuilalt.  Intr-o relatie de iubire, acest aspect este esential. Dupa ce ai inselat, arata-i jumatatii tale ca nu mai ai nimic de ascuns. Ofera-i acces la e-mail, agenda telefonica, de cate ori simte nevoia.

2. Ofera-i timp si spatiu. Resentimentele sunt firesti dupa orice tradare. Persoana care se simte tradata are nevoie de timp si spatiu pentru a-si aseza gandurile si a-si echilibra emotiile, pentru a se vindeca. S-ar putea sa te simti ignorat/a o perioada, dar daca iubesti, vei rezista.

3. Tine-te de promisiuni. Faptele sunt cele care conteaza majoritar intr-o relatie. Daca te-a prins cu mata-n sac, nu te apuca sa faci promisiuni pe care nu le vei putea onora, doar pentru a obtine iertarea. Trucul asta tine pe termen scurt! Pe o perioada mai lunga, vei dezamagi si mai tare, iar relatia nu va mai putea fi salvata.

4. Ai rabdare. Intelege ca reconstruirea increderii necesita timp.  In functie de gravitatea tradarii tale, recladirea increderii poate dura saptamani, luni sau ani.

PREGATESTE-TE SA CREZI DIN NOU

1. Evalueaza situatia. Inainte de a incerca sa crezi iar in cel care te-a tradat, ar trebui mai intai sa te intrebi daca merita relatia respectiva salvata: M-a tradat doar o singura data ? Voi fi intr-adevar capabil sa am incredere, din nou, in aceasta persoana, chiar daca nu va mai gresi? Sunt in stare sa iert? Merita sa lupt pentru relatia asta?

2. Observa reactia tradatorului. Daca faptele iti indica regrete false, iesi din relatie! Te va mai trada, la un moment dat!

3. Continua sa il monitorizezi. Semnele ca te minte(te inseala) in continuare ar putea fi:

- raspunde greu la intrebari, iar cand o face nu dezvolta prea mult ideile;

- un mincinos spune mai multe povesti fanteziste, folosind mai putine detalii. De asemenea, e mai putin direct, face pauze mai multe si gesticuleaza mai putin;

- mincinosul e mai tensionat, asa ca va ridica probabil vocea.

4. Exprima sentimentele. Arata-i tradatorului cat de mult te-au ranit actiunile sale si ce trebuie sa faca pentru ca tu sa ai, din nou, incredere in el.

TRECI PESTE TRADARE

1. Elimina furia.  Dupa tradare, e normal sa fii furios o perioada. Incearca, totusi, sa elimini acest sentiment nociv.  Cu trecerea timpului, nu-i mai scoate ochii pentru acea greseala. Daca esti inca langa el/ea, inseamna ca eforturile sale de a-ti recastiga increderea au fost reale. Gandeste-te daca episoadele tale de furie au legatura cu fosta tradare sau e doar o aparenta, care ascunde o alta problema.

2. Nu cere imposibilul. Cel care te-a tradat candva ramane un om. Nu-i cere sa fie PERFECT doar pentru a-ti demonstra ca s-a schimbat in bine. Vei pune o presiune inutila pe el, iar nefericirea s-ar putea instala in relatie. Tine minte: perfectiunea nu exista!

3 Iubiti-va sincer. De multe ori, inselatoria distruge iubirea. Unii se impaca, dar nu iarta cu adevarat. Asa nu! Mai bine incheie relatia, decat sa te minti ca iubesti. Nu il/o primi in viata ta din obisnuinta sau din dorinta de razbunare. Ambii veti fi nefericiti!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe femei, in special cele tinere, se simt adesea nesigure in relatiile lor de dragoste. Ei bine,...
Ce stim despre barbati? Sunt simpli, grijulii, chipesi, fara sa se ingrijeasca neaparat excesiv, microbisti, in mare...
Creierul uman ne face, uneori, sa ne comportam irational, sa credem in teorii neargumentate si chiar ne...