Psihologie. 6 comportamente care mai devreme sau mai tarziu iti vor provoca rau

Psihologie. 6 comportamente care mai devreme sau mai tarziu iti vor provoca rau

Este important sa ai relatii bune cu oamenii, deoarece conexiunile sociale sunt o parte importanta in viata unui individ. Totusi, timpul petrecut pentru construirea unei relatii nu aduce intotdeauna rezultate pozitive. Daca observi ca petreci din ce in ce mai mult timp ingrijorandu-te de parerile si de dorintele celor din jur, este momentul sa iti reconsideri comportamentul.

6 comportamente care mai devreme sau mai tarziu iti vor provoca rau:

1. Esti incapabil/a sa spui Nu. Ai pe ordinea de zi mai mult sarcini de-ale altora decat de-ale tale? Ajutor, consultanta, cumparare, ingrijire, imprumut etc? Nu e bine! Opreste-te putin si intreaba-te: ce au facut toti acesti oameni vreodata pentru mine? Probabil ca vei imbatrani gandindu-te la un raspuns. Asadar, e timpul sa schimbi macazul. Fa din sarcinile proprii o prioritate. Daca cineva incearca sa demonstreze ca esti o persoana egoista si nerecunoscatoare, intelege ca nu face altceva decat sa iti manipuleze emotiile. Inainte de a intinde orbeste o mana de ajutor cuiva, intreaba-te daca aceasta persoana merita atentia si timpul pe care i le acorzi.

2. Cauti aprobare. Nu ai deloc incredere in sine si incerci in mod constant sa obtii aprobarea unor oameni care conteaza in ochii tai. Faci mereu ceva pentru a fi laudat/a sau complimentat/a de sef, colegi, prieteni si chiar rude. Daca primesti aprobare, simti ca ai facut ceva bun. In cazul in care nu ai primit feedback-ul dorit, simti ca ai facut ceva insignifiant sau chiar rau. Nu te mai chinui astfel! Trebuie sa intleegi ca esti bun/a si ca nu trebuie sa dovedesti asta! In loc sa cauti aprobare, straduieste-te sa-ti atingi obiectivele. Dezvolta-te si progreseaza in meserie, ai grija de sanatatea ta, iubeste-te si permite-le oamenilor importanti sa te iubeasca. Increderea se va cimenta, iar nevoia ta de aprobare va disparea.

3. Incerci mereu sa nu deranjezi. Nu te certi, nu te plangi, nu lupti pentru nimic si nu iti sustii drepturile niciodata. Ti se pare mai usor sa accepti orice, sa ai rabdare si doar sa asculti ce iti transmit ceilalti, pentru a nu provoca un conflict. Totusi, la mijloc e doar o iluzie: daca nu iti sustii punctul de vedere, nimeni nu va sti vreodata ca ai unul. Scutura-te si intelege ca parerea ta conteaza! Nu trebuie sa cauti sprijin de la cei care sunt mai vocali si mai increzatori decat tine. Cand iti exprimi parerea in mod deschis, iti demonstrezi individualitatea. Respectul celorlalti este mai important decat un zambet unic.

4. Te invinovatesti pentru emotiile altora. Adesea iti ceri scuze daca nu poti indeplini sarcina cuiva sau daca nu ii ghicesti gandurile. La fel faci si daca nu esti la nivelul asteptarilor cuiva. Furia, jignirile, tristetea, nemultumirile — emotiile negative ale altora te sperie si te fac sa te simti vinovat. Da jos aceasta greutate mare din spate! Nu esti responsabil/a deloc pentru sentimentele, problemele si asteptarile altcuiva. Cand te simti gatuit de emotiile vinovatiei, gandeste-te la asta: ce a facut respectiva persoana pentru a-si rezolva problema?

5. Nu stabilesti limite. Esti intotdeauna gata sa faci totul pentru oricine. Daca cineva are o problema urgenta, vei renunta la toate sarcinile tale si vei strabate tot orasul pentru a-i rezolva gratuit problemele. Iti poti schimba intotdeauna propriul program, dar nu poti refuza sa ajuti pe altcineva. Nu e bine deloc! Gandeste-te la ce ai de facut si transmite asta celor din jur, atunci cand iti cer sa faci ceva pentru ei. Intentionezi sa pleci in weekend? Spune-le ca poti lucra la proiect pana vineri. Nu ai de ce sa iti ceri scuze. In fond, nu dai nimanui socoteala pentru timpul tau liber. Si nu uita: tu esti prioritatea.

6. Faci lucruri care nu-ti plac. Esti blocat/a in cerintele altcuiva - parintii tai, rudele, prietenii, cunostintele. Rareori refuzi ceva, asa ca timpul tau este impartit in multe parti minuscule si niciuna dintre ele nu te reprezinta, nu iti apartine. Ia atitudine! Imparte timpul personal in timp pentru odihna, munca, treburi casnice, mers pe jos, calatorii si orice altceva te bucura. Alege o zi cand vei faci doar ceea ce vrei. Stabileste-ti prioritatile si gandeste-te bine de fiecare data inainte de a face orice pentru altcineva.

Citeste si: Cum sa te comporti in societate. Evita aceste tipare

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Creierul uman ne face, uneori, sa ne comportam irational, sa credem in teorii neargumentate si chiar ne...
Psihologia este foarte importanta in relatiile interumane. Gesturile, mimica, tonul vocii sunt doar cateva dintre elementele care...
Oamenii folosesc doar 10% din creier. Probabil ai auzit expresia asta, macar o data in viata. Nu-i...