Vina toxica. Ce este si cum poti scapa de ea

Vina toxica. Ce este si cum poti scapa de ea

Vina toxica este o problema psiho-comportamentala dobandita in perioada copilariei. Parintii sunt, adesea, responsabili de aceasta vina toxica. Cu trecerea anilor, sentimentul de vinovatie se va adanci si iti poate afecta grav viata.

Vina toxica. Cauze si efecte

- sentimentul de vina inoculat de persoanele importante din viata noastra poate atarna greu in dezvoltarea personala. Daca de mic esti obisnuit sa fii criticat de parinti si sa crezi ca ai o vina pentru tot ce se intampla negativ in jurul tau, e posibil ca si in viata de matur sa permiti prezenta unor oameni toxici in viata de zi cu zi.

- din cauza rusinii declansate de vina toxica, o persoana poate ajunge sa se anuleze pe sine, sa creada ca nu valoreaza nimic. Stima de sine scade pana spre 0. Efectul? Depresia, lipsa de incredere in propria persoana, jena in fata reusitelor celorlalti, sentiment de inferioritate(la scoala, serviciu).

Citeste si: Te iubeste sau e doar dependent emotional? 

Vina toxica. Tratament

1. Constientizeaza problema. Priveste-te in oglinda. Cauta o conversatie interioara: ce iti aduce nefericire, de ce te rusinezi, esti atat de vinovat? Analizeaza bine situatia si invata sa te ierti. Daca ii poti ierta pe cei ce-ti gresesc, de ce sa nu te ierti si pe tine?!

2. Scapa de tensiune. Yoga, terapiile alternative si masajul te vor ajuta sa eliberezi toate energiile negative acumulate din cauza vinei toxice.

3. Alunga elementele toxice din viata ta. Incearca sa renunti la vechiul tu, cel care permite oamenilor toxici sa ii controleze viata. Cauta un drum pavat cu oameni care te apreciaza pentru ceea ce esti, ce poti, ce faci. Alege sa o iei de la 0.

4. Diminueaza autocritica. Invata sa te iubesti, sa pui pret pe reusitele tale, oricat de mici sau de mari ar fi. Cand gresesti, invata sa te impui, sa aduci argumente, fara sa-i lasi pe ceilalti sa te calce in picioare. Tacerea inseamna intelepciune, nu insa atunci cand persoanele din jurul tau incearca sa iti distruga personalitatea, increderea.

5. Analizeaza copilaria. Intoarce-te cat de mult poti cu gandurile in perioada copilariei. Constientizeaza care a fost momentul ce ti-a adus cea mai mare rusine. Apoi, incearca sa depasesti momentul!

Concluzie: daca vei reusi sa scapi de vina toxica, viata ta va avea o intorsatura pozitiva. Vei trai in liniste cu sinele si vei avea reusite in viata sociala!

Citeste si: Cum sa construiesti o RELATIE. Evita aceste tipuri de persoane. Sunt toxice!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Creierul uman ne face, uneori, sa ne comportam irational, sa credem in teorii neargumentate si chiar ne...
Este important sa ai relatii bune cu oamenii, deoarece conexiunile sociale sunt o parte importanta in viata...
Psihologia este foarte importanta in relatiile interumane. Gesturile, mimica, tonul vocii sunt doar cateva dintre elementele care...