Cum sa opriti alaptarea unui copil?

Cum sa opriti alaptarea unui copil?

In general, dupa varsta de un an, mamele se gandesc sa opreasca alaptarea, insa nu toate reusesc sa faca aceasta de la prima incercare.

Iata cateva sfaturi utile, in acest sens:

Autoeducati-va:

- Este bine sa stiti la ce va asteptati in procesul de oprire a alaptarii. Astfel nu veti fi luate prin surprindere de ceea ce implica acest lucru.

- Fiti constiente de transformarile, care au loc in corpul unei femei, cand trece prin acest proces, acestea fiind o reactie naturala la schimbarile care au loc.

- Pregatiti-va pentru schimbarile emotionale de care veti avea parte. Schimbarile hormonale nu se manifesta doar in simptomele fizice, ci afecteaza adesea si emotiile si starile femeilor, care se schimba brusc si des, in timp ce corpul se obisnuieste cu schimbarile.

- Trebuie sa stiti ca si copilul dumneavoastra va fi afectat de procesul de oprire a alaptarii. Poate fi extrem de dificil sa va descurcati cu el, insa trebuie sa intelegeti ca si el trece printr-o perioada fortata, pe care nu o intelege.

- Lasati-va copilul sa decida cand nu mai vrea sa fie alaptat, pentru a evita reactii violente din partea sa. Poate fi necesar sa-l ajutati sa se dezobisnuiasca, insa la fel e posibil sa vrea sa se opreasca de unul singur. Un semn ar fi acela ca sanii va vor fi plini cu lapte, dupa alaptare.

Intrerupeti alaptarea treptat:

- Incepeti procesul intr-un ritm lent si calculat, acest lucru fiind benefic atat pentru copil, cat si pentru mama. Incetarea brusca a alaptarii poate fi traumatizanta pentru ambele parti, putand produce chiar infundarea canalelor mamare, inflamatii sau infectii precum mastita.

- Reduceti treptat sesiunile de alaptare, in timp. Daca copilul dumneavoastra s-a obisnuit sa fie alaptat zilnic, dupa masa, eliminati aceasta sesiune, timp de o saptamana. In saptamana urmatoare, intrerupeti sesiunea de dimineata sau altele care au loc in mod obisnuit, reducand astfel in total 2 rutine de alaptare. Continuati sa reduceti sesiunile, pana ce opriti cu totul alaptarea.

Evitati elementele declansatoare:

- Nu ii mai permiteti copilului dumneavoastra sa va vada sanii goi. Nu va schimbati hainele in fata sa, deoarece daca va vede sanii isi va aminti despre alaptare si va incerca din nou.

- Tineti-va copilul in mod diferit, evitand pozitia in care il tineati in timpul alaptarii. Pozitia diferita poate distrage copilul de la dorinta de a fi alaptat.

- Evitati obiectele/incaperile care i-ar putea aminti copilului de alaptare, cum ar fi scaunul pe care obisnuiati sa-l folositi sau camera in care obinsuiati sa il alaptati. Schimbati rutina, pentru a-l face pe copil sa uite de alaptare.

Utilizati strategii de distragere:

- Distrageti atentia copiilor. Acest lucru este foarte usor de facut, printr-o plimbare in aer liber sau cantandu-le melodia preferata. Fiti creative si faceti tot ce este necesar ca sa isi ia gandul de la alaptare.  

- Tineti-va copilul ocupat, deoarece astfel nu se va mai gandi la faptul ca nu mai este alaptat. Pe masura ce cresc, multi copiii doresc sa evite somnul din timpul zilei, preferand sa descopere minunile lumii care ii inconjoara, pana ce devin atat de obositi, incat adorm imediat.

- Gasiti metode alternative de adormire a copilului. O plimbare cu masina sau in carucior poate inlocui alaptarea dinainte de culcare. O alternativa ar fi sa leneveasca in hamac, impreuna cu tatal sau.

Folositi inlocuitori:

- Inlocuiti laptele matern cu lichide sanatoase, evitand tot ce este nesanatos pentru copilul dumneavoastra, care si-a luat elementele necesare pentru o buna imunitate, din laptele matern. Incetarea alaptarii trebuie sa fie urmata de administrarea de nutrienti, care sa va mentina copilul sanatos.

- Inlocuiti sanul cu un biberon. Deseori copiii alaptati refuza sa bea dintr-un biberon, asadar este indicat sa le oferiti unul din cand in cand, exceptand perioada somnului. Copilul dumneavoastra este obisnuit sa va adoarma in brate si nu va fi incantat sa va inlocuiasca pe dumneavoastra si sanul dumneavoastra cu un biberon. In schimb, oferiti-i biberonul cand are o preocupare, de exemplu in timpul unei plimbari cu caruciorul. Acest lucru ii va permite copilului dumneavoastra sa se obisnuiasca cu biberonul, fara sa se gandeasca la alaptare sau sa mai astepte imbratisarile mamei.

- Folositi mancarea solida ca si substitut pentru laptele matern. Daca copilul dumneavoastra este satul, nu-si va mai dori sa fie alaptat. Asigurati-va ca ii dati doar mancaruri sanatoase.

- Dati-i gustari sanatoase copilului dumneavoastra, deoarece acestea reprezinta o distragere de la gandul alaptarii.

Pregatiti-va pentru eventualele complicatii:

- Asteptati-va la diverse disconforturi, cum ar fi umflarea sanilor sau durerile cauzate de laptele care nu mai iese frecvent, ca inainte. Reduceti presiunea, extragand o cantitate mica de lapte din sani. Nu scoateti prea mult, deoarece corpul va interpreta ca trebuie sa produca mai mult. Corpul dumneavoastra trebuie sa reduca treptat cantitatea de lapte.

- Evitati infundarea canalelor mamare si formarea de umflaturi, masandu-va usor sanii, de preferinta in timp ce faceti dus, deoarece este mai usor si mai putin dureros, chiar daca aveti sanii umflati.

- Aplicati comprese reci pe sani, daca va dor. O metoda alternativa este aplicarea unor frunze de varza, deoarece acestea calmeaza durerea si duc la incetarea producerii de lapte.

- Purtati sutiene comode, de preferinta fara sarma, pentru a evita un disconfort in plus.

- Evitati sa va invinovatiti pentru incetarea procesului de alaptare, chiar daca vi se rupe sulfletul cand copilul dumneavoastra va cere aceasta, deoarece se va obisnui repede cu noul program de hranire.

Sa nu fiti surprinse daca uneori va veti simti triste ca nu mai alaptati, deoarece aceasta perioada este una speciala pentru mama si copil, intre ei creandu-se o legatura deosebita. Este normal sa va simtiti astfel, insa in timp aceste sentimente se vor diminua.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Fiecare mama are un copil care nu va asculta de fiecare data. Asta este ceea ce copiii...
Mastita este o inflamatie la nivelul sanilor, fiind cauzata prin patrunderea unor bacterii in tesutul mamar sau...
Laptele matern este foarte sanatos si medicii incurajeaza mamele sa-si hraneasca astfel bebelusii. Insa alaptarea poate fi...