Cum sa rezolvati problemele legate de alaptare?

Cum sa rezolvati problemele legate de alaptare?

Alaptarea este recomandata pentru o perioada cuprinsa intre 6 luni si un an, dar multe femei nu reusesc sa faca acest lucru,  din cauza unor probleme.

Cele mai comune sunt  mameloanele dureroase, infundarea canalelor mamelare, mastita sau afta.

Exista, insa, o serie de solutii, dupa cum urmeaza:

1

Asigurati-va ca bebelusul isi dechide gura complet, cand il puneti la san. Acest lucru il va ajuta sa se hraneasca de la areola si nu se la sfarc.

2

Asigurati-va ca bebelusul prinde bine sanul. Aceasta este una dintre problemele din timpul alaptarii, care poate cauza craparea sfarcurilor sau sangerarea acestora. Limba bebelusului ar trebui sa cuprinda areola si acesta sa suga din ea, nu din sfarc. Limba ar trebui sa fie sub areola, nu deasupra sau in fata ei. Tineti minte ca alaptarea nu ar trebui sa fie un proces dureros, chiar daca poate fi inconfortabil la inceput. Daca bebelusul nu prinde bine, desprindeti-l de la san si incercati din nou.

3

Asezati-va confortabil in timpul alaptarii. Puneti intotdeauna copilul la san, nu invers. Beti multa apa inainte si rezemati-va bine mana, pentru a va ajuta.

4

Ar trebui sa auziti bebelusul cum inghite. La inceput s-ar putea ca acesta sa nu inghita cand suge, dar odata ce laptele iese, acest lucru are loc de fiecare data. Inghititura suna ca un click slab.

5

Daca credeti ca aveti mastita, contactati-va medicul. Aceasta este o problema speciala de alaptare. Este o infectie si o inflamare a canalelor mamare. Poate cauza dureri foarte mari in timpul alaptarii. Simptomele includ sensibilitate sau roseata excesiva la nivelul unei parti sau a intregului san, febra foarte mare, frisoane, dureri de cap si epuizare. Mastita este cauzata de excesul de lapte in canalele mamare. Se poate crea o problema de circulatie, daca folositi o pompa de lapte, deoarece corpul poate considera ca aveti nevoie de mai mult lapte si va produce in exces. Pentru a preveni mastita, evitati sutienele cu sarma, nu sariti peste alaptari, odihniti-va suficient, hraniti-va si hidratati-va adecvat. Mastita se poate trata acasa cu comprese calde, rabdare si in caz de nevoie, cu antibiotice.

6

Daca credeti ca aveti afta, contactati-va medicul. Afta, numita si Candida, este o infectie a sfarcurilor. Este comuna dupa o doza de antibiotice, mai ales administrate in timpul nasterii.

Simptomele includ: iritarea sfarcurilor, roseata, mancarimi si arsuri inainte sau in timpul alaptarii. Si bebelusul poate avea afta, aceasta aratand ca niste pete de branza alba in gura. Afta poate fi tratata in timp sau cu ajutorul tratamentelor anti-ciuperca. Ca sa evitati afta, asigurati-va ca sfarcurile va sunt mereu uscate la aer, consumati iaurt, purtati pansamente de vata pe sani si spalati cu apa fierbinte hainele si tot ce vine in contact cu gura bebelusului si cu sfarcurile dumneavoastra.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mastita este o inflamatie la nivelul sanilor, fiind cauzata prin patrunderea unor bacterii in tesutul mamar sau...
Laptele matern este foarte sanatos si medicii incurajeaza mamele sa-si hraneasca astfel bebelusii. Insa alaptarea poate fi...
In general proaspetele mamici sunt interesate de alaptare, insa multora dintre ele acest proces li se pare...