Ce trebuie sa stii inainte de a ramane insarcinata pentru a doua oara

Ce trebuie sa stii inainte de a ramane insarcinata pentru a doua oara

Uterul se extinde de aproape 500 ori in 9 luni cat dureaza sarcina! Apoi, revine usor-usor la dimensiunile sale normale. Tot acest proces afecteaza organismul, inclusiv creierul. De aceea multe femei raporteaza tulburari de memorie si chiar confuzie in timpul sarcinii. Cunoscand toate aceste aspecte, multe femei aleg sa ramana insarcinate si pentru a doua oara; unele chiar si a treia oara. Fiecare mamica are dreptul sa aleaga, bineinteles. Toate mamicile ar trebui, in acelasi timp, sa fie informate inainte de a lua o decizie.

Ce trebuie sa stii inainte de a ramane insarcinata pentru a doua oara:

1. A doua sarcina te poate obosi mai mult. Aminteste-ti cat de energica ai fost dupa prima sarcina? Acesta a fost un moment special din viata ta, fiind rasfatata de toti cei dragi. La a doua sarcina, insa, ai deja responsabilitatea de a avea grija de primul copil. Asta inseamna ca este posibil sa nu mai ai prea mult timp pentru tine. In plus, corpul tau este inundat cu progesteron, un hormon care iti pregateste corpul pentru toate modificarile fizice create de nastere. Efectul secundar al acestui hormon este oboseala. Asadar, e foartee posibil sa simti epuizare in valuri in cazul cleei de-a doua sarcini.

2. A doua nastere poate fi total diferita de prima. Experienta de nastere poate diferi de cea de la prima sarcina. De fapt, majoritatea femeilor sunt de acord ca travaliul este adesea redus in a doua sarcina. Experienta primei nasteri te va ajuta sa fii mai pregatita a doua oara. Pe de alta parte, daca ai nascut prin cezariana prima data, sansele unei nasteri vaginale sunt destul de scazute. Totusi, situatiile difera de la caz la caz.

3. Vei simti miscarile bebelusului mult mai devreme. Primele miscari ale bebelusului la prima sarcina, se vor simti pentru prima data intre saptamana a saisprezecea si a douazecisicincea. In cazul celei de a doua sarcini, aceste miscari se pot simti inca din a treisprezecea saptamana de sarcina.

4. Burtica de graviduta poate fi sesizata mai repede decat in cazul primei sarcini. Pentru multe femei insarcinate pentru prima data, burtica ia amploare in al doilea trimestru, nefiind perceputa in primele 3 luni. In timpul celei de a doua sarcini, burtica se simte mai devreme. Expertii spun ca se intampla deoarece muschii abdominali s-au intins putin si este posibil sa nu fi revenit la dimensiunea initiala. Asadar, ascunderea celei de-a doua sarcini nu este la fel de simpla precum prima. In plus, acest fenomen poate duce si la aparitia a mai multor vergeturi.

5. Greata de dimineata poate fi absenta sau mult mai puternica. Pentru unele femei, temuta greata matinala dispare in cazul sarcinii cu numarul 2. Pentru altele, starea e mai puternica decat prima data.

6. Sensibilitatea sanilor poate fi redusa sau absenta. Primele sarcini vin de obicei cu o puternica sensibilitate mamara. In cazul multor femei, a doua sarcina elimina aceasta senbilitate, iar sanii nu mai cresc nici pe departe la fel de mult.

7. Poftele alimentare pot scadea in intensitate. De asemenea, poti constata, in cea de-a doua sarcina, ca poftele sau aversiunile alimentarenu sunt la fel de pronuntate ca in prima sarcina. Pe de alta parte, este posibil sa experimentezi un nou set de pofte alimentare.

8. Vei purta copilul mai jos in pantece. Dupa primasarcina, muschii abdominali si pelvieni s-au slabit. Astfel, la a doua sarcina, e foarte posibil ca fatul sa fie pozitionat mai jos, deoarece muschii nu sunt la fel de flexibili ca inainte. Acest fenomen, la randul sau, poate provoca presiune si durere in regiunea pelviana. Se recomanda exercitiile Kegel pentru ameliorarea disconfortului.

9. Contractiile postpartum ar putea fi mai intense si mai dureroase. Odata ce ai nascut, uterul trebuie sa lucreze din greu pentru a reveni la dimensiunea initiala. Asadar, pe masura ce se contracta, vei avea contractii postpartum. Dupa prma nastere, probabil ai simtit o versiune usoara a cetor contractii, asemanatoare crampelor menstruale. Din pacate, acestea devin mai severe la a doua sarcina. De fapt, le simti cel mai mult in timp ce alaptezi. Studiile arata ca, in cazurile severe cu nasteri multiple, gestionarea durerii poate deveni necesara pentru a asigura alaptarea sanatoasa.

10. A doua sarcina poate duce la mai multe dureri de spate. Unul dintre multi hormoni produsi in corpul tau in timpul sarcinii este relaxina. Acest hormon pregateste corpul pentru nastere, slabind muschii si articulatiile. Este posibil sa fi simtit dureri, mai ales de spate, in timpul primei sarcini. Pe parcursul celei de a doua sarcini, durerile se pot intensifica, de vna fiind tot relaxina.

Citeste si: Cum poate afecta stresul sexul copilului

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca vrei sa nasti un baiat, trebuie sa stii ca exista cateva metode care pot da randament,...
Daca vrei sa nasti o fetita, ar fi bine sa stii ca exista o metoda care poate...
La scoala, invatam despre gene si despre modul in care acestea sunt mostenite in mod egal de...