Afla cum se topeste untul

 Afla cum se topeste untul

Pentru topit se alege unt presat din care nu se scurge zer.

Cum se procedeaza ?

1

Se pune intr-o cratita sau intr-o oala pe ochiul de la aragaz, la foc potrivit.

2

Se pazeste de aproape, deoarece untul da foarte usor in foc.

3

Dupa ce s-a topit untul, fara sa fiarba, se da la o parte la rece, iar dupa ce s-a intarit, se curata spuma de deasupra, iar untul sleit se scoate cu o lingura in alt vas, cu grija sa nu se ia din zerul depus la fund.

4

Se pune oala cu untul sleit din nou la foc moale sa se topeasca dandu-se cu totul la o parte dupa cateva clocote.

5

Se strecoara si se pune fierbinte in sticle sau in borcane de sticla, care se infasoara intr-o carpa uda ca sa nu plesneasca.

6

Untul topit si pus in borcane sau in sticle trebuie sa fie limpede ca uleiul, fara urma de zer, care ar provoca cu timpul rancezirea.

7

Spuma luata si zerul ramas se pun din nou la foc sa dea cateva clocote, apoi se scurge cat se poate untul din ele.

Mod de pastrare:

Untul se pastreaza bine in sticle sau in borcane de sticla. Borcanele se leaga cu hartie pergament si se pastreaza la loc uscat.

Pont: Zerul ramas poate fi intrebuintat, in loc de smantana, la pregatirea unor feluri de legume ca: praz cu smantana, cartofi cu smantana etc.

Etichete: unt, zer, unt topit

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prajitura Semiluna - un desert delicios de care gospodinele mai in varsta nu numai ca au auzit,...
Invartita se poate prepara cu mac, mere, nuca, branza sau dulceata. Reteta nu difera prea mult. Iata...
Colaceii cu unt si scortisoara pot reprezenta un desert minunat in orice moment al anului. De asemenea,...