12 retete de supa din toate colturile lumii

12 retete de supa din toate colturile lumii

Supele calde sunt ideale iarna, deoarece sunt delicioase si satioase.

Iata 12 retete traditionale de supa din toate colturile lumii, care va vor incalzi si va vor ajuta sa va diversificati alimentatia in sezonul rece:  

1.  Faimosul gulas unguresc (bogracsgulyas)
Aceasta supa se prepara la ceaun, in aer liber, la flacara deschisa si este foarte populara la competitiile culinare din Ungaria, avand chiar boluri speciale pentru servire. Numele original al acestei supe este bogracsgulyas, care inseamna oala de gulas.

Ingrediente
• 1 kg carne de vita dezosata
• 4-5 felii de bacon sau grasime de porc ( puteti folosi si ulei de floarea soarelui)
• 300 g de ceapa
• 3 linguri de boia
• sare, seminte de chimen, usturoi
• 1 kg de cartofi
• 140g de ardei rosu sau verde
• 1 rosie
• 8-12 cani de apa sau supa de legume sau vita
• 80 g de faina, 1 ou si sare ( pentru 6 portii de galuste)

Mod de preparare:
Gulas
• Taiati carnea de vita (spata sau pulpa) in cuburi de aproximativ 2 cm. Caliti ceapa maruntita in grasimea topita (sau in ulei) pana cand se rumeneste. Reduceti focul si adaugati boiaua peste grasime, amestecand rapid. Adaugati carnea, usturoiul maruntit si semintele de chimen si turnati putina apa, amestecand ocazional si lasand sa fiarba la foc mic. Adaugati apa, daca este nevoie.
• In timp ce carnea fierbe, curatati si taiati cartofii in cubulete de 1 cm. Taiati ardeii si rosia si pregatiti galustele. Cand carnea e aproape fiarta, lasati apa sa se evaporeze, ca sa ramana doar grasimea in oala. Adaugati cartofii peste carne, amestecati bine si lasati amestecul sa fiarba pana cand cartofii devin sticlosi, apoi turnati supa sau apa in oala si adaugati ardeii si rosia.
• Cand cartofii sunt aproape fierti, puneti galustele in supa. Subtiati gulasul cu supa sau apa si adaugati sare, dupa gust.
Galuste
• Amestecati faina, oula si sarea (fara apa) si framantati aluatul. Cand acesta este gata, intindeti-l pe un blat de lucru pudrat cu faina, cu ajutorul unui facalet. Patura de aluat trebuie sa aiba o grosime de aproximativ un milimetru. Aplicati faina pe degete si ciupiti bucatele de aluat din patura, pentru a forma galustele. Adaugati galustele in gulas si lasati-le sa fiarba timp de 3-4 minute. Cand sunt gata, acestea vor pluti la suprafata supei.

2. Supa germana (Pichelsteiner)
Supa germana Pichelsteiner face parte din topul celor mai faimoase 100 de retete din lume, deoarece este bogata si satioasa, fiind mancarea oficiala a orasului german Regen, unde are loc un festival, de mai bine de 130 de ani, in onoarea ei.  

Ingrediente:
• 600 g de 3 tipuri de carne (porc, vita, pui sau vitel)
• 2 cepe
• 750 g de cartofi
• 1 telina ( 200g)
• 3 morcovi
• 1 praz
• sare, boia dulce
• 1 legatura de patrunjel
• supa sau apa

Mod de preparare:
• Taiati carnea in bucati mari. Curatati si maruntiti o ceapa. Curatati si spalati restul legumelor. Taiati cartofii si telina in cuburi si morcovii in rondele groase. Taiati prazul in felii subtiri.
• Puenti carnea, cartofii si restul legumelor intr-o cratita si acoperiti-le cu supa sau apa fierbinte. Asezonati cu sare si boia si fierbeti supa la foc mic, timp de o ora si jumatate. Maruntiti patrunjelul si adaugati-l in supa, cu un minut inainte sa opriti focul.  
3. Supa englezeasca de fasole
Aceasta supa este bogata, satioasa si ieftina, fiind preferata britanicilor, in sezonul rece.

Ingrediente:
• 500 g carne de vita
• 150-200 g carne macinata de porc sau vita
• 2 morcovi
• 1 ceapa
• 1-2 catei de usturoi
• 1/2 cana de fasole rosie
• 1/2 cana de mazare, din conserva sau congelata
• 1 cana de fasole verde, proaspata sau congelata
• 2-3 cartofi
• 4 linguri de sos de soia
• Pasta de rosii, sare, piper negru, zahar, boia dulce, 1 frunza de dafin

Mod de preparare:
• Inmuiati fasolea peste noapte, clatiti-o bine, fierbeti-o intr-o oala separata si aruncati apa de pe ea. Intr-o alta oala, fierbeti carnea, concomitent cu fasolea. Cand apa da in clocot, spumati supa, adaugati o foaie de dafin si lasati-o sa fiarba in continuare.
• Scoateti carnea din supa, adaugati cartofii taiati cubulete si lasati-i sa fiarba pana se inmoaie. Adaugati, apoi, fasolea, morcovii taiati fasii, fasolea verde, mazarea si sosul de soia
• Caliti ceapa maruntita si o lingura de pasta de rosii si turnati amestecul in supa. Adaugati inca 2 linguri de pasta de rosii si usturoiul maruntit. Puneti carnea macinata la prajit intr-o tigaie si asezonati-o cu sare si piper, dupa gust, adaugand-o apoi in supa. Taiati carnea fiarta cubulete si puneti-o inapoi in supa.
• La final adaugati zaharul (pentru a taia din acreala) si boiaua dulce in supa si fierbeti-o inca putin la foc mic.
4. Supa palestiniana de linte si dovleac
Aceasta este o supa-crema aromata, bogata in vitamine si proteine, care se serveste, in mod traditional, cu lipie (pita).  

Ingrediente:
• 3 linguri de ulei de masline
• 4 catei de usturoi
• 3 morcovi mijlocii
• 2 tulpini de telina
• 1 ceapa mijlocie
• 1 lingurita de seminte de chimen macinate
• ½ lingurita de pudra de ardei iute
• 400 g de dovleac
• sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
• 6 cani de fond de pui sau apa
• 1 cana de linte rosie
• boia si patrunjel, pentru decor

Mod de preparare:
• Incalziti uleiul intr-o cratita cu fund gros sau intr-o tigaie si adaugati usturoiul, morcovii, telina si ceapa maruntite. Caliti legumele timp de 12-14 minute si adaugati chimenul, ardeiul iute, dovleacul taiat cubulete, sarea si piperul si fierbeti amestecul, pana cand dovleacul se inmoaie.
• Adaugati fondul de pui si lintea si fierbeti supa. Daca ati calit legumele intr-o tigaie, puneti-le intr-o cratita, impreuna cu lintea. Turnati apoi fondul de pui si fierbeti in continuare supa.
• Reduceti focul si fierbeti supa, cu capac, timp de 20 de minute, pana se inmoaie lintea. Lasati-o sa se raceasca putin si tranformati-o in crema, cu ajutorul unui blender. Decorati supa cu patrunjel si boia si serviti-o cu lipie si felii de lamaie, alaturi.

5. Supa mexicana picanta cu tortilla
Aceasta supa picanta si usoara este foarte populara in America Latina.

Ingrediente:
• 1 ardei iute mare
• 400 g de rosii taiate cubulete
• 2 linguri de ulei de floarea soarelui
• 3 catei de usturoi decojiti
• 1 ceapa mijlocie
• 6 cani de fond de pui
• Coriandru uscat
• 600-700 g piept de pui fiert si taiat cubulete
• sare si piper negru proaspat macinat
• 150 g cascaval razuit
• 1-2 avocado taiat cubulete
• smantana si felii de lamaie pentru servire
• 4 cani de chipsuri de tortilla din porumb

Mod de preparare:
• Coaceti ardeiul iute intr-o tigaie antiaderenta, la foc mare, introcandu-l din cand in cand. Scoateti-i semintele si adaugati-l intr-un blender, impreuna cu rosiile. Caliti usturoiul si ceapa, pana cand devin aurii. Adaugati-le in blender, peste ardei si rosii si marunti ingredientele pana obtineti o pasta fina si omogena.
• Turnati sosul de rosii intr-o cratita si ferbeti-l la foc mediu timp de 8-10 minute. Adaugati fondul de pui si coriandrul si fierbeti supa in continuare, la foc mic, timp de 15 minute. Adaugati puiul, sarea si piperul si continuati sa fierbeti supa la foc mic.
• Puneti chipsurile de tortilla intr-o farfurie si turnati supa peste ele. Decorati cu cascaval, felii de avocado, chipsuri de tortilla si smantana si serviti supa cu felii de lamaie alaturi.

6. Bors clasic
Borsul fierbinte cu usturoi este o supa ruseasca, ideala in sezonul rece.

Ingrediente:
• 12 cani de apa
• 700-800g carne de vita cu os
• 300 g varza proaspata
• 2-3 cartofi mijlocii
• 2 sfecle rosii mici
• 1 morcov
• 1 ceapa
• 1 lingura de pasta de rosii si 1 rosie proaspata
• ulei de floarea soarelui pentru prajit
• 2 catei de usturoi
• sare, piper negru macinat, frunze de dafin, busuioc, patrunjel si marar
• smantana pentru servire

Mod de preparare:
• Prima data trebuie sa preparati fondul de carne. Clatiti carnea de vita sub jet de apa rece, puneti-o intr-o cratita si acoperiti-o cu apa rece. Dati in clocot si reduceti focul la minim.
• In timp ce carnea fierbe, curatati si maruntiti legumele: cartofii, morocovii, sfecla rosie si ceapa. Cand carnea e fiarta, scoateti-o din supa si puneti-o la racit. Indepartati carnea de pe os, taiati-o marunt si puneti-o inapoi in supa. Nu uitati sa indepartati spuma formata la suprafata acesteia.  
• In timp de fondul de carne fierbe, adaugati varza proaspata si cartofii in oala si adaugati sare.
• Caliti sfecla rosie intr-o tigaie. Adaugati, apoi, ceapa, morcovii, pasta de rosii si rosiile proaspete, date pe razatoare. Turnati un pahar de supa peste legume, dupa ce rosiile se ingroasa putin. Fierbeti legumele la foc mic, timp de 10 minute si apoi turnati-le in bors.
• Asezonati borsul cu 5 minute inainte sa fie gata si adaugati usturoiul, patrunjelul, busuiocul si mararul maruntite, inainte de a opri focul.
• Lasati borsul sa se odihneasca 30 de minute si serviti-l cu o lingura de smantana de-asupra.

7. Supa georgiana picanta kharcho

Ingrediente:
• 400 g carne de vita
• ½ radacina de telina sau 1 radacina de patrunjel
• ulei de floarea soarelui
• 3 cepe
• 4 linguri de orez
• 500 g de rosii
• patrunjel, marar si coriandru dupa gust
• 1 catel de usturoi

Mod de preparare:
• Turnati 8-10 cani de apa rece intr-o oala. Adaugati carnea taiata cuburi si puneti supa la fiert. Cand apa da in clocot, indepartati spuma si dati focul la incet. Lasati supa sa fiarba jumatate de ora. Adaugati telina sau radacina de patrunjel si lasati supa sa mai fiarba 30 de minute, adaugand sare, dupa gust, la sfarsit.
• Taiati marunt o ceapa si caliti-o in ulei, la foc mic, pana devine aurie. Adaugati carnea fiarta din supa si prajiti-o timp de 5 minute, impreuna cu ceapa.
• Adaugati apoi o lingura de supa si fierbeti amestecul de carne cu ceapa timp de 15 minute, cu capac.
• In timp ce carnea si ceapa fieb, spalati rosiile, crestati-le in forma de cruce si puneti-le la oparit, timp de cateva minute. Indepartati apoi coaja si taiati rosiile cubulete.
• Adaugati cuburile de rosii peste carne si ceapa si fierbeti timp de 10 minute, adaugand, apoi, amestecul, in supa, care trebuie sa fiarba in continuare.
• Adaugati orez in supa, lasati-o sa fiarba inca 5 minute, reduceti focul la mediu si adaugati condimentele, usturoiul si verdeata maruntite si opriti focul. Lasati supa sa se odihneasca o jumatate de ora, inainte de servire.

8. Chowder american
Chowder este o supa de constistenta unei tocanite de legume, foarte populara in America. In functie de zona unde este preparata, aceasta poate contine: bacon, peste, fructe de mare, broccoli sau porumb, insa nu poate fi numita chowder, daca nu contine smantana si cascaval.

Ingrediente:
• 200-300 g bacon
• 400 g porumb din conserva sau inghetat
• 3-4cartofi
• 4 cani de fond de pui
• 2 cani de smantana cu 10% grasime
• 2 linguri de faina
• 1 tulpina de telina
• 1 ardei gras
• 1 ceapa
• 200 g cascaval maturat
• sare si piper negru macinat

Mod de preparare:
• Taiati baconul in cubulete si prajiti-l intr-o lingura de ulei vegetal, in cratita in care veti prepara supa. Scoateti cubuletele prajite, adaugati ceapa maruntita si caliti-o pana cand devine aurie.
• Taiati cartofii cubulete si adaugati-i in cratita. Turnati supa de pui si fierbeti cartofii timp de 15-20 de minute, pana se inmoaie.
• Intre timp, maruntiti ardeiul si telina si caliti-le separat, intr-o tigaie. Adaugati porumbul congelat (daca este din conserva, il puteti adauga direct in chowder).
• Cand cartofii devin sfaramiciosi, adaugati smantana cu putina supa si cu faina si amestecati bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Adaugati, apoi, baconul prajit, legumele si porumbul. Fierbeti supa in continuare si adaugati cascavalul razuit, lasand supa sa mai fiarba 10 minute.  
• Decorati supa cu cascaval razuit si cu verdeata, inainte de a o servi.
9. Supa ungureasca cu conopida, parika si galuste
Aceasta supa este ideala pentru vegetarieni.

Ingrediente:
• 1/3 cana de faina
• 1/2 lingurita de sare
• 6 lingurite de unt rece
• 1 ou
• 1,5 ardei iute
• 1 ceapa mare
• 6-8 cani de fond sau apa
• 1 conopida mica
• 1 morcov mijlociu, curatat si taiat marunt
• sare si piper negru proaspat macinat
• o legatura mica de patrunjel

Mod de preparare:
Galuste
• Faceti un aluat din faina, sare si 4 linguri de unt. Adaugati oul, framantati bine aluatul si puneti-l la rece.
Supa
• Puneti putin ulei intr-o cratita si caliti ardeiul si ceapa maruntite, pana se inmoaie. Adaugati fondul sau apa si adaugati conopida si morcovul. Asezonati sare si piper si dati supa in clocot. Reduceti focul la mediu si amestecati in supa, timp de 15 minute, pana cand legumele se inmoaie.
• Formati galuste din aluat, cu ajutorul unei lingurite, puneti-le in supa si fierbeti-le timp de 3 minute. La final, adaugati patunjelul maruntit si supa poate fi servita.
10. Supa germana Scotch cu carne afumata

Ingrediente:
• 4 linguri de unt sau ulei
• 1 ceapa mijlocie
• 1 cana de arpacas
• 6 cani de fond de legume/pui sau de apa
• 1-2 cartofi
• 1 morcov
• 1/4 sfert de radacina de telina
• ½ cana de praz maruntit
• 2 carnati nemtesti
• 1 felie de bacon
• nucsoara
• 1 lingurita de maghiran uscat
• patrunjel
• sare si piper negru proaspat macinat

Mod de preparare:
• Incalziti untul sau uleiul intr-o cratita si caliti ceapa maruntita timp de 5 minute. Adaugati arpacasul si caliti-l usor timp de 5 minute.
• Adaugati zeama, legumele maruntite, maghiranul si carnatii si fierbeti amestecul la foc mediu, pana cand legumele se patrund si carnatii se inmoaie. Daca folositi carnati afumati, puneti-i in supa cu 10 minute inainte ca aceasta sa fie gata.
• Scoateti carnatii din supa, taiati-i felii si inlaturati baconul din cratita. Inainte de a opri focul, asezonati supa cu nucsoara, sare si piper si lasati-o sa se odihneasca. Inainte de servire, garnisiti supa cu patrunjel si felii de carnati.
11. Supa italiana de rosii cu tortellini si spanac

Ingrediente:
• 1 ceapa
• 6 catei de usturoi
• 600-700 g rosii din conserva sau proaspete
• 4 cani de fond de pui
• 1 lingurita de busuioc uscat
• 1 lingurita de oregano uscat
• 1 frunza de dafin
• 1 lingurita de boia
• 1/2 lingurita de sare
• 1/2 lingurita de piper negru
• 200-300 g tortellini umpluti cu branza sau cu altceva
• 200-300 g spanac proaspat sau congelat
• parmezan razuit si verdeata dupa gust

Mod de preparare:
• Daca folositi rosii proaspete, turnati apa fierbinte peste ele si inlaturati coaja. Taiati-le, apoi, marunt si fierbeti-le intr-o tigaie cu capac, timp de cateva minute.
• Intr-o cratita, caliti ceapa maruntita timp de 5 minute. Adaugati usturoiul, boiaua, sarea si piperul si caliti-le impreuna, timp de 1 minut.
• Adaugati, apoi, rosiile ( din conserva sau preparate anterior), fondul de pui, busuiocul, oregano si frunza de dafin si fierbeti supa, la foc mic. Adaugati tortellini in supa si fierbeti-i 7-9 minute. Adaugati spanacul si fierbeti supa la foc mic, timp de inca cateva minute. Serviti supa imediat, garnisita cu verdeata proaspata si parmezan razuit.
12. Supa americana de pui cu orez salbatic si ciuperci

Ingrediente:
• 1 cana de orez salbatic
• 3 linguri de ulei vegetal
• 1 ceapa
• 2 morcovi medii
• 2 tulpine de telina
• 1 lingurita de cimbru
• 100 g faina
• 8 cani de fond de pui
• 300 g pui fiert
• 200 g ciuperci
• 1 cana de smantana cu 10% grasime
• patrunjel

Mod de preparare:
• Fierbeti orezul in 4 cani de apa timp de 45 de minute, strecurati-l si puneti-l la o parte.  
• Caliti usor ceapa, morcovul si telina maruntite, intr-o cratita. Adaugati apoi cimbrul si faina si amestecati 2-3 minute. Turnati fondul de pui si fierbeti supa.
• Adaugati carnea de pui, ciupercile, sarea si piperul si fierbeti supa la foc mic, timp de 10 minute. Adaugati orezul si smantana. Lasati supa sa fiarba la foc mic timp de inca 5 minute, luati-o de pe foc, adaugati patrunjel proaspat si lasati-o sa se odihneasca putin, inainte de servire.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Azi ti-am pregatit o reteta de supa simpla, hranitoare si foarte sanatoasa. Este vorba despre supa de...
Azi iti prezentam o supa simpla, dar speciala. Ne referim la supa vanatoreasca pe care orice membru...