Ciorba de fasole boabe

De post sau cu afumatura, ciorba de fasole boabe trebuie inclusa in meniu daca doriti sa beneficiati de proprietatile gustative si nutritive ale acestei legume.

Boabele de fasole sunt bogate in proteine, fibre si pe deasupra sunt sarace din punct de vedere caloric.

Iata o reteta de vara simpla si economica pe care o puteti prepara vinerea sau in alte zile de post de peste an

Ingredientele necesare le gasiti mai jos:

- 3 l de apa

- 300 g boabe de fasole alba

- 3-4 cartofi medii

- 2 morcovi

- 2 cepe

- 1 telina

- sare

- 1 ardei iute

- 1 legatura de leustean

- 1 legatura de marar

- 3 rosii coapte sau rosii in bulion

- 1 ardei gras

- 200 grame rosii

- 1 litru bors.

Optional, daca nu tineti post, gustul acestei retete de ciorba cu fasole uscata poate fi imbogatit de ciolanul afumat si smantana.

Mod de pregatire:

##STEP##

Boabele de fasole alba se pun la fiert. ##END STEP##

##STEP##

In tot acest timp, apa se schimba de 2-3 ori. ##END STEP##

##STEP##

Se pune separat si ciolanul afumat, de la care se ia spuma din cand in cand. ##END STEP##

##STEP##

Cartofii se curata si se taie cubulete. Morcovii si telina se dau pe razatoare. ##END STEP##

##STEP##

Iar rosiile, ceapa, ardeiul iute si ardeiul gras se toaca marunt. si se pun la fiert (peste ciolan, cand acesta este aproape fiert, daca folositi varianta cu carne). ##END STEP##

##STEP##

Dupa ce s-au fiert si legumele, se adauga si fasolea boabe fiarta. ##END STEP##

##STEP##

Se pune la fiert borsul in ultimele minute. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa mai clocoteasca putin si se stinge focul. Apoi se adauga verdeata tocata marunt. ##END STEP##

Se serveste cu smantana si verdeata (leustean, patrunjel, tarhon). Daca preferati reteta de post, excludeti din start pasul 3 si lasati ciorba asa cum este, fara a o imbogati cu smantana.