Aceasta ciorba, preparata cu peste de apa dulce si paprika picanta este gatita de catre pescari, in mod traditional, pe barca sau pe malul apei.
Ciorba de peste constituie totodata o mancare foarte populara de Craciun, in Ungaria.
Ingrediente
Pentru aprox. 6 portii aveti nevoie de:
- 3 ½ litri de apa
- 1.5 kg crap, filetat si curatat
- 500 g de peste de apa dulce, intreg
- 1 cap mare de crap
- 2 cepe mari, decojite si maruntite
- 1 rosie mare, decojita si maruntita
- 1 ardei gras verde, fara seminte si maruntit
- 2 linguri de paprika ungureasca
- ½ cana de vin rosu
Mod de preparare:
A. Supa de peste
Capul de crap si pestele de apa dulce infuzeaza apa cu aroma lor. Aceasta supa formeaza baza ciorbei.
##STEP##
Turnati apa intr-o oala mare de supa. ##END STEP##
##STEP##
Adaugati capul crapului si tot pestele de apa dulce. ##END STEP##
##STEP##
Fierbeti pestele la foc mediu pana cand se poate marunti cu furculita. ##END STEP##
##STEP##
Scoateti pestele din oala, folosind o spumiera. ##END STEP##
##STEP##
Puneti de-o parte capul de crap si tot pestele de apa dulce. ##END STEP##
##STEP##
Strecurati supa intr-un bol mare. ##END STEP##
##STEP##
Puneti supa inapoi in oala. ##END STEP##
B. Ciorba
Folositi supa de peste si pregatiti legumele si crapul pentru finalizarea ciorbei.
##STEP##
Fierbeti supa la foc mic. ##END STEP##
##STEP##
Fierbeti bucatile de ceapa maruntite in supa, pana se inmoaie. ##END STEP##
##STEP##
Puneti filetele de crap pe un tocator si feliati-le in bucati subtiri cu un cutit ascutit. ##END STEP##
##STEP##
Sarati bucatile de peste cu sare de mare. ##END STEP##
##STEP##
Adaugati bucatile de crap, rosiile si ardeiul verde in ciorba si dati in clocot. ##END STEP##
##STEP##
Adaugati paprika ungureasca si vinul in oala. ##END STEP##
##STEP##
Fierbeti ciorba pana cand crapul se poate faramita cu furculita. ##END STEP##
##STEP##
Scoateti filetele de peste din ciorba, cu ajutorul unei spumiere. ##END STEP##
##STEP##
Impartiti in mod egal filete in bolurile de servire. ##END STEP##
##STEP##
Turnati ciorba in boluri de-asupra pestelui si serviti-o cu felii de paine de casa. ##END STEP##
Ponturi
Puteti gasi crap la pescarie. Puteti ruga angajatii sa vi-l curete si sa-l fileteze si sa adauge si capul.
Lucruri necesare:
- Oala pentru supa
- Furculita
- Spumiera
- Strecuratoare
- Bol
- Tocator
- Cutit ascutit
- Polonic
- Boluri si paine pentru servire.