Ce sa faci/sa nu faci ziua ca sa sa te poti odihni noaptea?

Ce sa faci/sa nu faci ziua ca sa sa te poti odihni noaptea?

Daca ati incercat toate metodele de a adormi rapid si tot nu ati reusit, este posibil ca problemele pe care le aveti cu somnul sa aiba legatura cu modul dumneavoastra de viata.

Asa ca iata de ceea ce trebuie sa tineti cont cand vine vorba de obiceiurile de zi cu zi:

1

Faceti din dormitor un adevarat sanctuar! Aceasta presupune sa mentineti curata si proaspata camera in care dormiti si sa evitati sa depozitati aici lucruri sau aparate care ca pot distrage atentia. Schimbati asternuturile saptamanal si incercati sa aerisiti macar putin dormitorul in fiecare zi. Sa ai o camera doar pentru somn poate face diferenta intre odihna si o noapte nedormita.

2

Programati cina mai devreme! Mai exact cu cel putin trei ore inainte de a intra in pat. Corpul are nevoie de timp pentru a digera si cele mai bune pozitii pentru digestie sunt in picioare sau asezat pe scaun. Daca stati culcat in timp ce corpul proceseaza hrana alungati somnul.

3

Nu faceti exercitii fizice seara! Programati-va antrenamentele dimineata, pentru ca miscarile sustinute efectuate cu mai putin de 4 ore inainte de ora de somn te vor agita si nu vei mai putea adormi.

4

Nu consumati cafeina in a doua parte a zilei! Aceasta substanta energizanta actioneaza asupra unor hormoni, care provoaca o stare de agitatie pentru aproximativ 8 ore si nu doriti sa resimtiti inca efectul la ora culcarii.

5

Evitati sa trageti cate un pui de somn peste zi! Motaitul timp ce cateva minute in toiul zilei poate parea o ideea reconfortanta, dar, de fapt, acest obicei deregleaza ciclul odihna-veghe al organismului si va fi mult mai dificil sa adormiti la timpul potrivit.

6

Faceti-va un program de dormit bine stabilit! Sa va odihniti in aproximativ acelasi interval in fiecare zi, ajuta organismul dumeavoastra sa stie cand sa devina somnolent. Propuneti-va sa fiti deja in pat la o anumita ora in fiecare seara si programati-va alarma sa va trezeasca dimineata la aceeasi ora. Dupa un timp veti observa ca organismul isi va potrivi cumva ceasul propriu dupa dumneavoastra.

7

Potriviti-va programul cu cel al partenerului de viata! Degeaba puneti in practica sfaturile noastre, daca partenerul va perturba in momentul in care incercati sa adormiti, asa ca trebuie sa ajungeti cumva la solutie comuna privind ora de culcare.

Daca probleme dumneavoastra cu somnul persista, trebuie sa va adresati unui medic, pentru ca este posibil sa suferiti de insomnie sau de apnee in somn.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Circa 30% din populatia planetei sufera de insomnie cronica. Numarul persoanelor care folsoesc somnifere creste odata cu...
Insomnia si somnul nelinistitor reprezinta probleme reale intr-o societate in care cei mai multi dintre noi ne...
Supararea nu e buna niciodata, d-apai inainte de somn! Daca atunci cand esti treaz/a, ai solutii pentru...