Cum sa-ti mentii plamanii puternici si sanatosi

Cum sa-ti mentii plamanii puternici si sanatosi

Plamanii au rolul de a transporta oxigenul din atmosfera in sange si de a elimina dioxidul de carbon din acesta in atmosfera.

Aceste organe nu se odihnesc niciodata, o persoana sanatoasa respirand de 25.000 pe zi. Organismul dispune de un sistem natural de aparare, ce protejeaza plamanii impotriva germenilor si a prafului, ce pot cauza o serie de afectiuni, precum astmul bronsic, bronsita, pneumonie, tuberculoza, cancer, etc.

Persoanele cu boli de plamani pot avea dificultati la respiratie sau chiar insuficienta respiratorie.

Iata ce trebuie sa faceti pentru a va mentine plamanii puternici si sanatosi:

1. Renuntati la fumat. Aceasta este o masura prin care va puteti imbunatati starea de sanatate a plamanilor. Fumul de tigara contine mii de chimicale daunatoare, unele dintre ele provocand probleme de sanatate, fumatul fiind principala cauza a cancerului la plamani si a anumitor boli pulmonare.

2. Evitati fumatul pasiv, deoarece fumul de tigara inhalat involuntar este foarte toxic si poate dauna sanatatii intregului organism. In acest sens este indicat sa nu permiteti nimanui sa fumeze la voi acasa, in masina sau in birou, la serviciu, evitati locurile publice in care fumatul este permis si cazati-va in hoteluri unde fumatul este interzis, pentru a evita fumul rezidual ramas dupa persoanele care au ocupat camera inainte.

3. Limitati-va expunerea la poluanti, care va pot afecta sanatatea plamanilor. Este important de stiut ca pana si mirosurile sintetice din detergentii si balsamul de rufe si odorizantele de camera contin chimicale toxice.

4. Imbunatatiti calitatea aerului din locuinta, cu ajutorul unor plante in ghiveci, care purifica aerul si filtreaza compusii organici volatili comuni. Este indicat sa tineti cel putin 2 plante ( ferigi, bambis, aloe vera, etc) pe o suprafata de 30 de metri patrati, pe care sa le curatati in mod constant de praf, pentru a elimina acarienii si posibilitatea dezvoltarii mucegaiului daunator.

5. Faceti zilnic exercitii de respiratie, pentru a hrani cu oxigen toate celulele din organism, pentru a evita bolile de inima, pentru a va intari plamanii si pentru a va elibera caile respiratorii. Asezati-va intr-un loc linistit si relaxant, inchideti ochii si inspirati adanc pe nas, numarati pana la 5, in timp ce inhalati incet aer, tineti-va respiratia timp de cateva secunde si apoi expirati incet. Repetati acest exerciriu de 6-8 ori, in mod frecvent, pentru a va imbunatati santatea plamanilor.

6. Consumati alimente ce va mentin plamanii sanatosi si ajuta la eliminarea toxinelor nocive din acestia, cum ar fi: usturoiul, ceapa, ghimbirul, oregano, rodiile, merele, ceaiul verde, menta, etc, lactatele, pestele, nucile, carnea de pasare, etc.

7. Adoptati un stil de viata activ, facand sport in mod regulat, pentru a va ajuta plamanii sa va oxigeneze in mod corespunzator inima si muschii. In acest sens este indicat sa faceti exercitii cardiovasculare, timp de cel putin 20 de minute, de 5 ori pe saptamana sau sa incercati exercitii de aerobic, cum ar fi mersul pe jos, dansul, mersul pe bicicleta sau inotul, de cateva ori pe saptamana.

8. Mentineti o igiena corespunzatoare, pentru a preveni bolile infectioase comune, cum ar fi racelile si gripa. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, folositi dezinfectant de maini, in mod regulat, acoperiti-va nasul si gura cu un servetel de hartie atunci cand tusiti sau stranutati, evitati multimile in sezonul rece si nu in ultimul rand stati acasa daca sunteti raciti, pana cand va reveniti.

9. Mergeti la control medical, in mod regulat, pentru a va asigura ca plamanii functioneaza in mod corespunzator, deoarece este mult mai bine sa preveniti bolile, decat sa fiti nevoiti sa le tratati.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Poluarea si fumatul sunt principalele cauze ale afectiunilor pulmonare. Aproximativ 65 milioane de persoane din intreaga lume...
Plamani sanatosi si o respiratie pe masura. Cu totii ne dorim asa ceva, mai ales intr-o perioada...
Fumatul este extrem de nociv, iar de asta e constient chiar si cel mai inrait fumator. Ce...