Cum sa cresti nivelul de acid gamma-aminobutiric. Esential pentru creier

Cum sa cresti nivelul de acid gamma-aminobutiric. Esential pentru creier

Acidul gamma-aminobutiric(GABA) este un neurotransmitator care ajuta la trimiterea de mesaje intre creier si in sistemul nervos. Acesta este sintetizat in creier din acid glutamic( glutamat). Procesul este catalizat de forma activa a vitaminei B6 si de enzima glutamat decarboxilaza (GAD). Mai simplu spus, GABA este foarte important pentru buna functionare a creierului.

Acidul gamma-aminobutiric(GABA) ajuta la calmare , prin relaxarea creierului, permitand eliberarea stresului si anxietatii. Persoanele stresate si anxioase au, de obicei, un deficit de GABA. Acest acid important poate fi , insa, stimulat.

Cum sa cresti nivelul de acid gamma-aminobutiric(GABA). Activitate fizica:

1. Fa yoga. Yoga poate ajuta la cresterea nivelurilor GABA prin cresterea capacitatii de concentrare si de constientizare a momentului. Practica yoga combina adesea posturi de mentinere si respiratie profunda intr-o secventa fluenta. Asta inseamna ca stresul psihologic si anxietatea pot fi combatute. Iti recomandam, asadar, sa faci yoga de macar 2 ori pe saptamana. Poti incerca sa faci asta acasa, utilizand diverse tutoriale de pe internet, sau poti merge intr-un studio specializat.

2. Plimba-te si alearga. E demonstrat stiintific faptul ca exercitiile fizice care cresc nivelul cardio ajuta la cresterea nivelului GABA. Mersul pe jos si alergatul de 3-4 ori pe saptamana intr-un ritm alert poate contribui la niveluri mai ridicate acid gamma-aminobutiric.

3. Fa meditatie si respiratia profunda. Pentru a respira profund, stai intr-o pozitie confortabila, inchide ochii si inspira numarand pana la 4. Apoi, expira numarand tot pana la 4. Repeta exercitiile pana simti ca te-ai calmat.

Cum sa cresti nivelul de acid gamma-aminobutiric(GABA). Dieta:

1. Consuma alimente bogate in acid glutamic. Acidul glutamic(glutamatul) ajuta la formarea de GABA in creier. Asadar, ar fi bine sa introduci in dieta alimente bogate in glutamat. Acestea sunt: migdale, nuci, banane, ficat de vita, broccoli, orez brun, halibut negru, linte, ovaz, citrice, cartofi, spanac si tarate de orez.

2. Evita alimentele care contin excitotoxine. Excitotoxinele pot supraexcita neronii, ceea ce produce anxietate, insomnie, stres si tulburari de atentie. Pe langa aceste alimente periculoase, ar trebui, de asemenea, sa eviti alimentele cu arome si coloranti artificiali, precum si caragenan(polizaharid), gelatina, extract de soia, proteina din zer si proteina texturata.

3. Beai ceaiuri. Ceaiul verde si ceaiul oolong(dragonul negru al Chinei) pot ajuta la cresterea nivelului de GABA.

Cum sa cresti nivelul de acid gamma-aminobutiric(GABA). Suplimente:

1. Suplimentele de GABA nu sunt atat de utile pe cat se lauda producatorii sai. Medicii sustin suplimentele nu pot actiona prea bine, deoarece GABA nu poate trece in mod eficient bariera hematoencefalica din organism. Asta inseamna ca un astfel de supliment nu ajuta de fapt GABA sa ajunga la creier. Consulta medicul inainte de a lua suplimente GABA.

2. Incearca suplimentele cu taurina. Taurina este un aminoacid care poate fi gasit in creier in concentratii mari. Actioneaza similar cu un neurotransmitator si poate activa receptorii GABA din creier. Poti gasi suplimente de taurina online sau la farmacie. Nu cumpara din surse dubioase.

3. Ia suplimente de magneziu. Suplimentele de magneziu vor creste nivelul de magneziu din creier, ceea ce inseamna si cresterea GABA. Aceste suplimente combat stresul, reduc insomniile si reprezinta un plus de energie pentru organism. Poti cumpara suplimente de magneziu din farmacii sau online.
Important. Daca presupui ca nivelul GABA este scazut, consulta un medic inainte de a incerca orice tratament.

Citeste si: Cum sa scapi de stres. Aplica aceste exercitii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii folosesc doar 10% din creier. Probabil ai auzit expresia asta, macar o data in viata. Nu-i...
Concentrarea este una dintre actiunile care stimuleaza creierul. Uneori, cand ne concentram , parca simtim cum celulele...
Creierul este un organ esential pentru sustinerea vietii! Un creier sanatos inseamna o viata sanatoasa, cu activitati...