Cum sa folosesti un pesar

Cum sa folosesti un pesar

Pesarul este un dispozitiv medical in forma de inel, din cauciuc, metal sau material plastic care se introduce in vagin. Acesta are rolul de a sustine peretele vaginal si ajuta la corectarea pozitiei organelor pelvine. De obicei, un pesar poate fi introdus pe cont propriu, insa, daca n-ai experienta, te sfatuim sa apelezi mai intai la medicul specialist. Oricum, chiar daca manipulezi singura pesarul, tot e necesar sa mergi regulat la consult!

Cum sa folosesti un pesar. Inserarea:

1. Spala-te pe maini. Foloseste apa calda si sapun. Sterge-te cu prosoape de hartie.

2. Indeparteaza ambalajul. De obicei, pesarul vine in ambalaj. Indeparteaza-l. Daca pesarul nu e ambalat, va trebui sa-l speli cu apa si sapun. Important: nu cumpara pesare de capul tau! S-ar putea sa iei forma/ marimea nepotrivita. Medicul iti va recomanda modelul potrivit nevoilor tale.

3. Indoaie pesarul. Prinde pesarul de ambele parti ale butonului si foloseste degetele pentru a indoi inelul pe jumatate. Daca foloseti un pesar semiinelar, ar trebui sa observi crestaturi de-a lungul interiorului. Daca utilizezi un pesar inel cu suport, ar trebui sa vezi deschideri de-a lungul structurii de sustinere centrala. Ambele zone sunt punctele flexibile pe care va trebui sa le pliezi si sa prinzi inelul intre aceste puncte. Pesarul ar trebui sa se poata plia doar in aceste zone.

4. Aplica lubrifiant pe baza de apa. Foloseste-ti degetele pentru a aplica o mica doza de lubrifiant la capatul inelului. Portiunea curbata trebuie sa fie orientata in sus, spre tavan, in timp ce manipulezi pesarul. Vei aplica lubrifiantul pe toata suprafata capatului pliat al pesarului ( partea opusa a butonului). Aceasta margine este portiunea pe care o vei introduce mai intai in vagin.

5. Tine picioarele departate. Alege intai pozitia comoda(in sezut, pe spate sau in picioare). In primele doua pozitii, picioarele vor fi indepartate si genunchii indoiti. In caz ca stai in picioare si esti dreptace, pune piciorul stang pe un scaun. Apleaca-te acum peste piciorul stang in timp ce introduci pesarul. Procedeaza in oglinda, daca esti dreptace.

6. Desparte labiile. Foloseste degetele mainii nondominante pentru a desparti labiile. Pesarul va ramane in pozitia initiala, fiind apoi introdus in vagin.

7. Introdu cu grija pesarul. Impinge cu atentie capatul pliat si lubrifiat al pesarului in vagin. Nu uita ca pesarul trebuie introdus pe lungime.

8. Elibereaza pesarul. Da drumul pesarului. Pe masura ce o faci, ar trebui sa se aseze si sa revina la forma sa normala. Daca pesarul te jeneaza in orice fel, introdu degetul aratator si roteste-l. Pesarul introdus in mod corect nu provoaca niciun fel de disconfort. Nici macar nu-l vei simti.

9. Spala-te din nou pe maini. Igienizeaza mainile dupa ce termini de aplicat pesarul.

Cum sa folosesti un pesar. Ingrijirea:

1. Fa o verificare. Cum scriam si mai sus, un pesar plasat corespunzator nu provoaca neplaceri. Cel mai simplu de verificat este atunci cand mergi la toaleta. Pesarul nu ar trebui sa se desprinda atunci cand faci treaba mica/mare. Daca simti disconfort si dupa modificarea poziitiei pesarului, e clar ca ai ales modelul/dimensiunea nepotrivit/a. Consulta medicul si vei rezolva problema.

2. Curata pesarul. Ar trebui sa igienizezi pesarul cel putin o data pe saptamana. In mod ideal, se curata zilnic. Unele femei chiar renunta la pesar pe timp de noapte. Medicul iti va spune daca e sanatos sau nu sa faci asta. Pesarul se curata cu apa calda si sapun, apoi se clateste si se usuca in prosoape de hartie. In niciun caz nu lasa pesarul in interiorul vaginului mai mult de 3 luni consecutive!!!

3. Curata pesarul daca se desprinde. Desi ar trebui sa poti urina fara dificultate, pesarul poate pica in timp ce iti satisfaci nevoile fiziologice. Uita-te in toaleta dupa fiecare utilizare. In cazul in care pesarul a picat, curata-l cu apa fierbinte si sapun. Lasa-l apoi in apa curata inca 20 minute. Repeta spalarea cu apa si sapun, iar la final clateste-l si usuca-l. E gata din nou pentru a fi utilizat.

4. Mergi sistematic la consult. Chiar daca te pricepi sa manipulezi pesarul, examinarile medicului raman importante. Dupa doua saptamani de la folosirea pesarului, ar trebui sa mergi la medic; apoi, macar la 3 luni. Dupa utilizarea pesarului timp de un an, e suficient consultul de 2 ori pe an.

Cum sa folosesti un pesar. Scoaterea:

1 . Spala-te pe maini. Igiena e esentiala cand folosesti mainile in zona intima.

2. Repeta pozitia din momentul introducerii pesarului.

3. Introdu aratatorul in vagin, localizand marginea pesarului. Fixeaza varful degetului sub/peste margine. Mai precis, ar trebui sa simti butonul, crestatura sau deschiderea de-a lungul marginii. In mod normal, pesarul ar trebui sa se afle chiar sub osul pubian.

4. Inclina si trage. Foloseste-ti degetul pentru a inclina usor pesarul, apoi trage-l usor pana cand aluneca din vagin. O inclinatie la circa 30 grade va fi suficienta. Plierea pesarului va facilita scoaterea acestuia din vagin. Daca nu reusesti plierea, nu iti face griji. in mod normal, peretii vaginali ar trebui sa se intinda suficient incat sa poti scoate fara probleme dispozitivul. Daca nici asa nu reusesti sa elimini pesarul, stai pe vine(ca si cum ai face treaba mica/mare). Aceasta actiune poate ajuta la impingerea marginii pesarului spre inainte.

5.Spala-te din nou pe maini cu apa si sapun apoi igienizeaza/arunca pesarul.

Citeste si: Cum sa tratezi prolapsul vaginal

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

pH-ul vaginal poate varia in functie de varsta femeii, ciclul menstrual sau activitatea sexuala. Nu este necesar...
Igiena intima este importanta pentru orice om din societatea moderna. In cazul femeii, este esentiala, deoarece doar...
Cand auzi expresia masca pentru vagin, primul gand care-ti vine in minte este: Asta trebuie sa fie...