Cum sa scazi nivelul fosfatului din sange

Cum sa scazi nivelul fosfatului din sange

Daca nivelul de fosfat din sange este prea mare, ar trebui sa actionezi. Nu e de joaca! De obicei, aceasta afectiune(hiperfosfatemie) se instaleaza atunci cand rinichii nu functioneaza in mod corect. Din fericire, dezechilibrul poate fi corectat. Cum? Iti aratam in cele ce urmeaza.

Cum sa scazi nivelul fosfatului din sange. Masuri de baza:

1. Mergi la medic. Nu modifica dieta de capul tau! Mergi intai la medic. Organismul are nevoie de fosfat(intareste oasele si muschii si ajuta in buna functionare a terminatiilor nervoase). Fosfatul se regaseste, asadar, in organism. Nivelul sau creste sau scade in functie de aportul de fosfor din alimente. Daca il elimini sau il scazi mai mult decat e necesar, vei avea probleme de sanatate. In principiu, medicul iti va lua un test de sange pe baza caruia va stabili nivelul de fosfat. Intervalul normal este cuprins intre 2,4 si 4,1 mg/dL.

2. Stabileste o dieta cu ajutorul unui specialist. Un dietetician specializat in diete cu continut scazut de fosfati te va ajuta sa faci cele mai bune alegeri alimentare. Cat de mult fosfor poti consuma din alimente depinde de analizele de sange si de functia rinichilor.

3. Citeste etichetele pentru a verifica daca alimentul respectiv contine fosfat sau acid fosforic(E338). Multor alimente procesate li se adauga fosfat, asa ca ar trebui sa verifici intotdeauna lista de ingrediente. Unele prajituri(mix cake), sunca, amestecurile de sos si chiar anumite sucuri carbogazose contin fosfat. Ar trebui sa cauti orice ingredient care incepe cu fo. Alimentul poate include unul sau mai multe dintre urmatoarele: fosfat dicalcic, fosfat disodic. fosfat monosodic, acid fosforic, hexametafosfat de sodiu, fosfat trisodic, tripolifosfat de sodiu, pirofosfat tetrasodic. Evita alimentele care contin elementele de mai sus.

4. Renunta la mancarea de tip fast-food si la alimentele procesate. Mancarea fast-food e foarte procesata, avand, in cele mai mute cazuri, adaos de fosfati. Daca ti-e pofta de asa ceva, nu ezita sa te uiti pe lista de ingrediente. Daca nu exista, nu cumpara din acel loc...

5. Mananca mai putine oua. Ouale reprezinta o proteina imporanta, insa contin suficient fosfat. Nu trebuie sa le scoti din alimentatie, ci sa reduci consumul. Mananca maximum 4 oua pe saptamana.

6. Limiteaza consumul de branza. Unele branzeturi contin mai putini fosfati( crema de branza), insa tot e indicat sa limitezi consumul! Poti manca in jur de 30 grame/zi . Nu e mult, dar iti satisfaci pofa si nu risti sa cresti nivelul de fosfat din sange!

7. Redu consumul de lactate. De exemplu, poti bea o cana (240 ml) de lapte pe zi. Alternativ, poti inlocui jumatate de cana (120 ml) din acea portie cu un iaurt, 2 linguri mici de inghetata sau un castron mic de budinca de orez. Unii dieteticieni recomanda renuntarea la consumul de lactate. Ce ti se potriveste cu exactitate vei afla, asadar, de la specialist.

Cum sa scazi nivelul fosfatului din sange. Schimbarea obiceiurilor alimentare:

1. Alege laptele de orez in locul laptelui si al iaurtului. Majoritatea produselor lactate sunt bogate in fosfati, inclusiv laptele, iaurtul si budinca. Cremele fara lactate, laptele de soia si chiar laptele de orez imbogatit contin concentratii mai mari de fosfati. 

2. Opteaza pentru crema de branza, branz de brie sau branza elvetiana. Ricotta, branza de vaci, branzeturile grele(Parmigiano, Grana Padano, Pecorino, Cheddar, Gruyere, Emmental si Mimolette) si branzeturile procesate sunt bogate in fosfat. In schimb, branza cu continut scazut de grasimi , branza de brie sau cea elvetian, sunt mai sarace in acid fosforic.

3. Bea suc natural de lamaie/lima, sucuri slab carbogazoase, bere din radacini sau bere cu ghimbir. Cele mai multe sucuri acidulate din comert(cele inchise la culoare, mai ales) au fosfati in ele. Cele cu un nivel mai scazut de acid sunt mai sarace in acest element. Nu uita, totusi, sa verifici intotdeauna eticheta inainte de a cumpara un suc racoritor. Ideal ar fi sa bei apa si ceaiuri naturale.

4. Mananca bomboane cu fructe. Daca iti pla bomboanele, alege ceva pe baza de fructe si renunta la cele cu ciocolata/caramele. Ciocolata este bogata in fosfati. Daca ti-e pofta, totusi, de cicolata, opteaza pentru varianta neagra, facute din cel putin 70% cacao. Evident, nu manca foarte multa!

5. Opteaza pentru conserve de peste proaspat sau fara oase in detrimentul pestelui cu oase. Conservele de peste cu oase , cum ar fi somonul ori sardinele, snt bogatei in fosfati. Variantele de conserve fara oase, cum ar fi tonul, sunt mai sarace in fosfati. Pestele proaspat sau congelat dezosat este, de asemenea, o optiune potrivita cand vrei sca scazi nivelul de fosfor din sange.

6. Inlocuieste nucile si semintele cu floricele, covrigi si gemuri. Daca vrei o gustaregustare, floricelele sau covrigii sunt o optiune. Daca vrei ceva tartinat, alege o dulceata, jeleu sau miere. Gustarile din porumb, din orez si grisinele e sunt, de asemenea, permise in perioada in care incerci sa scazi nivelul fosfatului din sange.

7. Consuma paine alba in locul celei din grau integral. Cerealele integrale au de cele mai multe ori niveluri mai mari de fosfat decat variantele din cereale rafinate. Asadar, paine alba in locul painii negre! De asemenea, alege paine cu drojdie, cum ar fi chifle, covrigi sau briose englezesti.

8. Alege fasole verde sau mazare verde in locul fasolei/mazarii boabe. Mazarea uscata, fasolea uscata si lintea contin mult fosfat. In schimb, variantele lor verze(pastai), proaspete sau congelate nu au adaos de fosfati.

9. Sari peste carnea procesata. Aceasta, la fel ca si alte alimente procesate, are un important adaos de fosfati. Mananca , asadar, carne proaspata sau congelata, renuntand la sunca si carnea la conserva.

Citeste si: Care este legatura dintre poftele alimentare si deficitul de minerale

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Congestia nazala, popular cunoscuta ca nas infundat, apare atunci cand tesuturile nazale si adiacente si vasele de...
Citeste prospectul medicamentului BindRen si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. BindRen se utilizeaza...