Cum sa tratezi anemia feripriva / carenta de fier

Cum sa tratezi anemia feripriva / carenta de fier

Anemia feripriva , mai larg cunoscuta ca anemie prin deficit de fier/carenta de fier, apare atunci cand nu exista suficiente globule rosii sanatoase pentru a transporta oxigen catre toate celulele si tesuturile corpului. Altfel spus, organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteina mare si complexa ce transporta oxigenul in celule si dioxidul de carbon catre plamani. Anemia poate fi cronica sau acuta, avand variatii de la usoara la severa.

Cum sa tratezi anemia feripriva / carenta de fier. Suplimente:

1. Alege un supliment feros. Fierul exista sub doua forme ionice: feros(care contine fier bivalent) si feric(care contine fier trivalent) . Suplimentele feroase sunt mai bine absorbite decat cele ferice. Acestea sunt: sulfat feros, gluconat feros/fier organic, fumarat feros si citrat feros. Ferronilul este o alta forma de fier care se absoarbe mai eficient, fiind utilizata in mod obisnuit in tratamentul anemiei feriprive. Poate fi gasit si in suplimente. Verifica intodeauna continutul de fier elementar din suplimente. Ar trebui sa fie enumerate pe amabalaj. Ai nevoie de circa 30% fier elementar. Cu cat procentul este mai mare(sau numarul de miligrame), cu atat probabilitatea de absorbtie creste. Doza uzuala se incadreaza intre 15 mg si 65 mg de fier elementar pe zi.

2. Ia suplimentul pe stomacul gol. Cele mai multe dintre efectele adverse ale unui supliment de fier pot fi evitate, daca suplimentul repsectiv este administrat pe stomacul gol. Exceptie? Sucul de portocale. Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul. Asadar, poti lua suplimentul cu apa sau cu suc de portocale. In niciun caz nu lua suplimentul de fier cu lapte, suplimente de calciu, antiacide, alimente bogate in fibre, ceai sau cafea. Absorbtia de fier va fi redusa considerabil.

3. Constinetizeaza riscurile si efectele secundare. In cantitati prea mari, suplimentele de fier pot fi periculoase. De exemplu, poate aparea hemocromatoza secundara( dobandita)/diabet bronzat, o afectiune care nu se vindeca. Aceasta provoaca dureri articulare si abdominale, slabiciune, apetit sexual scazut si oboseala. De asemenea, excesul de fier poate provoca dureri de stomac, constipatie si scaune negre. In cazul in care iei tetraciclina, penicilina, ciprofloxacina sau medicamente utilizate pentru boala Parkinson si tulburarile convulsive, consulta medicul inainte de a lua orice supliment de fier. Fierul poate interfera cu aceste medicamente. E interzis sa iei suplimente feroase, daca suferi de: ulcer peptic, enterita/enterocolita sau colita ulcerativa!

Cum sa tratezi anemia feripriva / carenta de fier. Obtinerea necesarului de fier din alimentatie:

1. Fier din dieta. Poti obtine cantitatea zilnica recomandata de fier din alimente. Multe persoane cred ca aceasta este o modalitate mai sigura si mai eficienta de a a creste nivelul de fier. Cantitatea zilnica depinde de sex si varsta. Foloseste urmatorul ghid:

- sugari: nou-nascuti - 6 luni: 0,27 mg/zi; 7 - 12 luni: 11 mg/zi;

- copii: 1 - 3 ani: 7 mg/zi; 4-8 ani: 10 mg/zi;

- barbati peste 9 ani: 8 mg/zi;

- femei: 9 - 13 ani: 8 mg/zi; 14 - 18 ani: 15 mg/zi; 19 - 50 ani: 18 mg/zi; 51 de ani si peste: 8 mg/zi.

- femei insarcinate: 27 mg/zi;

- femei care alapteaza la varsta cuprinsa 14 – 18 ani: 10 mg/zi; peste 18 ani: 9 mg/zi.

2. Consuma alimente bogate in fier. Exista multe alimente care ofera surse bune de fier. Fierul poate fi gasit in aproape toate grupele de alimente, inclusiv in alimentele vegetariene. Iata o lista de alimente bogate in fier: carne rosie slaba, ficat, porc, pasare si peste; verdeturi cu frunze, varza, sfecla,broccoli si toate tipurile de salata verde; produse din soia, cum ar fi tofu, boabe de soia si lapte de soia; leguminoase, precum mazare, fasole alba, fasole rosie si naut; fructe uscate, cum ar fi stafide, caise si prune uscate; suc de prune; cereale si paine din cereale integrale.

3. Limiteaza consumul de alimente care scad absorbtia de fier. Anumite alimente pot reduce absorbtia fierului in organism. Daca suferi anemie prin deficit de fier, nu bea ceai, cafea sau cacao in timpul meselor, deoarece acestea scad cantitatea de fier absorbita de organism. De asemenea, nu lua un supliment de fier in timpul meselor. Nu bea lapte si nu consuma alte produse lactate timp de cel putin o ora dupa ce ai lua suplimentul feros. Calciul din produsele lactate poate reduce absorbtia fierului.

Cum se diagnosticheaza anemia feripriva / carenta de fier:

1. Mergi la medic. Pentru a primi tratamentul adecvat, trebuie sa primesti un diagnostic. Exista multe forme de anemie si pot exista consecinte grave, daca anemia este netratata sau tratata incorect. Medicul va efectua un examen fizic, iti va asculta inima si respiratia si va verifica semnele fizice de anemie, cum ar fi pielea palida. De asemenea, iti va lua o analiza de sange pri n intermediul careia va verifica numarul de celule rosii din sange. Testul mai are rolul de a testa cantitatea de hemoglobina din celulele rosii.

2. Trateaza cauzele de baza ale anemiei. Pentru a trata anemia feripriva, e necesara tratarea initiala a afectiuni care a determinat anemia. Tratamentul depinde, asadar, de starea ta , care poate fi una dintre urmatoarele:

- anemie declansata de pierderea de sange in timpul menstruatiei se trateaza cu hormoni pentru a usura fluxul;

- anemia cauzata de sangerari la nivelul tractului digestiv se trateaza cu antibiotice si antiacide/medicamente care reduc aciditatea.

- intoxicatie cu plumb. In acest caz se foloseste terapia de chelare/ terapia cu chelatori. In cadrul acesteia se foloesc medicamente care sa inlature plumbul si alte metale grele din organism. Unul dintre cele mai folosite chelatoare este EDTA (etilen dianim tetraacetic acid) care, injectat intravenos poate indeparta mercurul, cuprul, fierul, arsenicul, aluminiul si calciul in exces.

- arareori, sunt necesare transfuziile de sange in cazurile severe de anemie feripriva;

- sangerare interna. Daca anemia e cauzata de asa ceva , poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru oprirea emoragiei;

- alte cauze ale deficitului de fier pot fi: absorbtia scazuta a fierului, boala celiaca(boala autoimuna cronica severa care apare la persoanele predispuse genetic la care ingestia de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subtire), anumite alimente si medicamente, raspunsul slab la eritropoietina sau interventia chirurgicala de bypass gastric.

3. Simptomele anemiei cu deficit de fier. Exista multe tipuri diferite de anemie; afectiunea prezinta uneori simptome generice care ar ptea fi cauzate de alte afectiuni. Acesta este motivul pentru care diagnosticul este esential. Simptomele anemiei feriprive sunt: fier includ:

- oboseala constanta care nu dispare prin odihna sau somn;

- piele palida;

- ameteala;

- batai rapide sau neregulate ale inimii;

- maini si picioare reci;

- dificultati de respiratie;

- dureri in piept;

- probleme cognitive, cum ar fi confuzia sau pierderea memoriei;

- durere de cap.

4. Cauzele anemiei prin deficit de fier. Celulele rosii/eritrocitele/globulele rosii din sange contin o proteina cunoscuta sub numele de hemoglobina. Aceasta preia oxigenul din plamani si in acelasi timp elimina dioxidul de carbon. Hemoglobina contine fier. Cand organismul sufera de o carenta de fier, hemoglobina nu functioneaza in mod corect. De asemenea, fara suficient fier, maduva osoasa nu poate produce suficiente globule rosii, ceea ce conduce la anemie. Cauzele anemiei fepriprive sunt:

- alimentatie saraca in fier.

- absorbtia deficitara a fierului din alimente. Acest fenomen apare din cauza anumitor tulburari, cum ar fi boala celiaca, sau daca o parte a intestinelor a fost indepartata prin interventie chirurgicala.

- pierderi de fier cauzate de o sangerare interna, cum ar fi sangerarea intestinala, menstruala abundenta. De asemenea, anumite medicamente, precum aspirina, pot provoca sangerare interna.

- otravire cu plumb. Plumbul inlocuieste fierul din hemoglobina, iar aceasta nu poate transporta oxigenul in mod corespunzator;

- administrarea excesiva de aspirina, care poate provoca ulcer si sangerare.

5. Factori de risc:

- gen. Femeile aflate la menstruatie prezinta un risc mai mare, deoarece pierd fier in timpul procesului. Daca menstruatia e abundenta, riscul de anemie feripriva e si mai mare;

- varsta. Copiii si sugarii au nevoie de mai mult fier pentru o crestere si o dezvoltare adecvata.

- conditii intestinale care impiedica absorbtia nutrientilor. Exemple de astfel de tulburari intestinale: boala celiaca, sindromul intestinului iritabil si sindromul de intestin permeabil.

- sarcina. In aceasta perioada, depozitul de fier adin organismul femeii se epuizeaza rapid, fiind folosit pentru a ajuta la producerea de sange pentru fat.

- nutritie. Multi oameni nu mananca sanatos si nu primesc suficient fier in alimente. Vegetarienii si veganii pot fi, de asemenea, expusi riscului de anemie feripriva, dar numai daca nu includ alimente bogate in fier in dieta.

Citeste si: Cum sa previi anemia

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Carenta de fier atrage dupa sine o serie de consecinte negative. Printre cele mai frecvente sunt oboseala,...
Citeste prospectul medicamentului Rienso si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Rienso se utilizeaza...
Citeste prospectul medicamentului Ferrum Hausmann si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tratamentul...