Cum sa tratezi azoospermia

Cum sa tratezi azoospermia

Azoospermia reprezinta absenta spermatozoizilor din materialul seminal. Aceasta lipsa determina sterilitatea, astfel fiind afectata capacitatea de a procrea. Din fericire, exista tratamente care pot rezolva problema, partenera de viata putand sa ramana, astfel, insarcinata pe cale naturala.

Azoospermie. Determinarea cauzei:

1. Azoospermie obstructiva vs azoospermie non-obstructiva. Primul pas in tratarea azoospermiei este vizitarea unui medic urolog sau a unui specialist in fertilitate. Acestia vor determina tipul de azoospermie: obstructiva sau non-obstructiva. Ambele variante pot fi usor tratabile, dar optiunile de tratament variaza foarte mult:

- azoospermia obstructiva, in care exista un blocaj in tractul reproducator, poate fi tratata chirurgical. Ferizilizarea in vitro poate fi, de asemenea, o solutie;

- azoospermia non-obstructiva poate fi declansata de un dezechilibru hormonal si se trateaza cu ajutorul hormonilor orali sau injectati. Daca hormonii nu reprezinta o problema, afectiunea de baza trebuie diagnosticata si tratata. Alte cauze ale azoospermiei non-bstructive pot fi: anomaliile genetice (cum ar fi stergerea cromozomului Y), marirea venelor (varicocel), anumite medicamente, chimioterapiea si consumul de droguri recreative.

2. Teste de sange. Pentru a trata azoospermia, medicul va identifica mai intai cauza, astfel incat sa poata trata problema de baza. Iti va fi prelevata o proba de sange pentru a se determina daca exista o componenta genetica sau hormonala a azoospermiei.

3. Probe de sperma. Medicul iti va lua doua probe de sperma, in doua momente diferite. Prin intermediul acestor test va fi determinat numarul de spermatozoizi viabili si mobili pe care il contine proba. De asemenea, testele vor ajuta la excluderea altor probleme, cum ar fi motilitatea scazuta a spermatozoizilor sau numarul scazut de spermatozoizi (spre deosebire de lipsa spermatozoizilor, care duce la azoospermie).

4. Ecografie, RMN sau CT. Pentru a detecta azoospermia obstructiva, medicul va efectua o ecografie, un RMN sau o scanare CT a sistemului ta de reproducere, cautand orice anomalie. Nu -ti facegriji! Aceste proceduri sunt usoare, nedureroase si ofera sansa celui mai potrivit tratament. Tipul de scanare imagistica va depinde de preferintele specialistului.

5. Istoric medical. Ofera-i medicului toate informatiile necesare: ce medicamente iei in mod regulat, ce droguri recreative iei(daca e cazul), daca ai suferit de vreo infectie cu transmitere sexuala si daca ai facut vreodata chimioterapie / radioterapie. De asemenea, daca suferi dei fibroza chistica, e posibil sa ai o deformare congenitala asociata care afecteaza tractul reproducator. Aproximativ 95% dintre barbatii cu fibroza chistica au o deformare congenitala a tractului reproducator.

Azoospermie. Tratare:

1. Renunta la medicamente/droguri recreative. Daca administrezi un medicament care interfereaza cu productia de sperma, medicul tau va cauta o alternativa! Daca consumi droguri recreative, e timpul sa te opresti! De asemenea, daca ai facut chimio/radioterapie, e posibil ca productia de sperma sa fie afectata. Sistemul reproducator se reface adesea in doua pana la trei luni dupa tratament.

Important:

- nu opri medicatia pe baza de reteta fara sa consulti un medic!

- fa analize de spermatozoizi la trei luni dupa schimbarea medicamentelor, oprirea consumului de droguri sau terminarea chimioterapiei/radioterapiei.

2. Interventie chirurgicala. Daca specialistul descopera un blocaj, sunt sanse mari ca acesta sa poata fi rezolvat fara complicatii pe cale chirurgicala. In functie de locul obstructiei, urologul poate efectua una dintre aceste doua proceduri:

- microchirurgie - implica o mica incizie care este facuta pentru a repara partile care conecteaza testiculele cu restul tractului reproducator;

- chirurgie endoscopica - se aplica un tub mic, flexibil, pentru refacerea uretrei si a canalului ejaculator.

3. Administrare de hormoni. Examinarile hormonale si ale sangelui pot detecta un dezechilibru hormonal care ar putea impiedica productia de sperma. Specialistul va prescrie un regim hormonal oral sau injectabil. Cazurile care implica dezechilibru hormonal au o rata mare de recuperare, iar sarcina naturala este adesea posibila.

4. Varicocelectomie. Varicocelul sau venele marite de pe scrot pot provoca azoospermie non-bstructiva. Medicul va decide daca e necesara o varicoceectomie, adica o procedura de refacere a venelor problematice.

5. Extragere de spermatozoizi. Metoda va fi aplicata doar daca tratamentele chirurgicale sau hormonale nu au succes sau nu reprezinta optiuni. Inainte de extragere, ti se vor administra hormoni ce vor ajuta la productia de spermatozoizi mai viabili. Dupa cateva luni, specialistul in fertilitate va face o extractie de spermatozoizi din testicule. Acestia vor fi folositi la fertilizarea in vitro.

Citeste si: Afla care sunt principalele cauze ale infertilitatii la femei

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...
Operatia de cataracta este o procedura chirurgicala oftalmologica care consta in indepartatea cristalinului murdar al ochiului si...