Cum sa scapi de bronsita

Cum sa scapi de bronsita

Bronsita este o afectiune a cailor respiratorii care consta in inflamarea mucoasei bronhiilor. Se manifesta prin tuse. Aceasta inflamatie este cauzata de un virus, de bacterii, de anumite alergii sau de boli autoimune. Bronsita are doua forme: acuta si cronica.

Bronsita acuta dureaza cateva saptamani, in timp ce varianta cronica poate dura luni bune. Bronsita acuta este mult mai raspandita. Ea se vindeca de la sine, iar tratamentele sunt concentrate pe atenuarea simptomelor. Despre aceste tratamente, in cele ce urmeaza.

Cum sa scapi de bronsita. Tratamente de casa:

1. Hidrateaza-te corespunzator. Mentinerea unei hidratari adecvate ajuta organismul functioneze la parametri optimi.. Ar trebui sa bei 8 circa 250 ml de lichid la fiecare doua ore. Astfel, vei reduce congestia, iar functiile organismului nu vor fi slabite. Daca medicul ti-a restrictionat aportul de lichide din cauza altor complicatii medicale, ar trebui sa urmezi instructiunile sale privind hidratarea. O mare parte din acest lichid ar trebui sa fie apa sau alte bauturi cu continut scazut de calorii. Pe langa apa, poti bea ceaiuri, sucuri de lamaie indulcite cu miere si supe slabe. Bauturile calde au si rol de calmare a cgatului , greu incercat de tuse. Nu consuma bauturi cu cofeina sau alcool. Acestea sunt diuretice si provoaca deshidratare.

2. Odihneste-te din plin. Incearca sa dormi cat mai mult posibil. Somnul de cel putin sapte ore pe noapte este indicat. Daca boala te impiedica sa dormi toata noaptea, ar trebui sa te odihnesti , stand intins/a. Somnul este o parte vitala a mentinerii unei functii imunitare puternice. Fara suficienta odihna, corpul va lupta mult mai dificil impotriva virusului.

3. Limiteaza activitatile fizice. Sarcinile de baza sunt de obicei sanatoase, insa nu si cand ai bronsita! Activiteatea moderata/sustinuta poate declansa crize de tuse, uzand sistemul imunitar.

4. Foloseste un umidificator. Lasa umidificatorul deschis peste noapte. . Inspirarea aerului cald si umed va slabi mucusul din caile respiratorii, usurand respiratia si reducand severitatea tusei. Curata umidificatorul conform instructiunilor producatorului. Daca nu cureti aparatul, bacteriile si ciupercile se pot dezvolta in interiorul recipientului de apa si se pot raspandi in aer. Grav este ca aceste bacterii pot complica bronsita. Bacteriile sau ciupercile din aer pot complica bronsita. Nu in ultimul rand, fa bai fierbinti! Aburul produs de apa va functiona la fel ca vaporii produsi de umidificator.

5. Evita iritantii. Poluarea si aerul rece pot inrautati starea. Daca aerul poluat din atmosfera e greu de evitat, macar nu iti mai face rau! Nu mai fuma si evita persoanele care o fac! Fumul este un iritant pulmonar major. Poarta o masca atunci cand stii ca vei fi expus/a la vopsea, produse de curatare de uz casnic, parfum sau alte produse iritante. Iarna, pune masca pe fata, deoarece aerul rece poate restrictiona caile respiratorii, agravand tusea si ingreunand respiratia.

6. Ia medicamente pentru tuse numai cand este necesar. Un sirop de tuse fara prescriptie medicala trebuie utilizat numai daca tusea devine insuportabila. In circumstante obisnuite, tusea trebuie sa fie cat mai productiva posibil, pentru a preveni excesul de mucus sa stagneze in plamani si sa provoace infectii suplimentare. Din acest motiv, siropurile pentru tuse si medicamentele similare nu trebuie utilizate in mod constant pe toata durata bolii. Siropurile pentru tuse sunt de obicei supresoare(impiedica eliminarea mucusului). Ele suprima/restrictioneaza tusea. Astfel, vei tusi mai putin si vei elimina mai putina mucoasa! Daca nu poti dormi din cauza tusei sau daca tusea devine dureroasa, poti alterna un calmant cu alte medicamente pentru ususrarea simtpomelor. Ar fi bine sa consulti medicul inainte de a lua un sirop de tuse, chiar daca nu e nevoie de prescriptie medicala!

7. Foloseste un expectorant. Un expectorant fara prescriptie medicala te va ajuta sa elimini mucusul. Riscul de a dezvolta pneumonie sau alte infectii severe este crescut la pacientii cu bronsita, din cauza cantitatii in exces de mucus. Utilizarea unui expectorant este, adesea, recomandata pentru a elimina acest exces, mai ales daca ai tuse neproductiva.

8. Utilizeaza remedii pe baza de plante. Asigura- te ca discuti cu medicul inainte de a lua astfel de tratamente. Nu exista dovezi stiintifice ca remediile pe baza de plante sunt tratamente eficiente pentru bronsita acuta. S-a dovedit, in schimb, ca nu sunt daunatoare; cu toate acestea, unele studii preliminare au aratat ca geraniumul sud-african ( Pelargonium sidoides ) a oferit rezultate pozitive. Pacientii care au luat acest remediu s-au recuperat mai repede, in comparatie cu cei carora li s-a adminsitrat un palacebo. Racelile obisnuite pot duce la bronsita, asa ca administrarea de remedii pe baza de plante care ajuta la prevenirea racelilor pot preveni aparitia bronsitei! Remediile pe baza de plante care au fost studiate si care au dat rezultate sunt: echinaceea (300 mg de trei ori pe zi), usturoi si ginseng (400 mg/zi).

Cum sa scapi de bronsita. Tratament medical:

1. Antibiotice. Medicul poate prescrie un antibiotic, daca suspecteaza ca se instaleaza o infectie bacteriana. Antibioticele nu sunt utile in tratamentul bronsitei acute de origine virala. In conditii normale, un medic nu prescrie un antibiotic. Bronsita este cel mai frecvent cauzata de un virus, iar antibioticele lupta doar impotriva infectiilor bacteriene. Daca incepI sa tusesti mai mult mucus sau daca mucusul devine mai gros, este posibil sa suferi de o infectie bacteriana. Atunci, intervine antibioticul. Tratamentul dureaza, de obicei, intre 5 si 10 zile.

2. Bronhodilatatoare. Aceste medicamente sunt, in mod uzual, folosite pentru a trata astmul. Pot fi prescrise si in caz de bronsita, daca exista probleme serioase de respiratie. Un bronhodilatator vine, in general, sub forma unui inhalator. Medicamentul este pulverizat direct in tuburile bronsice, eliberand zona prin eliminarea mucusului.

3. Reabilitare pulmonara. Daca suferi de bronsita cronica, vei abea nevoie de terapie pe termen lung pentru a intari plamanii greu pusi la incercare. Reabilitarea pulmonara e un program special de exercitii de respiratie. Un terapeut specialist lucreaza cu tine in mod individual, creand un plan de exercitii care iti va dezvolta capacitatea pulmonara, ajutandu-te, in acelasi timp, sa respiri mai usor.

Important. Bronsita acuta dispare de la sine si nu necesita tratament cu antibiotice, desi tusea poate persista saptamani intregi dupa boala. Tratamentul bronsitei acute se concentreaza pe atenuarea simptomelor si pe odihna, pentru a permite organismului sa se refaca. Nu exista un test clar pentru identificarea bronsitei. De obicei, medicii vor diagnostica bronsita pe baza simptomelor pe care le prezinta pacientul. Tratamentul si recuperarea dupa bronsita acuta au loc, de obicei, la domiciliu, cu exceptia cazului in care apar infectii sau complicatii.

Citeste si: Ce este embolismul pulmonar si cum il previi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Plamanii sunt cel mai frecvent afectati de viroze si de bronsite ce, din pacate, pot degenera in...
Bolile de sezon sunt aproape imposibil de pacalit. Virusurile se inmultesc rapid, asa ca nu prea avem...
Standacillin, forme cu administrare orala, este activa in bolile minore sau semigrave, in masura in care acestea...