Cum sa tratezi dermatita seboreica

Cum sa tratezi dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care afecteaza in mare masura scalpul. Boala poate provoca pete solzoase, piele sau scalp inflamat si matreata persistenta. Se instaleaza in zonele grase ale corpului, cum ar fi scalpul, fata, partile laterale ale nasului, sprancenele, urechile, pleoapele si pieptul.

Dermatita seboreica poate provoca multa frustrare si chiar complexe de inferioritate. Bolnavul va avea reticente in a-si arata zonele afectate(isi acopera capul, de exemplu), de teama preconceptiilor. Oamenii care nu cunosc nimic despre subiect pot considera un om cu dermatita seboireca ca fiind neglijent cu propria igiena. In realitate, dermatita seboreica nu dispare decat cu tratament specific. Asadar, oricat te-ai spala pe cap cu sampon normal nu vei scapa de aceasta afectiune. Din fericire, dermatita seboreica nu e contagioasa.

Dermatita seboreica - simptome:

- matreata solzoasa insotita de prurit;

- cruste galbene, solzoase pe capetele sugarilor (cruste de lapte);

- blefarita (roseata si formatiuni solzoase pe marginile pleoapelor);

- formatiuni solzoase pe ambele parti ale fetei

- pete si piele descuamata pe piept si pe linia parului;

- roseata in pliurile si cutele organelor genitale, axilelor si sub sani

- foliculi de par inflamati pe obraji si in jumatatea superioara a trunchiului.

Dermatita seboreica - cauze. Desi nu s-a putut determina cauza clara a acestei afectiuni, exista cativa factori ce au rol in aparitia sa:

- Malassezia, o ciuperca prezenta pe pielea oricarui om, insa care se inmulteste excesiv la unele persoane;

- nivel prea ridicat de androgeni (un tip de hormoni);

- nivel crescut de sebum;

- o reactie inflamatorie;

- factori genetici (dermatita prezenta in familie)

- stres;

- clima uscata si rece;

- lotiuni pe baza de alcool;

- alte boli ale pielii, inclusiv rozacee, psoriazis si acnee.

Dermatita seboreica - tratament. Exista sampoane, creme si lotiuni speciale. Poti folosi aceste produse fara prescriptie medicala. Unele se gasesc la liber in farmacii. Daca nu functioneaza, medicul iti va prescrie o reteta dintre urmatoarele:

- geluri antifungice, creme, lotiuni, spume sau sampoane utilizate alternativ alaturi de un alt medicament. Poate fi un produs cu 2% ketoconazol sau 1% ciclopirox. Ketoconazolul poate agrava uscarea parului si poate creste riscul de rupere al parului. Pentru atenuarea efectului, se poate utiliza o data pe saptamana impreuna cu un balsam hidratant.

- creme, lotiuni, sampoane sau unguente care controleaza inflamatia. De obicei, sn presscrise preparate topice pe baza de corticosteroid ce se aplica pe zona afectata .Foloseste produsul doar la recomandarea unui dermatolog. De asemenea, sunt utile cremele cu un inhibitor de calcineurina, cum ar fi tacrolimus sau pimecrolimus. Acestea au mai putine efecte secundare decat corticosteroizii. Din pacate, exista si riscuri: unii specialisti au gasit o posibila asociere a acestora cu cancerul cutanat. Mai mult, tacrolimus si pimecrolimus au un cost mai ridicat decat formulele topice cu corticosteroizi.

- medicamente antifungice administrate sub forma de tablete. Daca niciunul dintre tratamentele de mai sus nu functioneaza, dermatologul va prescrie un medicament antifungic sub forma de comprimate.

Citeste si: De ce apare matreata si cum sa o tratezi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Protopic si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Protopic este un...
Citeste prospectul produsului Nizoral, 2% sampon si afla pentru ce este indicat si cum se foloseste. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Elidel 10 mg/g crema si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...