Cum sa tratezi o infectie a buricului

Cum sa tratezi o infectie a buricului

Buricul(ombilicul, in termeni medicali) este cicatricea care ramane dupa ruperea cordonului ombilical al unui nou-nascut. Acesta se prezinta sub forma unei cavitati in zona mediana a abdomenului. Uneori, din pacate,  buricul se poate infecta! Igiena precara, un piercing sau purtarea anumitor tipuri de haine sunt cauzele frecvente ale unei astfel de infectii!

Infectiile in buric nu sunt foarte frecvente. De asemenea, in cele mai multe cazuri, se vindeca rapid! E nevoie, insa, de un tratament corespunzator: igiena corecta si utilizarea unui antibiotic(oral sau crema). Iata tot ce trebuie sa stii despre o infectie ombilicala!

Simptome ale unei infectii de la nivelul buricului:

Scurgeri. Majoritatea infectiilor bacteriene ale buricului sunt insotite de o scurgere lichida. Aceasta poate aparea in interiorul buricului sau in preajma acestuia. In cele mai multe cazuri, scurgerea are un aspect usor galbui . Buricul infectat poate, de asemenea, sa se umfle. Pot aparea si dureri zonale.

Piele rosie in jurul buricului. Vorbim despre un semn comun al unei infectii fungice a buricului. Pielea infectata, devine rosie, prezinta mancarime si uneoir dureri. Nu te scaprina in zona afectata, deoarece risti sa raspandesti si sa agravezi infectia! Daca observi dungi rosii care se extind de la buric inspre abdomen, mergi la medic! Infectia se extinde!

Eruptie cutanata uscata centrata in jurul buricului. Infectiile fungice si cu drojdie din buric produc adesea o eruptie cutanata crescuta. Aceasta se poate dezvolta cu umflaturi si poate provoca dureri. Poate fi, de asemenea, compacta sau poate sa apara in doua, trei zone diferite de langa buric. Nu atinge/scarpina eruptia. Vei agrava situatia!

Febra. Pe masura ce o infectie a buricului se agraveaza, probabil ca iti va creste febra. Aceasta se instaleaza impreuna cu alte simptome( eruptie cutanata, scurgere de la buric, frisoane, senzatie de frig, letargie si piele sensibila)

Cum sa actionezi in cazul unei infectii a buricului:

Mergi la medic. Daca nu ai febra si dureri, poti fi linistit/a! In 2-3 zile, infectia va disparea de la sine! In schimb, daca simptomele se agraveaza, mergi la medicul de familie. In functie de gravitate, acesta iti va prescrie un tratament sau te va trimite la specialistul dermatolog!

Aplica un unguent/ o crema cu antibiotice. Daca infectia buricului este cauzata de bacterii, medicul medicul iti va prescrie o crema cu antibiotice. Aceasta se va aplica pe zona afectata de 2 - 3 ori pe zi, pe o perioada de aproximativ o saptamana. Infectia si orice durere asociata ar trebui sa dispara pe masura ce aplici crema. Spala-te bine pe maini, inainte de a aplica unguentul! De asemenea, e indicat sa folosest manusi chirurgicale, in timp ce aplici crema. Doar asa ai siguranta ca nu vei raspandi infectia!

Aplica o crema antifungica, daca infectia este cauzata de o ciuperca. In acest caz, medicul iti va prescrie o crema/un unguent antifungic. Aplic-o conform instructiunilor, intinzand-o pe pielea rosie, descuamata din jurul buricului. Nu uita de igiena: maini curate si protejate de manusi, in timpul aplicarii cremei.unguentului! Spala-te, de asemenea, pe maini si dupa aplicare!

Cum sa previi infectiile de la nivelul buricului:

Fa un dus zilnic. E cea mai eficienta metoda de a pastra pielea din buric si din jurula cestuia curata! Foloseste un sapun soft, o carpa moale si apa calda pentru a curata bine zona! Nu aplica lotiunea de dupa(daca folsoesti asa ceva) in buric, deoarece poti favoriza dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, pentru a evita posibile infectii, nu folosi prosopul impreuna cu altcineva(sotul/sotia, de exemplu). La fel de important estre sa igienizezi dusul/cada, dupa fiecare spalare. Spala suprafata cu o solutie formata din 120 ml de inalbitor si 3,8 litri de apa.

Maseaza buricul cu apa sarata. Un buric mai adanc trebuie tratat astfel! Amesteca o lingura de sare de masa cu (240 ml de apa calda. Apoi, inmoaie un deget in solutie si imediat maseaza cu acel deget interiorul buricului! Ar trebui sa faci asta o data pe zi, pentru a tine bacteriile si ciupercile departe!

Cum sa tratezi o infectie a buricului provocata de piercing:

Atentie la dungile rosii si la durerile ascutite din zona piercing-ului. Poate dura cateva zile sa apara o infectie, dupa ce ti-a fost perforat buricul. Daca ti-a fost strapuns buricul recent si observi aceste simptome, probabil a aparut o infectie . Daca ti-ai facut piercingul la un profesionist, acesta iti va oferi instructiuni despre cum sa ingrijesti zona.

Consulta un medic, daca simptomele infectiei nu dispar in 3-4 zile. Infectiile minore in urma unui piercing, de obicei, dispar de la sine, atata timp cat piercing-ul este pastrat curat. Daca, in schimb, au trecut mai mult de 4 zile si mai simti dureri in buric , iar zonaeste inca rosie, fa o programare la medic. Cel mai probabil, vei primi un antibiotic pentru a scapa de infecti.

Mentine igiena piercing-ului. Nu scoate piercing-ul din locul sau, macar doua luni de la momentul in care l-ai facut! Altfel, risti contaminarea cu diverse bacterii. Spala zpna zilnic cu apa si sapun pentru a elimina orice bacterie. Daca te temi de o reinfectare, incearca sa porti haine mai largi. Cele stramte nu permit uscarea buricului si pot astfel favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Citeste si: Buricul, cea mai murdara parte a corpului. Afla cum sa il cureti! 

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...