Cum sa tratezi psoriazisul. 3 metode naturale

Cum sa tratezi psoriazisul. 3 metode naturale

Psoriazisul este o afectiune comuna a pielii, care se manifesta prin cresterea prea rapida a celulelor pielii. Astfel, apar pete proeminente, albe, argintii sau rosii in anumite zone ale corpului(scalp, coate, maini etc). Nu exista un remediu pentru aceasta boala autoimuna, insa exista tratamente de ameliorare. In primul rand, trebuie sa contactezi medicul dermatolog, daca sesizezi astfel de modificari la nivelul pielii! Apoi, ai la indemana medicina alternativa, cu modalitati naturale de ameliorare a simptomelor.

Cum sa tratezi psoriazisul. Trei metode naturale. Metoda 1- medicina alternativa:

1. Stai la soare 20 minute pe zi, pentru a hrani pielea cu vitamina D. Terapia cu lumina te poate ajuta sa calmezi simptomele psoriazisului, Atentie, insa! Expunerea prelungita la soare va agrava psoriazisul:

- adreseaza-te medicului, inainte de a incerca terapia cu lumina solara;

- unele medicamente si creme topice pe care le utilizezi pentru a trata psoriazisul pot creste riscul de arsuri solare. Acete creme sunt: gudron de carbune, tazaroten, pimecrolimus (Elidel) si tacrolimus (Protopic);

- incepe terapia cu lumina solara, iesind 5-10 minute pe zi. Apoi, creste perioada cu 5 minute. Nu sta mai mult de 20 minute/zi in lumina soarelui!

- daca ai o deficienta de vitamina D, razele soarelui s-ar putea sa nu fie suficiente. In aceasta situatie, medicul iti va oferi un supliment.

2. Foloseste aloe vera pentru a reduce roseata, mancarimea, descuamarea si inflamatia. Poti folosi gelul de la o planta de aloe vera sau poti cumpara o crema de aloe vera fara prescriptie medicala. Aplica respectiva crema peste eruptia cutanata, de doua ori pe zi timp de cel putin o luna:

- adreseaza-te medicului, inainte de a utiliza crema cu aloe vera. Urmeaza toate instructiunile de pe ambalaj;

- alege crema cu cea mai mare concentratie de aloe vera;

- dacai ai o planta de aloe vera, desfac o frunza si toarna gelul din interiorul acesteia peste eruptia cutanata. Apoi, freaca.

3. Aplica o crema cu capsaicina, pentru ameliorarea simptomelor. Capsaicina, care se gaseste in ardeii iuti, poate ameliora mancarimea, descuamarea, iritatia si roseata. Nu ai nevoie de prescriptie medicala pentur o astfel de crema. Utilizeaza crema o data sau de doua ori pe zi. Crema cu capsaicina poate provoca arsuri, usturime, mancarime si roseata, imediat dupa aplicare. Totusi, aceste efecte secundare dispar, de obicei, la scurt timp dupa aplicare;

4. Aplica o crema topica de struguri de Oregon 10%. Strugurii de Oregon reduc inflamatia si pot ameliora alte simptome ale psoriazisului. Asta pentru ca au capacitatea sa reduca viteza de crestere a celulelor pielii, ceea ce inseamna ca eruptia cutanata nu se mia dezvolta rapid. Aplica o cantitate mica de crema direct pe eruptia cutanata, de doua ori pe zi:

- discuta cu medicul dermatolog, inainte de a utiliza o crema de struguri de Oregon;

- strugurii de Oregon sunt considerati siguri, insa pot provoca efecte secundare. Daca ai senzatie de mancarime, arsuri, iritatii sau o reactie alergica, nu mai folosi crema!

- creme topice cu struguri dr Oregon se gasesc in orice farmacie.

5. Trateaza crizele cu otet de mere, de 2-4 ori pe saptamana. Otetul de mere actioneaza ca un antiseptic natural. Poate reduce mancarimea si descuamarea. Este deosebit de util pentru psoriazisul de pe scalp. Totusi, nu-l aplica pielea deteriorata, deoarece poate provoca durere si iritarea ranilor. Alege otet de mere nefiltrat, organic. Daca otetul de mere iti irita pielea, nu-l mai folosi! Ca alternativa, poti dilua otetul cu apa(doua parti egale).

6. Utilizeaza gudron de carbune. Poti cumpara, fara prescriptie medicala, creme, sampoane si produse de baie care contin gudron de carbune :

- citeste eticheta si utilizeaza produsul conform instructiunilor;

- nu uita ca produsele din gudron de carbune pot avea un miros puternic, neplacut;

- un astfel de produs poate irita pielea, daca ai sensibilitate la gudronul de carbune;

- nu folosi un produs cu gudron de carbune cu o concentratie mai mare de 5%!

7. Aplica uleiuri pe eruptiile cutanate. Uleiurile naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor(descuamarea si mancarimea). Uleiul de cocos, de exemplu, este util pentru tratarea eruptiilor cutanate. Poti adauga un ulei esential, daca doresti. Aplica uleiul de cocos direct pe eruptia cutanata, de 2-3 ori pe zi:

- alte uleiuri esentiale care pot ameliora simptomele de psoriazis sunt: uleiul de arbore de ceai, uleiul de primula, musetelul si uleiul de bergamota;

- foloseste un singur ulei;

- adauga cateva picaturi de ulei esential intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiulde cocos. Ai grija, totusi@ Uleiul esential poate irita pielea si agrava psoriazisul, daca nu il diluezi!

Cum sa tratezi psoriazisul. 3 metode naturale. Metoda 2 – dieta potrivita:

1. Alege alimente antiinflamatoare. Unele alimente reduc inflamatia din organism, ceea ce inseamna ca psoriazisul se va dezvolta mai greu. Consuma mese cu produse proaspete, peste gras, fasole, nuci si leguminoase. Gateste folosind uleiuri sanatoase si asezoneaza preparatele cu ierburi proaspete si condimente. Nu uita sa consumi si fructe:

- cele mai bune legume pentru persoanele cu psoriazis sunt: verdeturi cu frunze, broccoli, sfecla, telina, varza, morcovi, mazare, varza de Bruxelles si rosii;

- uleiurile sanatoase includ uleiul de masline, uleiul din seminte de borage, uleiul de floarea soarelui, uleiul de sofran, uleiul de samburi de struguri si uleiul de avocado;

- ierburile antiinflamatoare sunt: piperul cayenne, ghimbirul, cuisoarele si turmericul.

2. Creste aportul de alimente bogate in acizi grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 ajuta la reducerea inflamatiei din organism si automat se reduce riscul de eruptii. De asemenea, acesti acizi sustin sistemul imunitar. Consuma alimente bogate in omega-3, de cel putin 3-4 ori pe saptamana:

- sursele bune de omega-3 includ pestele gras (cum ar fi somonul, codul sau halibutul), nucile, uleiurile vegetale, semintele de in, uleiul de in si legumele cu frunze;

- poti lua si un supliment cu ulei de peste omega-3. Fa asta doar dupa ce discuti cu medicul!

3. Elimina carnea rosie din dieta. Carnea rosie poate declansa crize de psoriazis, deoarece provoaca inflamatie in organism! In schimb, consuma proteine mai slabe precum puiul, pestele, tofu si fasolea. Daca nu poti renunta la carne rosie, alege carne mai putin grasa( muschi de exemplu)..

4 . Renunta la alimentele procesate. Alimentele procesate sunt bogate in sodiu, zahar si grasimi trans, care declanseaza inflamatia in organism. Stai departe de produse de panificatie, gustari ambalate, supe conservate si mezeluri. Consuma, in schimb, alimente proaspete. Desi sunt usor procesate, carnea congelata, legumele congelate si cerealele integrale pot fi benefice pentru sanatatea ta.

5. Evita consumul de zahar rafinat. De asemenea, zaharul poate provoca inflamatii, asa ca este important sa-l consumi cu masura(cat mai putin!). Scoate, asadar, din alimentatie produsele de copt, bomboanele, inghetata si alte delicii. Cand vrei un rasfat delicios, opteaza pentru un fruct in loc de o gustare cu zahar.

6. Elimina lactatele, daca acestea declanseaza simptomele. Ina cest caz, poti consuma laptede soia sau lapte de migdale. Pe langa inlocuitorii de lapte, poti introduce in dieta si iaurt fara lapte. Trebuie sa stii ca nu toate persoanele care sufera de psoriazis are probleme din cauza consumului de lacatate! Daca nu afecteaza, lactatele sunt o parte sanatoasa a dietei.

7. Consuma probiotice, pentru aimbunatati imunitatea. Asa cum scriam la inceputul acestui articol,psoriazisul este o boala autoimuna, asa ca un sistem imunitar sanatos poate reduce crizele. Probioticele ajuta la echilibrarea bacteriilor sanatoase din organism. Le poti gasi in iaurt si alimente fermentate. Ca alternativa, poti lua un supliment de probiotice. Daca poti manca iaurt fara sa va declanezi psoriazisul, e mai simplu sa obtii aportul de probiotice. Alte alimente fermentate sanatoase sunt: varza murata, kimchi, kombucha, miso, tempeh si chefir.

8. Introdu turmericul in dieta. Turmericul este plin de antioxidanti, ameliorand inflamatia din organism. Poti adauga turmeric in mute feluri de mancare. Daca nu iti place gustul turmericului, il poti lua din suplimente alimentare.

9. Bea 2,7 litri de apa pe zi. Apa creeaza un proces natural de detoxificare a organismului. De cata apa ai nevoie zilnic vdepinde de varsta, de sex si de nivelul de activitate. Daca ti-e sete sau ruina e inchisa de un galben inchis, bea apa sau alte lichide sanatoase! E semn ca esti deshidratat/a! In general, femeile au nevoie de aproximativ 2,7 litrii de apa in fiecare zi, in timp ce barbatii au nevoie de 3,7 litri de apa in aceeasi perioada. Nu trebuie sa bei doar apa! Lichidele precum ceaiul, sucul natural sau smoothie-urile contribuie la aportul de apa.

Cum sa tratezi psoriazisul. 3 metode naturale. Metoda 3 - schimbarea stilului de viata:

1. Evita declansatorii de psoriazis. Stai departe de activitati, alimente si substante care agraveaza psoriazisul. Cand ai o criza, noteaza ce ai mancat, pentru a evita neplacerile pe viitor. Exista declansatori comuni de psoriazis:

- ranirea pielii, prinscarpinare si frecare excesiva;

- supraexpunerea la soare;

- stres;

- fumat;

- anumite infectii, cum ar fi streptococul, bronsita sau amigdalita. Protejeaza-te, spalandu-te pe maini in mod regulat si evitand pe cat posibil contactul cu persoanele bolnave.

2. Protejeaza-ti pielea de soare. Desi lumina soarelui te poate ajuta, ea este nociva daca petreci mai mult de 20 minute in bataia sa. Ia urmatoarele masuri de precautie cand te afli in aer liber:

- poarta o palarie mare, pentru a va proteja scalpul si fata;

- aplica o protectie solara cu spectru larg, fara parfum, in special pe pielea neafectata de psoriazis.

- poarta ochelari de soare.

3. Hidratreaza pielea zilnic. Utilizeaza o crema hidratanta grea, pe baza de ulei, fara parfum. Aplica aceasta crema pe intregul corp, imediat dupa baie/dus. In timpul iernii, aplica crema hidratanta de doua ori pe zi, daca pielea este uscata.

4. Fa bai zilnice in loc de dusuri. Inmuierea pielii in apa din cada poate ajuta la ameliorarea descuamarii eruptiei cutanate si la calmarea tesutului. Spalat pielea cu un sapun care contine grasimi sau uleiuri. Apoi, fa o baie calda si adaugati 120 ml de ulei de baie, 85 g)de fulgi de ovaz coloidal sau 110 g de saruri Epsom. Intra in apa timp de 10 minute, apoi clateste-te.

5. Fa yoga zilnic pentru a reduce inflamatia si stresul. Inflamatia si stresul pot agrava psoriazisul sau pot declansa crize. Yoga poate ajuta la calmarea raspunsului inflamator al organismului. In plus, ajuta la ameliorarea stresului! Invata cateva exercitii de yoga si fa-le in fiecare seara.

6. Gestioneaza stresul. Stresul agraveaza psoriazisul si poate declansa crize. Din fericire, poti invata sa faci fata situatiilor stresante! Iata cateva modalitati excelente de a te elibera de stres:

- fa un exercitiu usor timp de 30 minute pe zi, cum ar fi plimbatul pe jos, inotul sau yoga;

- mediteaza cel putin 10 minute pe zi;

- fa lucruri creativ, cum ar fi desenatul, pictatul sau tricotatul;

- pune-ti hobby-urile in practica;

- comunica cu prietenii.

7. Evita consumul de alcool. Alcoolul poate interfera cu tratamentele pentru psoriazis, facandu-le ineficiente.

8. Renunta la fumat. Tutunul poate declansa psoriazisul si poate agrava simptomele. Renuntarea la fumat poate fi extrem de dificila. Discuta cu medicul despre metodele de renuntare, printre care se afla:

- guma cu nicotina;

- plasturi cu nicotina;

- medicamente pe baza de reteta;

- consiliere.

Citeste si: Psoriazis. Care sunt cele mai frecvente simptome?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Stelara si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Stelara este o...
Citeste prospectul medicamentului Meladinine, solutie si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Psoriazis,...
Citeste prospectul medicamentului Meladinine, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Psoriazis,...