Cum sa va luati pulsul prin intermediul arterelor femurala, carotida si radiala

Cum sa va luati pulsul prin intermediul arterelor femurala, carotida si radiala

Exista multe locatii in corpul uman, unde se poate simti pulsul. Acesta reprezinta presiunea sangelui, generata de contractarea muschilor inimii si reflecta ritmul, frecventa si puterea contractiilor acesteia.

Cand va luati pulsul, trebuie sa tineti cont de urmatoarele lucruri:

- sa nu utilizati degetul mare, deoarece are un puls propriu, lucru care va poate induce in eroare. Acest lucru poate crea confuzie cand luati pulsul altcuiva.

- pentru a evita confuziile, utilizati intotdeaua degetul aratator sau cel mijlociu.

- trebuie, de asemenea, sa faceti diferenta intre pulsul central si cel periferic. Pulsul central include arterele carotida si femurala, care hranesc direct artera aorta, acest puls fiind mai precis decat cel periferic. Exista persoane care nu au puls periferic, acest lucru indicand un caz de tensiune prea mica, necesitand tratament medical.

Daca luati pulsul cu ajutorul arterei carotide, trebuie sa fiti foarte atenti sa nu aplicati o presiune prea mare, deoarece aceasta poate dauna persoanei in cauza, datorita faptului ca aceasta are legatura cu creierul.

Iata unele dintre cele mai frecvente si sigure locatii, de unde va puteti lua, cu usurinta, pulsul:

1

Artera carotida. Aceasta este pozitionata vertical, pe ambele parti ale gatului. Pentru a va lua pulsul cu ajutorul carotidei, pozitionati-va varful degetului aratator pe gat, sub maxilar, la jumatatea distantei dintre ureche si barbie.

2

Artera femurala. Aceasta porneste din abdomen, unde se bifurca aorta. O puteti simti in zona inghinala, intre abdomen si coapsa. Gasiti osul pelvian, apoi miscati-va degetele inspre picior, pentru a gasi artera femurala in zona inghinala.

3

Artera radiala. Acesta este punctul cel mai comun din care putem lua pulsul cuiva. Ea se gaseste in interiorul sau exteriorul palmei, la baza degetului mare, deasupra incheieturii. Pentru a va lua pulsul, puneti degetele intre tendoanele antebratului, la baza degetului mare, chiar pe incheietura. Asigurati-va ca un deget e mai aproape de palma, decat celalat si ca ambele sunt verticale pe incheietura. Ar trebui sa simtiti un puls puternic in acel loc.

4

Artera brahiala. Aceasta poate fi greu de gasit, mai ales in cazul oamenilor cu musculatura extrem de dezvoltata. Puneti-va degetele intre umar si cot, la mijlocul bratului, intre biceps si triceps. Daca pozitionati degetele la mijlocul bratului, la jumatatea distantei dintre umar si cot, inseamna ca ati gasit-o. Ca sa luati pulsul, apasati cu degetele, evitand muschiul.

5

Artera dorsala a piciorului. Aceasta se gaseste pe laba piciorului, pe laterala degetului mare. Ca sa o gasiti, puneti-va degetele intre baza degetului mare si celui de-al doilea deget, trasand o linie pana la jumatatea distantei inpre glezna. Ca si in cazul arterei radiale, degetele ar trebui sa fie pozitionate vertical intre degete si glezna.

Daca stiti cum sa va luati pulsul, acest lucru va poate fi extrem de folositor, mai ales daca faceti exercitii fizice. Nu folositi, niciodata, insa, degetul mare pentru a lua pulsul, este indicat sa folositi degetul aratator si cel mijlociu.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hipotensiunea presupune o scadere evidenta a tensiunii arteriale, pe care bolnavul o resimte prin: starea de ameteala,...
Pulsul reprezinta acea miscare fiziologica ritmica de dilatare si de contractare a peretilor arterelor, determinata de cresterea...
Verificarea pulsului va ajuta sa aflati ritmul cardiac fara echipamente speciale. Acest lucru poate fi folositor daca...