Camping pe vreme ploioasa

Camping pe vreme ploioasa

Organizarea unui camping pe vreme ploioasa este o adevarata aventura pentru turistii care se cazeaza in corturi. Daca tabara este amplasata intr-o zona unde ploua frecvent, excursia se poate transforma intr-o experienta neplacuta atunci cand apa se infiltreaza in corturi si formeaza balti veritabile. Vantul puternic si ploaia de lunga durata slabesc rezistenta cortului si in loc sa te bucuri de o vacanta de neuitat, campingul in ploaie te face sa te simti mizerabil si la propriu si la figurat.

Si totusi, ca sa profiti de focurile de tabara si sa te bucuri de excursie, iata un mic ghid care te va invata pas cu pas ce masuri sa iei pe durata unei vacante petrecute  in cort, chiar si atunci cand ploaia isi face de cap.

1

Alege anticipat locatia de camping. Ia in considerare clima si conditiile atmosferice prezente in intervalul fixat pentru excursie. Imbraca-te adecvat si nu uita sa asculti prognoza meteo chiar inainte sa iti pregatesti bagajele. Incearca sa pleci in sezonul cald, cand sansele de precipitatii sunt reduse.

2

Cumpara cortul potrivit. Alege un cort confectionat dintr-un material impermeabil, prevazut cu acoperis care previne stropirea cu noroi in interior. Citeste eticheta si tine cont de avantajele si dezavantajele produsului vizat.

3

Alege un cort rezistent, care are cusaturi bine sigilate. Pentru a sta la adapost de vremea rea, se cuvine sa verifici toate cusaturile prin care este posibil sa aiba apa acces in cort. Nu cumpara un cort care prezinta anumite defectiuni de fabricatie, are rupturi, crapaturi si nu se monteaza conform indicatiilor de pe ambalaj. Inainte de a-l achizitiona, solicita lucratorului comercial sa il asambleze.

4

Monteaza cortul conform indicatiilor de pe ambalaj si cere ajutorul prietenilor daca intampini greutati. Testeaza modul in care se deschise si se inchide cortul inainte sa pleci in excursie ca sa nu intampini surprize, gen gauri si alte defecte de fabricatie.

5

Nu sapa santuri in jurul cortului. Recurge la acest procedeu doar daca zona de camping este de pietris sau nisip si exista riscul sa intre apa in cort.

6

Locul in care ridici cortul este primordial. Primul pas spre organizarea unui camping reusit consta in alegerea terenului potrivit pentru desfasurarea focului de tabara. Ai grija la pante, unghiuri, crestaturi, pamant moale si alte inconveniente cum ar fi dunele de nisip. Evita orice zona cu semne de inundatii vechi, zone strict interzise sau moloz daca vrei sa scapi de inundatiile provocate de eventualele furtuni. Nu te avanta in paduri periculoase, frecventate de ursi sau alte animale salbatice.

7

Utilizeaza o prelata, o rogojina sau alt acoperamant care protejeaza cortul de ploaie. Chiar daca ai un cort rezistent, o protectie suplimentara nu strica niciodata. Pune-te la adapost si acopera cortul cu o prelata.  Incearca sa folosesti ceva similar si la sol pentru ca sa nu te uzi in caz de ploaie.

8

Asigura-te ca exista o ventilatie corespunzatoare in cort. Aerul trebuie sa circule permanent in cort. In caz contrar se formeaza condens. Tine minte ca o buna ventilatie in cort inseamna mai putin condens si mai mult aer proaspat.

9

Ia cu tine mai multe prosoape care absorb rapid umezeala. Cand pleci la drum cu cortul, include in bagajul de mana un set de prosoape hidrofobe care absorb repede apa. Daca apa se acumuleaza in cort in cantitati mari, absoarbe lichidul din cort cu aceste prosoape si stoarce-le afara. Investigheaza cauza scurgerilor de apa si acopera cu un plastic sau o prelata eventualele fisuri care lasa apa sa patrunda in cort.

10

Pastreaza intr-un sac impermeabil un schimb de haine curate, in caz ca ai ghinionul ca totul sa fie ud in cort dupa o ploaie zdravana. Pune in bagaj mai multe seturi de haine mai groase si daca este frig, nu uita manusile, caciula si fularul acasa. Ia cu tine un sac de dormit suplimentar si pastreaza hainele de schimb in el. In acest fel vei avea la indemana mereu un schimb de haine curat si uscat.

11

Cand esti blocat in cort toata ziua din cauza vremii nefavorabile, ai grija sa iei cu tine ceva care sa te mentina ocupat. Jocurile de societate, cartile si jurnalele in care iti poti nota gandurile sunt ideale atunci cand organizezi impreuna cu prietenii un foc de tabara. Ia cu tine un Ipod Touch sau orice alt obiect care te distreaza sau face ca timpul sa zboare mai usor, fara sa te plictisesti atunci cand esti blocat in cort.

12

Alege dimensiunea potrivita pentru cort in functie de durata calatoriei. Daca pleci intr-o excursie de 2-3 zile si inca nu te-ai hotarat ce tip de cort sa cumperi, mizeaza pe unul mic, usor de montat si de transportat. In schimb, pentru o vacanta in toata regula, este necesar un cort mare in care iti poti pastra lucrurile fara sa le inghesui.

13

Cort de sezon. Asa cum in cazul masinilor exista roti de iarna si roti de vara si in cazul corturilor, cumparatorii pot opta pentru un cort mai subtire, de vara sau unul de iarna, care poate fi luat in calatorii tot timpul anului. Acesta din urma este mai rezistent la vant si la zapezi, insa are dezavantajul ca prin el circula aerul mai greu. Din acest motiv cortul de iarna nu este recomandat excursionistilor care prefera  cazarea in camping in sezonul cald.

14

La plecare, ai grija cum strangi cortul. O data montat, cortul trebuie strans in momentul in care vacanta de tip camping a luat sfarsit sau iti muti tabara in alt loc. Inainte de a pleca spre casa ori spre vreun hotel, in caz de vreme naprasnica, cortul trebuie uscat daca este ud. Lasa-l la soare sa se zvante imediat cum ai ajuns intr-un loc insorit pentru ca un cort depozitat in stare umeda poate sa mucegaiasca.

Cu cat reusesti sa feresti mai bine cortul de ploaie si umezeala cu atat mai bine. Si ca sa te asiguri ca dormi intr-un mediu uscat, ia in excursie saci de dormit si chiar paturi pliante, transformabile in scaune. Pentru orice alte detalii, mergi la un magazin specializat in articole de camping si explica la fata locului ce asteptari ai de la o excursie cu cortul.

La final povesteste-ti experienta, iar daca a fost una reusita spune-le si celorlalti excursionisti care organizeaza focuri de tabara cum sa se fereasca de ploaie atunci cand vremea este instabila.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Excursia cu cortul este o adevarata aventura dar, pentru a fi o experienta sigura si distractiva, trebuie...
Ai plecat intr-o excursie cu cortul. Esti singur in padure. Mergi si te bucuri de aceasta excursie...
Cunoscut si sub numele de Tara Sfanta, Israelul este o tara deosebit de frumoasa cu iesire la...