Cum sa identifici un site care dezinformeaza. Studiu NATO

Cum sa identifici un site care dezinformeaza. Studiu NATO

Dezinformarea sau informarea gresita a fost intotdeauna o arma a manipularii. De la astfel de tactici mediatice s-a ajuns la razboaie, la schimbari de presedinti, la ura interetnica etc. Din pacate, evolutia umana nu poate exclude dezinformarea. Cei care o folosesc nu pot razbi altfel.

Un studiu realizat recent de un grup de profesori de la University of Arkansas at Little Rock, in colaborare cu specialisti de la Centrul de Excelenta pentru Comunicatii Strategice al NATO indica faptul ca dezinformarea e la fel de puternica precum in trecut, desi e discontinua la nivel tactic. Mai exact, nu se mai pune accent pe crearea de povesti false, ci pe cantitate. Oricat de putin credibile ar fi, informatiile au efect in discursul public, daca apar pe nenumarate surse, ce sunt apoi raspandite chiar si de apropiatii nostri. Obiectivul este atins de creatorii dezinformarii, deoarece tindem sa ii creditam pe cei din jurul nostru, fara sa mai analizam critic continutul postat de ei.

In cadrul aceluiasi studiu s-a alcatuit si un set de metode prin care cititorii din mediul online pot sa testeze sau sa recunoasca site-urile sau blogurile suspecte ca difuzeaza materiale din categoria dezinformarii.

1. Verifica sectiunea de contact a site-ului, precum si o eventuala casuta redactionala - o sectiune in care sunt listate numele autorilor ce publica articole pe respectivul site. De obicei, site-urile ce folosesc dezinformarea nu au date de contact si nici caseta cu autorii articolelor.

2. Nu te lasa furat de titlu. Citeste tot articolul. Pentru a pacali cititorul, site-urile fantomatice dau titluri spectaculoase, deloc conforme cu realitatea. Invata sa citesti si articolul. In cateva zile, iti vei da seama de natura acelui site si te vei obisnui sa nu mai iei in seama articolele scrise acolo. Nici macar nu vei mai da click!

3. Urmareste detaliile URL-urilor, calitatea scriiturii si a imaginilor. Unele site-uri folosesc brandu-uri mari, care nuau nicio legatura cu site-ul respectiv, doar pentru a castiga increderea cititorilor. Acestia vor asocia continutul cu increderea in respectivul brand.

4. Compara detaliile articolului cu alte informatii despre acelasi subiect, publicat de surse verificate.

5. Cauta articolul pe Google sau pe Bing. Asa verfici daca nu este postat si pe alte site-uri.

6. Verifica noutatea. E posibil ca textul sa fie mai vechi, dar sa fie republicat pentru a modifica perceptia fata de un eveniment recent.

7. Verifica si comentariile postate la materialele suspecte. E foarte posibil ca unii comentatori sa indice imediat ca o stire este falsa sau ca un subiect contine dezinformari.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te uiti la orizont intr- o dupa-amiaza perfect normala si observi ca cerul straluceste intr-o nuanta ciudata...
Firefox este unul dintre cele mai populare browsere, in prezent, avand o serie de caracteristici, optiuni, teme...