De ce dorm japonezii pe podea. 5 motive sa incerci acest stil de viata

De ce dorm japonezii pe podea. 5 motive sa incerci acest stil de viata

Daca ai crescut intr-o tara europeana, cel mai mai probabil esti obisnuit sa dormi intr-un pat moale si confortabil. Daca mergi, insa, in Japonia, vei descoperi, cu uimire, ca oamenii din aceasta tara dorm pe podea. Stilul nu e intamplator. Tine de traditie, de economisirea spatiului in apartamente mici si de beneficiile pentru sanatate! Nu o e gluma. Somnul la podea e sanatos!

De ce e bine sa dormi pe podea:

Se amelioreaza durerile de spate. Somnul pe o suprafata tare, plana este benefic pentru spatele tau. Durerile persistente pot disparea in cateva zile! Explicatia? Un pat moale este confortabil, insa si periculos. In timp, vei face gaura in saltea, cum spunem noi, romanii, iar coloana va avea de suferit, curbandu-se si provocand dureri de spate! De fapt, medicii recomanda chiar sa atasezi un placaj de lemn sub o saltea prea moale, tocmai pentru a nu dormi in pozitii nefiresti!

Imbunatatesti postura. Daca dormi in pozitia corecta si coloana vertebrala obtine sprijinul adecvat, va fi mult mai simplu sa pastrezi spatele drept in timpul zilei. Practic, somnul la podea te va ajuta sa rezolvi problemele de postura, deoarece atunci cand spatele nu doare, nici nu simti nevoia de a te ghemui.

Imbunatatesti circulatia sangelui. Cand dormi pe podea, fluxul sanguin se imbunatateste, deoarece greutatea corporala este distribuita uniform. Astfel, pui o presiune mai mica asupra diferitelor parti ale organismului. Mai mult, somnul intr-o pozitie naturala impiedica aparitia amortelilor si furnicaturilor cauzate de o circulatie slaba. De exemplu, daca dormi ghemuit, sangele circula, apoi se intoarce in inima, putand sa provoace cheaguri sau chiar vene varicoase.

Te vei trezi la timp. Sigur ca e foarte confortabil sa dormi pe moale, insa nu si eficient. Daca te trezesti greu chiar si dupa ce suna alarma, ar fi cazul sa incerci odihna la podea! Vei avea parte de calitatea potrivita a somnului si nici nu vei mai simti nevoia sa lenevesti peste masura, riscand sa intarzii la serviciu!

Vei economisi. Un pat costa, indiferent cat de mic ar fi. Sa dormi pe podea, in schimb, nu costa nimic!

Nu e usor de dormit pe podea si desi acest stil este sanatos pentru cei mai multi, el nu se potriveste chiar oricui! Iata cine ar trebui sa evite dormitul pe podea:

- persoanele care sufera de alergii. Oricata curatenie ai face, podeaua colecteaza murdarie si praf. Daca ai alergii, nu dormi pe jos! Vei experimenta neplaceri precum nas infundat si tuse;

- persoanele cu boli osoase. Daca suferi de o tulburare osoasa grava, nu dormi pe podea, deoarece vei inrautati situatia! Presiunea asupra articulatiilor va fi mai mare si astfel pot aparea complicatiile!

- persoanele in varsta. Mobilitatea scade odata cu varsta. Astfel, persoanele de varsta a treia nu se vor simti deloc bine dormind pe podea;

- persoanele friguroase. Daca esti mai friguros/oasa din fire, nu incerca sa dormi pe podea, deoarece jos e mai racoare decat in pat. Astfel, s-ar putea sa nu te odihnesti prea bine!

Citeste si: Cum sa-ti educi copilul. Modelul japonez da roade

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te uiti la orizont intr- o dupa-amiaza perfect normala si observi ca cerul straluceste intr-o nuanta ciudata...
Craciunul a devenit sarbatoare in Japonia cu doar cateva decenii in urma, dar de atunci popularitatea i-a...