De ce este cerul, uneori, galben?

De ce este cerul, uneori, galben?

Te uiti la orizont intr- o dupa-amiaza perfect normala si observi ca cerul straluceste intr-o nuanta ciudata de galben? Te gandesti de unde imaginea aceasta? Ei bine, exista cateva eplicatii cat se poate de logice pentru un cer galben-maroniu.

Cer galben - posibile cauze:

1. Nori de furtuna. O furtuna care sta sa inceapa(in special o furtuna de dupa-amiaza tarziu) este cel mai obisnuit motiv pentru schimbarea culorii cerului in galben-maroniu. Norii imprastie lungimile de unda scurte ale luminii albastre care vin de la soare, iar atunci cand acea luminaa este proiectata pe cer, poate parea galbuie din perspectiva omului aflat pe sol. Cand norii in sine arata galbeni, este cel mai probabil din cauza moleculelor de apa din interiorul lor. Moleculele sunt albastre, asa ca atunci cand lumina se reflecta asupra lor si se imprastie, norii pot parea galbui.

2. Pozitia Soarelui la orizont. Lumina albastra imprastiata este responsabila, dar in acest caz, imprastierea este cauzata de faptul ca soarele se afla jos la orizont. Din aceasta pozitie, lumina trece prin mai mult aer decat in timpul zilei (cand soarele este sus pe cer). Moleculele naturale din atmosfera imprastie lumina violeta si albastra departe de ochi, rezultand acele nuante superbe de rasarit/apus de soare: galben, portocaliu si rosu.

3. Praf in atmosfera. Este ciudat sa crezi ca praful dintr-un loc indepartat poate influenta felul in care arata cerul din zona ta, dar se intampla ocazional. In 2017, praful din desertul Sahara a fost imprastiat in atmosfera din cauza unei furtuni puternice care a cuprins Europa. Tot acel praf si umezeala au imprastiat lumina albastra de pe cer peste Regatul Unit, facandu-l sa straluceasca intr-o nuanta de galben intens.

4 Polenul. Vanturile puternice din timpul sezonului de varf al polenului pot imprastia cantitati mari de polen spre cer, imprastiind razele de lumina albastra pana cand totul pare galbui. Polenul este galben, de asemenea, ceea ce face culoarea si mai vie.

5. Fumul de la incendii. La fel ca in cazul norilor de furtuna si al prafului, fumul din atmosfera poate imprastia lumina albastra normala pana cand cerul capata o culoare galbena maronie. Este nevoie de foarte mult fum pentru ca acest fenomen sa se intample, asa ca acest scenariu este destul de rar - de obicei se intampla in timpul incendiilor extrem de mari.

Citeste si: De ce e cerul albastru

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te uiti la orizont intr- o dupa-amiaza perfect normala si observi ca cerul straluceste intr-o nuanta ciudata...
Soarele ne incalzeste in fiecare zi, facand posibila continuitatea vietii pe Terra. Dar cum se desfsoara intregul...