Geniile, intre mit si adevar. 6 povesti uimitoare

Geniile, intre mit si adevar. 6 povesti uimitoare

Beethoven s-a nascut in saracie. Mozart a murit in saracie. Immanuel Kant nu a parasit niciodata Königsberg. Mituri sau adevaruri? Geniile starnesc intotdeauna interesul multor oameni obisnuiti. Adesea, insa, povestile uimitoare despre aceste persoane importante sunt exagerari sau chiar mituri. Astazi, vom vorbi despre 6 mituri dezvoltate in jurul a tot atatea personalitati care au marcat omenirea.

Nikolai Gogol era blond. Cu totii ni-l imaginam pe autorul capodoperei Suflete moarte ca fiind un barbat brunet. Nu e deloc asa. Sora scriitorului si-a amintit ca Nikolai avea parul deschis, cand era copil. Intre timp culoarea parului s-a mai inchis, insa Gogol nu a fost niciodata un brunet veritabil. Acesta a fost descris ca un barbat cu parul blond pe umeri. Artistul Ivan Aivazovsky a vorbit, de asemenea, despre parul blond al lui Gogol.

Beethoven s-a nascut dintr-o familie bogata. Compozitorul a fost cel de-al doilea fiu al unui cantaret din Capela Bonn si al sotiei sale Maria Magdalena Keverich. Primul copil al cuplului nu a supravietuit, un fenomen comun pentru acea vreme. Tatal lui Beethoven a castigat bani frumosi ca muzician, chiar muncind la curtea Clemens August din Bavaria. Familia locuia intr-o casa foarte cocheta. Mai mult decat atat, succesul compozitorului s-au bazat pe reusitele parintilor sai. Tatal lui Ludwig a vrut sa-l transforme in cel de-al doilea Mozart, asa ca a angajat cei mai buni profesori pentru el.

Hans Christian Andersen iubea copiii. Se spune, adesea, ca Hans Christian Andersen avea o aversiune pentru copii. S-a ajuns la aceasta concluzie, dupa ce criticii au remarcat ca lucrarile sale tarzii erau destinate publicului adult. Fenomenul se datora, insa, faptului ca nu avea propria familie. In plus, Hans nu voia sa fie privit doar ca un scriitor pentru copii. In viata de zi cu zi, Andersen le-ar fi citit povesti copiilor, desi avea limite: nu tolera sa-i tina in poale pe cei mici.

Immanuel Kant a calatorit in afara orasului natal. Immanuel Kant a trait toata viata in Königsberg, dar asta nu inseamna ca nu a parasit niciodata orasul. Timp de 4 ani, filozoful a lucrat ca profesor in afara urbei natale. Mitul ca nu a parasit niciodata Königsberg a aparut deoare Kant isi iubea cu adevarat orasul natal si credea ca nu trebuie sa il paraseasca pentru a afla mai multe despre lume.

Tolstoi nu purta hainele taranilor. Ilya Repin este partial responsabil pentru promovarea imaginii lui Tolstoi ca un barbat ce purta o camasa de taran. Cand scriitorul a vazut portretul sau, nu a fost foarte fericit. Din contra! S-a enervat pentru ca a fost infatisat descult. Tolstoi purta haine simple, dar numai pentru munca fizica. Cand era acasa, purta haine destul de obisnuite, insa, spre deosebire de hainele taranilor, ale lui erau facute din tesaturi scumpe. Hainele purtatate in aparitiile publice erau, de asemenea, atent alese: paltoanele, camasile elegante si palariile faceau parte din garderoba scriitorului.

Mozart nu a trait in saracie. Wolfgang Amadeus Mozart a fost un muzician cu adevarat de succes si a castigat bani frumosi. Atat el, cat si sotia sa Constanze au fost incapabili sa gestioneze, insa, averea familiei: au inchiriat un apartament de lux, au angajat servitori si l-au trimis pe fiul lor sa studieze la un internat de cea mai inalta calitate. Acestea sunt motivele pentru care, in momentul in care Wolfgang a murit, familia sa era in datorii pana peste cap. Multi creditori au decis sa stearga, insa, datoriile respective. Mai mult, dupa moartea compozitorului, Constanze a reusit sa obtina o indemnizatie care reprezenta o treime din salariul sau. O suma frumusica pentru vremea aceea.

Citeste si: Istorie. 9 MITURI FALSE. Le cunosti?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Miturile au devenit o parte integrantaa cinematografiei moderne. De aceea, uneori, tindem sa credem intamplari din filme...
Traim in era informatiei si ne confruntam, adesea, cu noi descoperiri care inlocuiesc viziunile noastre anterioare, fie...
Istoria ne ajuta sa cunoastem modul in care stramosii au trait si au evoluat. Mai mult, ea...