Obiective turistice in Salaj. In vizita pe Platforma Somesana

Obiective turistice in Salaj. In vizita pe Platforma Somesana

Periplul nostru prin eterna si fascinanta Romanie continua. Poposim, astazi, in Salaj, judetul care se suprapune pe Platforma Somesana. Vei avea parte de o calatorie scurta, dar intensa, pe meleaguri stravechi.

Muntii Meses. Salajul e dominat de dealuri si depresiuni, insa regasim aici si o parte din Apuseni. Muntii Semes, mai exact, deloc inalti, dar cu carari si pajisti reconfortante. Cel mai inalt punct este in Varful Magura Priei( 996 metri).

Baile Boghis propun turistilor ape termale ce pot atinge si 42 grade Celsius. Nu doar apele mineralizate sunt o atractie pentru cei care vor sa vindece diverse afectiuni, ci si namolul care ajuta in tratarea reumatismului. Gasesti locul de o liniste aparte in Depresiunea Barcaului.

Castrul roman Porollisum se afla in satul Moigrad-Porollisum. Poarta Praetoria, locul de intrare in urbea lui Traian(in 106 a fost construita), s-a pastrat cel mai bine. Sapaturile arheologice continua in zona. Aici, deja s-au descoperit un amfiteatru, ramasite ale instalatiilor militare, bai publice, templul lui Liber Prater(zeul sporului), templul lui Jupiter si case de locuit.

Castelul Bathory din Simleu Silvaniei este o ruina din care s-au mai pastrat turnurile si bastioanele incinetelor. Cladirile dateaza din secolul al XVI-lea si au apartinut familiei nobiliare Bathory.

Gradina Zmeilor este o rezervatie geologica speciala. Aici, exista stanci formate ca urmare a ploilor, vantului si alunecarilor de teren. Fiecare stanca are numele sau, precum Zmeul, Zmeoaica sau Mosul.

Gradina Botanica Vasile Fati din Jibou este cea mai noua gradina botanica din tara. A fost creata in 1968. Vorbim despre una dintrece mai frumoase gradini botanice din tara.

Ansamblul castelului Wesselenyi se afla tot in Jibou. Este iesit din comun, deorece este cel mai mare ansamblu in stil baroc din Transilvania. Istoria acestei cladiri se intinde pe doua secole si este legata de nobilii maghiari Wesselenyi.

Citeste si: Obiective turistice in Satu Mare

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mergem astazi in estul tarii, mai exact in judetul Vaslui, parte a regiunii istorice Moldova. Vasluiul este...
Periplul nostru prin minunata Romanie continua. Azi, ajungem langa Marea Neagra, la granita cu Ucraina, mai exact...
Judetul Timis face parte din Regiunea Istorica Banat, fiind un teritoriu de granita cu Ungaria si Serbia....