6 situatii de urgenta. Cum sa scapi nevatamat

6 situatii de urgenta. Cum sa scapi nevatamat

Viata este plina de imprevizibilul care poate crea si multe situatii periculoase. Cand te astepti mai putin, te-ai putea gasi intr-un moment extrem, in care e necesar sa actionezi de urgenta. Iata cateva astfel de scenarii nedorite si solutiile pentru a incerca sa scapi nevatamat!

Cum sa scapi din situatii extreme:

1. Cand esti atacat/a pe strada:

- ramai vigilent/a , intr-un loc public. Nu sta cu ochii in telefon si nici nu asculta muzica tare la casti, deoarece talharul va incerca sa profite de relaxarea ta.

- fugi , daca esti atacat/a. Incearca sa nu te pierzi si fugi cat poti de repede. Nu te supune talharului decat daca te confrunti cu o situatie de viata si de moarte.

- riposteaza, daca te-a prins. Incearca sa lovesti atacatorul in puncte sensibile. Daca e barbat, incearca sa il lovesti in zona testiculelor. Poti, de asemenea, sa incerci o lovitura in nas. Doare si incetoseaza privirea. Gleznele ar putea fi alt punct sensibil pentru talhar. Mai ai si variantele muscatului de maini sau a zgariatului. Nu actiona decat daca esti convins/a ca o vei face cu eficienta sporita!

2. Cand esti prins/a intr-un curent marin:

- nu te panica si nu incerca sa inoti impotriva curentului. Inoata perpendicular cu directia curentului.

- calca apa sau fa pluta, cand obosesti. Pentru a supravietui, nu este nevoie sa fii prea mult deasupra apei. Nu te zbate si nu inota exagerat de tare, pentru ca iti vei irosi multa energie de care ai nevoie ca sa ajungi la tarm!

3. Cand esti in mijlocul apei, departe de tarm:

- daca supravietuiesti unui accident de avion/ barca, vei ramane in mijlocul apei; o apa foarte rece! Nu uita: caldura corpului se pierde, in cea mai mare parte, prin zona capului. Asadar, incearca sa te uzi cat mai putina in zona respectiva.

- daca nu ai cum sa inoti pana la tarm, foloseste metoda de pastrare a caldurii corporale. Strange mainile si genunchi catre stomac.

- daca esti cu alte persoane, stati cu coruprila apropiate pentru a va incalzi reciproc.

- schimba hainele ude cat mai repede, odata ce ai ajuns la tarm

4. Cand esti prins/a intr-un incendiu:

- cauta semnul pentru iesire. In locuri publice, cam orice cladire are un asemenea semn. In cazul caselor, incearca toate iesirile si incearca, in prealabil, un plan de evacuare.

- dacă fumul devine insuportabil, aseaya+te pe burta și deplaseaza-te taras catre locul de iesire

- testeaza clanta usii de iesire. Daca e fierbinte, nu incerca sa iesi pe acolo! Cel mai probabil incendiul s-a extins in acea zona.

- daca nu ai solutii de iesire, incearca sa suni la 112. Daca nu ai nici sansa unui apel telefonic, incearca sa creezi un semnal de ajutor de la fereastra!

5. Cand infrunti un cutremur:

- cauta un loc protejat, precum sub masa, sub birou.

- daca sesimul te prinde in pat, acopera-ti capul cu o perna si ramai nemiscat pana cutremurul se opreste.

- evita zonele cu geamuri, corpuri de iluminat sau mobilier, ce ar putea sa te raneasca.

- nu folosi liftul. Daca esti intr-o cladire publica, fi pregatit sa faci fata sistemului de incendiu.

- daca te afli pe exterior, intinde-te intr-o zona aerisita, pe cat posibil fara cladiri, copaci sau linii electrice.

- daca esti in masina, trage pe dreapta intr-un loc fara sigur, fara obiecte ce ar putea sa cada pe autoturism.

6. Cand te ratacesti in padure:

- opreste-te. Ramai calm si incearca sa gasesti solutii. Observa ce e in jurul tau si planifica directii. S-ar putea sa te ajute sa reconstitui traseul!

- incearca sa identifici locul. Daca exista un loc mai inalt in zona, incearca sa il accesezi. Ti-ar putea da o viziune mai clara asupra locului in care te afli. Ai putea chiar zari indicatori de civilizatie, cum ar fi o clopot de biserica sau un drum.

- cauta si ascultat semnele oamenilor. Chiar si zonele mai indepartate de civilizatie, poti gasi oameni. In astfel de locuri sunt, de obicei, terenuri agricole, pe care gospodarii le lucreaza. In caz ca esti in mijlocul padurii si ai gasit un parau, coboara pe firul acestuia. Te-ar putea conduce catre o asezare umana.

- daca te-ai ratacit pe timp de noapte, instaleaza cortul intr-un loc cat de cat ferit, dar nu in apropierea unei ape! In aceste zone, exista mari sanse ca animalele salbatice sa vina pentru a se adapa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Situatiile-limita sunt acele momente in care viata iti este pusa in pericol de anumite evenimente nedorite. Se...
Cand vine vorba de urgente, este esential sa fii pregatit/a pentru tot ceea ce iti iese in...
Mergi in concediu intr-o zona exotica? Sau poate esti la mare , la munte? Oriunde te-ai afla...