Acte necesare

Lista articolelor despre acte necesare pe AflaCum.ro

Articole despre acte necesare

Citeste cele mai noi articole despre acte necesare publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre acte necesare, pe AflaCum.ro!

Cetatenii romani care vor sa se cunune, trebuie sa stie ca au nevoie de cateva acte pentru incheierea casatoriei.

Inainte de toate, este nevoie sa isi asigure o locatie de nunta si sa stabileasca ora si data incheierii casatoriei. Pentru Starea Civila programarea casatoriei se face in avans.

Urmatorul pas firesc este obtinerea certificatelor prenuptiale pentru viitorii miri. Acestea sunt valabile 14 zile de la data emiterii si cuprind mentiunea ca atat viitorul mire, cat si viitoarea mireasa se pot casatori. Viitorii soti trebuie sa faca testul HIV, iar eliberarea certificatului medical prenuptial se elibereaza de la medic.

Incepand cu anul 2014, admiterea la facultate se modifica radical.

Astfel, in cadrul general privind admiterea in anul I in invatamantul superior nu vor mai fi luate in calcul notele din liceu. Pana acum, luarea in calcul a notelor din liceu era lasata la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultatilor.

Ministrul delegat pentru Invatamantul Superior Mihnea Costoiu a precizat ca universitatile vor putea stabili, pe langa acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenta, master sau doctorat.  Astfel, universitatile pot lua in continuare in calcul, la admiterea la licenta, media la bacalaureat sau notele la unele probe din acest examen.

Pentru admiterea la facultate in 2014, absolventii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat, vor prezenta la inscriere cateva acte obligatorii.

Iata lista de acte necesare pentru inscrierea in anul I la facultate:

Admitere liceu 2014: Dupa ce vor participa la Evaluarea Nationala 2014, elevii de clasa a VIII-a se vor inscrie la liceu pe baza mediei obtinute la examenul de evaluare nationala din acest an.

Inscrierea la liceu are loc la sediul unitatii scolare absolvite de catre elevi si se va face prin completarea fisei de admitere. Elevii, alaturi de părintii lor, vor completa fisa speciala de Admitere la liceu 2014. Fisa de admitere va fi completata cu codurile liceelor, in ordinea preferintelor si rezultatelor obtinute la examenul de evaluare nationala.

Pe langa numele si prenumele complet, mediille din anii de gimnaziu si mediile de la evalurea nationala, elevii trebuie sa completeze pe foaia de admitere cat mai multe coduri de licee ca sa fie siguri ca vor prinde un loc la un liceu.

Actele necesare pentru inscrierea la liceu sunt:

- cererea de inscriere;
- cartea de identitate (daca este cazul) si certificatul de nastere, in copie legalizata;
- adeverinta cu notele si media generala obtinute la Evaluarea Nationala 2014;
- foaia matricola pentru clasele a V-a - a VIII-a (cu calculul mediei generale);
- fisa medicala.

Admitere liceu 2014. Cum si cine se poate inscrie la examen?

Potrivit Ordinului MEN 4.925/2013, inscrierea computerizata a absolventilor de gimnaziu la liceu va incepe la inceputul lunii iulie 2014.  Baza de date cu mediile de admitere vor fi transmise de Comisia Nationala de Admitere pe 3 iulie 2014, iar de a doua zi pana pe 9 iulie 2014, absolventii clasei a VIII-a si parintii lor vor completa fisele de inscriere si le vor introduce in baza de date computerizata.

Cu toate emotiile prilejuite de nasterea unui copil, la care se adauga confuzia obisnuita din institutiile romanesti, multi parinti se trezesc ca au uitat sa scoata certificatul de nastere al nou-nascutului.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati, pentru a va inregistra copilul dupa nastere si a evita plata de amenzi:

Declarati nasterea copilului! Trebuie sa declarati nasterea copilului (in termen de trei zile) in maternitate sau la dispensarul medical teritorial (daca nasterea s-a produs acasa).

Alocatia este un drept material de care beneficiaza orice copil  (fara discriminare)  cu varsta de pana la 18 ani, desi alocatia se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau postliceal (organizate in conditiile legii)  pana la terminarea acestora.    

Valoarea alocatiei este de 200 de lei pentru copiii in varsta de pana la 2 ani si de 42 de lei pentru cei intre 2 si 18 ani. Actele necesare pentru obtinerea alocatiei de stat pentru copii sunt:

I. pentru alocatia de stat a copilului nou-nascut ( acordata copiilor de 0-2 ani) trebuie:

- o cerere tip pe care o poti gasi aici, imprimata fata- verso in format A4

- act de identitate al unuia dintre parinti (copie si original)

Conform noii legi, copiii, indiferent de varsta, au nevoie de pasaport pentru a putea calatori in afara granitelor tarii.

Daca minorul n-are 14 ani, actele necesare sunt:

- dovada platirii taxelor (270 lei reprezinta costul pasaportului care se achita la unitatile CEC Bank si 32 de lei – reprezinta taxa consulara, care se achita la unitatile  CEC Bank sau la trezorerie)  in original (taxele trebuie completate pe numele minorului)

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In conditiile in care ti-ai schimbat numele, te-ai casatorit, ti-ai schimbat fizionomia sau sexul, trebuie sa iti...