Artere, vase sange

Lista articolelor despre artere si vase sange pe AflaCum.ro

Articole despre artere si vase sange

Citeste cele mai noi articole despre artere si vase sange publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre artere si vase sange, pe AflaCum.ro!

Arterele sunt vase de sange care transporta sangele incarcat cu oxigen de la inima la diferite tesuturi din corp.

Cea mai mare artera este aorta, ce prezinta o retea de artere mai mici, numite arteriole si capilare, ce se extind in tot corpul. Arterele sanatoase au peretii interiori fini si sangele poate curge usor prin ele.

Uneori, insa, pe peretii arterelor se pot acumula diferite substante, cum ar fi grasime, colesterol, calciu sau resturi celulare, infundand arterele si ingreunand circulatia sanguina. Arterele infundate pot provoca o serie de boli, precum infarctul miocardic sau accidentul cardiovascular. Asadar este foarte important sa evitati blocajele de la nivelul arterelor, adoptand un stil de viata sanatos si consumand alimente sanatoase.

Angiografia reprezinta un studiu radioscopic/radiografic al vaselor sangvine dupa introducerea unor substante radioopacee. Mai simplu spus, vasele de sange sunt analizate cu ajutorul razelor X. Angiografia ajuta medicul sa diagnosticheze o afectiune a inimii, astfel incat pacientul sa obtina cel mai bun tratament.

Angiografia nu este dureroasa, deoarece inainte de studiu se administreaza pacientului un sedativ usor pentru relaxare. In schimb, in timpul angiografiei se poate declansa o senzatie neplacuta de presiune. Pentru a trece mai usor peste procedura, trebuie sa te pregatesti. Iata ce sa faci inainte de angiografie:

1. Prezinta istoricul medical specialistului. Iei medicamente in fiecare dimineata? Daca daca, spune-i medicului despre ce este vorba. De exemplu, daca suferi de diabet, intreaba-l daca poti lua insulina sau medicamente pentru glicemie, inainte de testare. De asemenea, anunta specilaistul daca suferi de astm, de afectiuni ale rinichilor sau daca ai probleme de sangerare. Pot fi necesare precautii speciale, daca ai una dintre afectiunile enumerate mai sus. Probabil ti se va cere sa nu iei aspirina sau vasodilatanti pe baza de reteta, cu cateva zile inainte de test.

Pulsul reprezinta acea miscare fiziologica ritmica de dilatare si de contractare a peretilor arterelor, determinata de cresterea volumului de sange pompat de inima. Atunci cand simtim ca inima o ia razna, pulsul creste, fenomen care se cheama tahicardie, adica o accelerare fiziologica/patologica a batailor inimii.

Care este pulsul normal? O inima sanatoasa bate de 60-100 de ori pe minut.

Cand se instaleaza tahicardia? Atunci cand pulsul depaseste 100, inseamna ca inima bate prea repede, ceea ce stiintific se cheama tahicardie. Nu te gandi imediat la ce-i mai rau! In caz de infarct, tahicardia e insotita de greata, lipsa de aer, traspiratii reci, oboseala sau durere in piept.

Arixtra este un medicament care ajuta la prevenirea formarii de cheaguri in vasele de sange (un medicament antitrombotic).

Arixtra contine o substanta de sinteza numita fondaparinux sodic. Acesta inhiba activitatea factorului de coagulare Xa (“zece-A") din sange si astfel previne formarea de cheaguri nedorite (tromboza) in vasele de sange.

Arixtra se foloseste pentru:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.