Gaini, oua

Lista articolelor despre gaini si oua pe AflaCum.ro

Articole despre gaini si oua

Citeste cele mai noi articole despre gaini si oua publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre gaini si oua, pe AflaCum.ro!

Gainile tale dragi s-au apucat de spart si consumat oua? Se poate intampla din greseala sau din cauze de spatiu sau alimentatie. Oricare ar fi cauza, trebuie sa iei masuri. Altfel, gainile se vor obisnui sa manance ouale si vor fi greu de stopat.

De ce mananca gainile ouale din cuibar?

1. Alimentatie necorespunzatoare. Anumite neajunsuri nutritionale sua hrana prea putina pot determina gainile sa manance ouale din cuibare. Furajele pentru gaini trebuie sa contina circa 15% proteine. E nevoie, de asemenea, de un supliment de srot de soia/floarea-soarelui. Valorile nutrivite difera, evident, in functie de rasa de gaini. De exemplu, o gaina iuatoare are nevoie de circa 135-160 grame de furaj combinat.

Gainile, chiar si cele ouatoare, adica rachetele, cum li se mai spune in termen popular, au perioade cand oua mai putin sau deloc. Iata motivele pentru care se intampla acest fenomen reversibil, din fericire.

De ce se opresc gainile din ouat:

Pradatorii. Pradatorii( dihorii, vulpile) sunt simtiti de catre pasari. Daca amenintarea persista, gainile nu vor mai oua. De asemenea, pasarile pot percepe cainii, pisicile si chiar anumit oameni ca pe un potential pericol. Asadar, trebuie sa elimi aceste amenintari cat mai repede! Capcanele sau aparatele cu ultrasunete vor functiona mai ales la dihori si vulpi! Ai grija, in a doua situatie, sa nu afectezi si alte animale domestice din curte!

Cei mai multi dintre noi cumparam oua, fara sa stim daca sunt sau nu de calitate. Cele mai sanatoase oua sunt cele de tara, deoarece gainile din gospodarii nu sunt expuse la stres precum cele din crescatorii. Astazi, vom vorbi despre un alt detaliu caruia putine persoane ii dau atentie: diferenta dintre oul alb si cel maroniu.

Oul alb este facut de gainile albe. Daca oul respectiv are o coaja dura, inseamna ca e facut de o gaina tanara.

Oul maroniu este facut de gaina bruna/roscata, care , din cand in cand, poate face si oua cu coaja alba. Oul cu coaja maronie este, conform specialistilor, mai bogat in acizi omega-3 decat cel alb.

Cresti gaini, dar nu prea ai cum sa le scoti la verdeata, deoarece ti-ar strica intreaga gradina sau curte? Ai doua variante: le culegi verdeata sau le scoti in spatiul verde intr-un dispozitiv special. Chicken orb este sistemul care permite gainilor sa se deplaseze prin gradina/curte fara sa produca pagube. 

Ce este chicken orb? Vorbim despre un dispozitiv din sarma, un glob mai exact, in care gaina este introdusa si apoi inchisa. Pasarea se poate deplasa, astfel, cu sfera si poate ciuguli fara probleme iarba. O sfera are 55 cm diametru si poate gazdui o singura pasare de marime medie.

Avantajele utilizarii chicken orb, conform inventatorului(o companie din Australia):

Drojdia este indicata in hrana pasarilor! Aceasta substanta are rolul de a creste productia de oua, intarind , in egala masura, si coaja acestora. Sigur ca este necesara dozarea drojdiei in alimentatia pasarilor. Excesul de drojdie poate provoca probleme grave in efectiv, de la diaree pana la canibalism!

Hranirea gainilor - cand sa le dai drojdie? Le poti administra drojdie in mancare in orice moment al anului. Exista, insa, anumite perioade cand drojdia da un randamanet sporit. De exemplu, iarna tarziu si primavara devreme e o perioada excelenta pentru a introduce drojdia in grna pasarilor. De ce? Pe parcurusl iernii, imunitatea zburatoarelor scade(ca si la oameni de altfel) si apare un deficit de vitamina B1(boala Beri-beri). De asemenea, pasarile sufera si din cauza deficitului de vitamina D si calciu. In acest sens, drojdia creeaza un echilibru in organismul gainii. Alte momente prielnice pentru administrarea de drojdie pasarilor ar fi toamna, dupa perioada de naparlire sau oricand exista o scadere a productiei de oua.

Hranirea gainilor - de ce e benefica drojdia? Drojdia contine proteine, acizi grasi si alte elemente care sunt benefice pentru sanatatea pasarilor. De obicei, drojdia este introdusa in hrana gainilor pentru ca:

Esti crescator de pasari fara experienta? Daca da, acest articol e pentru tine. Grupul trebuie reimprospatat sistematic, deoarece vei sacrifica din lotul actual. In plus, gainile din curtea ta vor incepe sa imbatraneasca, asa ca e necesara adaugarea si adaptarea altor pui in cadrul grupului. Poti alege sa scoti pui (clocitoare/closca) sau poti cumpara direct din comert pui deja maricei(trecuti de 5-6 saptamani) pe care sa-i integrezi mai rapid.

Pasari de curte. Cum sa improspatezi grupul:

1. Adauga minimum 2 pui din aceeasi rasa. Daca introduci in grup o singura pasare, aceasta va fi hartuita si atacata de celelalte pasari. Diferite rase de pui pot incerca, de asemenea, sa-si demonstreze dominatia, asa ca alege pasari din aceeasi rasa pentru a evita orice lupta. Daca se poate, introdu doar femele(daca ai deja cocos). Masculii se vor lupta sangeros intre ei. De asemenea, incearca sa introduci in grup pasari cam de aceeasi varsta si marime cu cele deja existente.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei un aperitiv grozav pe masa de sarbatoare? Daca da, atunci aceasta reteta este pentru tine. Ne...
Vopsirea oualor inaintea Pastelui este un obicei care nu lipseste din casele credinciosilor romani! Pentru anul acesta,...
Ai de gand sa cresti gaini, dar nu ai prea multa experienta in domeniu? Daca da, un...
Vopsirea oualor reprezinta o traditie de care romanii tin cont cu sfintenie de Paste, indiferent daca sunt...
Vrei sa scoti puisori de gaina si nu prea ai experienta? Nimeni nu s-a nascut invatat. Pentru...
Inca mai vopsesti ouale cu colorant sintetic? E destul de nesanatos. Ar trebui sa incerci metode naturale...