Pasaport, act identitate

Lista articolelor despre pasaport si act identitate pe AflaCum.ro

Articole despre pasaport si act identitate

Citeste cele mai noi articole despre pasaport si act identitate publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre pasaport si act identitate, pe AflaCum.ro!

E perioada vacantelor, cand multi dintre romani aleg destinatii departe de patria mama. Daca vrei sa calatoresti in Uniunea Europeana(spatiul Schengen), spre exemplu, trebuie sa stii ca nu mai ai nevoie de carte de identitate si pasaport.

1. Esti roman? Esti cetatean UE! Nu trebuie sa prezinti cartea de identitate sau pasaportul cand calatoresti intr-un stat membru al spatiului SchengenEnglish(pentru moment, Regatul Unit ramane membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile si obligatiile care decurg din calitatea de membru continua sa se aplice integral in si pentru Regatul Unit) in altul.

2. Poarta, totusi, CI-ul la tine! La fel si pasaportul! Te vor ajuta sa te identifici la imbarcarea in avion sau in cazul unui eventual control al politiei, de exemplu.

Conform noii legi, copiii, indiferent de varsta, au nevoie de pasaport pentru a putea calatori in afara granitelor tarii.

Daca minorul n-are 14 ani, actele necesare sunt:

- dovada platirii taxelor (270 lei reprezinta costul pasaportului care se achita la unitatile CEC Bank si 32 de lei – reprezinta taxa consulara, care se achita la unitatile  CEC Bank sau la trezorerie)  in original (taxele trebuie completate pe numele minorului)

Romanii pot calatori in spatiul european pe baza actului de identitate! Pentru alte state aflate in afara UE, cum a devenit de curand Marea Britanie, va fi necesar pasaportul. Iata tot ce trebuie sa stii despre obtinerea pasaportului in 2021.

Cum poti calatori in Marea Britanie. Regatul Unit a iesit oficial din UE, asa ca vei avea nevoie de pasaport pentru a merge in aceasta zona a lumii. Totusi, poti calatori cu buletinul in UK pana pe 30 septembrie 2021, cand pasaportul va deveni obligatoriu!

Pasaport 2021. Acte necesare:

Doar 4 culori primare se afla pe pasapoartele din intreaga lume! Fiecare tara a ales cromatica acestui act din motive istorice sau traditionale.

1. Pasaport rosu. Este cel mai intalnit pasaport din lume. Rosul e folosit, in general, in tarile cu fost sau actual regim comunist: Slovenia, China, Serbia, Rusia, Letonia, Romania, Polonia, si Georgia. Tarile membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Croatiei, utilizeaza, de asemenea, pasapoarte visinii sau in alte nuante de rosu. Statele interesate de aderarea la UE, cum ar fi Turcia, Macedonia si Albania, au trecut la rosu, in urma cu cativa ani. Comunitatea Andina a Natiunilor(Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru) foloseste, de asemenea, pasapoarte visinii.

2. Pasaport albastru. A doua cea mai raspandita culoare de pe pasapoartele lumii. Albastrul simbolizeaza lumea noua. 15 tari din zona Caraibe utilizeaza pasapoarte albastre. Mercosur( organizatie internationala din America de Sud, formata din Brazilia, Argentina, Paraguay si Venezuela), de asemenea, foloseste pasaportul albastru. In acest caz, Venezuela reprezinta exceptia: cetatenii acesti tari folosesc pasapoarte rosii. SUA a trecut la pasapoartele albastre in 1976.

Cetatenii romani din tara si din strainatate isi aleg presedintele duminica, 2 noiembrie.

Fie ca locuiti in strainatate sau sunteti plecati din Romania in ziua alegerilor prezidentiale, pe 2 noiembrie 2014 "cetatenii romani aflati in strainatate in ziua scrutinului vor putea sa voteze la orice sectie de votare, in baza actelor de identitate prevazute de Biroul Electoral Central (BEC) in Decizia nr. 10/ 2014", a mentionat MAE intr-un comunicat citat de HotNews.ro.

Romanii au la dispozitie 294 de sectii de votare aflate in afara tarii noastre la data mentionata.

Primii asigurati din tara care au primit carduri de sanatate sunt bucurestenii. Daca te afli deja in posesia unui card de sanatate sau urmeaza sa primesti unul, trebuie sa te prezinti cu el la medicul de familie pentru a-l activa.

"Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit. Si vom constata ca multe servicii se vor reduce", a declarat presedintele Casei de Sanatate Bucuresti, prof. dr. Gheorghe Iana intr-un interviu pentru Ziare.com.

Pentru ca folosirea cardurilor de sanatate sa devina obligatorie, trebuie mai intai ca medicii de familie sa detina cititoare de card. Conform noului contract cadru, medicii si toti furnizorii de sanatate vor fi obligati sa cumpere cititoare de card, al caror pret variaza intre 30 si 50 de euro.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca vreti sa vindeti locuinta, este bine sa pregatiti din timp actele necesare pentru incheierea tranzactiei. Conform...
Primul act de identitate se elibereaza o data cu implinirea varstei de 14 ani. Este obligatorie depunerea...
Buletinul este actul care ne reprezinta pe noi oficial, fapt pentru care daca se intampla sa-ti pierzi...
Vrei sa faci o calatorie in afara UE si ai nevoie de pasaport electronic? Daca nu ai...
In conditiile in care ti-ai schimbat numele, te-ai casatorit, ti-ai schimbat fizionomia sau sexul, trebuie sa iti...
Conform noii legi, copiii, indiferent de varsta, au nevoie de pasaport pentru a putea calatori in afara...