Stima sine, copil certat

Lista articolelor despre stima sine si copil certat pe AflaCum.ro

Articole despre stima sine si copil certat

Citeste cele mai noi articole despre stima sine si copil certat publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre stima sine si copil certat, pe AflaCum.ro!

Orice parinte isi doreste un copil care sa creasca sanatos, armonios si cu o incredere de sine la cote maxime. Pentru asta, multi parinti evita sa-si mustre copiii sau o fac superficial, crescand, astfel, in sanul familiei ceea ce cu totii numim copilul razgaiat. Asadar, corectarea comportamentului este necesara, insa trebuie facuta cu mult tact, astfel incat personalitatea si stima de sine ale celui mic sa nu fie afectate. O metoda utila de educatie ar fi ceea ce specialistii numesc critica blanda.

Cum sa iti mustri copilul fara sa-i distrugi stima de sine:

1. Ofera-i o scuza si explica problema. Poti incepe calm conversatia cu o expresie de genul: stiu ca nu ai vrut… Astfel, cel mic va intelege ca ii intelegi intentiile bune, in ciuda greselii sale. Apoi, continua fraza cu un dar urmat de explicatia impactului pe care comportamentul sau l-a declansat. Concentreaza-te pe influenta actiunilor copilului asupra celorlati. Astfel, pustiul/pustoaica va realiza ca nu e un om rau, insa, in acelasi timp, va constientiza ca trebuie sa se gandeasca mai mult asupra efectelor generate de faptele sale.

Niciun parinte nu se simte bine cand vede ca un alt adult ii cearta copilul. Un astfel de moment trezeste parte antica reptiliana a creierului, cea care ne semnaleaza intotdeauna un pericol. De aceea, aproape instant, inima incepe sa bata mai tare si mai rapid, hormonii inunda organismul, iar starea fugi sau lupta este activata. Nu e usor, asadar, sa ramai echilbrat/a, insa, pentru a nu escalada conflictul, trebuie sa incerci.

Cum sa actionezi cand copilul tau este certat de altcineva:

Fa-ti simtita prezenta. Aparitia ta schimba complet dinamica conversatiei. Copilul se simte in siguranta sii protejat. Automat, adultul ce tocmai l-a mustrat pe cel mic va fi mai respectuos in fata unei persoane de varsta apropiata. In acelasi timp, isi va da seama ca nu reprezinta autoritatea finala in cazul de fata. Pentru a transmite si mai mult respect, adopta pozitia celuilalt adult. Daca sta cu mainile in sold, spre exemplu, fa si tu acelasi lucru! E o modalitate puternica de a rezolva potentialul conflict, deoarece pari sigur pe tine.

Stima de sine reprezinta o trasatura de personalitate in raport cu valoarea pe care un individ o atribuie persoanei sale, fiind de mai multe tipuri: inalta, scazuta, bazata pe sentimentul de competenta sau sub forma de auto-valorizare. Iata cum puteti ajuta o persoana cu stima de sine scazuta:

Daca aveti un prieten aflat in aceasta situatie, incercati sa empatizati cat mai mult cu acesta, ascultandu-i problemele si vorbindu-i din inima, pentru a-l putea face sa depaseasca aceasta stare emotionala temporara.

Evitati sa-i spuneti unei persoane cu stima de sine scazuta cum sa gandeasca, deoarece riscati s-o indepartati. In schimb, incercati s-o sustineti si sa o incurajati sa se respecte mai mult pe sine, pentru ceea ce este, oferindu-i modelul vostru de viata.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.